Utiče li Pun Mjesec na naše raspoloženje?

Odavno znamo da pun Mjesec utiče na na kretanje vode u prirodi, na plimu i oseku, što dovodi do različitih promjena u prirodi. Kako su i ljudski i životinjski organizam uglavnom satkani od vode, kretanje Mjeseca, odnosno mjesečeve mijene, utiču i na nas, našu energiju i naše raspoloženje.

Pun Mjesec nas čini razdražljivim

Mjesec se kreće oko Zemlje i na svojoj putanji prolazi put od istoka ka zapadu koji traje 28 dana. Njegova putanja je određena prolaskom kroz sve znake Zodijaka i u tom lunarnom ciklusu Mjesec prolazi kroz 4 mjesečeve mijene, u odnosu na Zemlju i Sunce, mlad Mjesec, prvu četvrtinu, pun Mjesec ili uštap i zadnju četvrtinu. Lunarni ciklus započinje s mladim Mjesecom, a pun Mjesec se javlja kad se Mjesec nalazi nasuprot Suncu, i u tom danu Sunce i Mjesec postaju centrufuglane sile u odnosu na Zemlju. Gravitacione sile nas vuku ka dolje i to utječe i na razinu mora, pa se u vrijeme punog Mjeseca javlja oseka, voda se povlači i brodovi se znaju često nasukati u lukama. Ribari će vam uviejk reći da se riba lovi u noći punog Mjeseca, jer se tada povećava i vidljivost na moru.

U Islamu se prati lunarni kalendar i po njemu određuje vrijeme posta tokom mjeseca Ramazana. U astrologiji su mjesečeve mijene i položaj Mjeseca u vašoj natalnoj karti jako važni. Za vrijeme punog i mladog Mjeseca oni koji prakticiraju Ashtanga yogu ne vježbaju u te dane.

Zbog utjecaja na kretanje vode u prirodi pun Mjesec utiče i na naše raspoloženje, na naše emocije, reakcije, na naše ponašanje. Razdražljivi smo, napeti, plačljivi, osjećamo se kao napuhani balon koji će svaki tren eksplodirati, sve nam smeta, živčani smo, kao da nam je tijelo odjedanput dobilo 5 kilograma viška pa ne možemo ništa obući ujutro jer nas sve žulja, tijesno nam je, ništa nam ne stoji…

Ponekad osjećamo i silovite nalete energije, što zna biti vrlo problematično kod duševnih bolesnika, jer se u danima punog Mjeseca povećava broj samoubistava, epileptičnih napada, depresivnih i maničnih epizoda.

Supermjesec u Jarcu, juli 2022.

Šta treba raditi u vrijeme punog Mjeseca?

Žene su posebno osjetljive na mjesečeve mijene zbog toga što je i naš bioritam usklađen sa kretanjem Mjeseca i naš menstrualni ciklus traje koliko i lunarni ciklus, 28 dana. Obzirom da pun Mjesec budi vrlo snažnu energiju jer je mjesečev ciklus tada na vrhuncu to treba mirno prihvatiti, znajući da će se ta energija sutradan promijeniti i tog dana se preporučuje sljedeće:

  1. Obzirom na posebnu nadutost vašeg tijela koje pun Mjesec zbog gravitacionog kretanja izaziva, tog dana jedite laganiju hranu. Izbjegavajte tešku, pretjerano slanu i začinjenu hranu, meso, procesiranu, smrznutu hranu. Jedite što više svježeg voća i povrća, laganih salata ili supe i uživajte u laganim namirnicama koje neće opteretiti vaše tijelo i narušiti kretanje vode u vašem tijelu uzrokovano gravitacionim silama. Hidrirajte tijelo i pijte veće količine vode svaka 2 sata.
  2. Ako imate problema s povišenom kilažom mjesečeve mijene možete iskoristiti za brzinsku mjesečevu dijetu, kada u dane mladog i punog Mjeseca ne trebate tih 24 sata ništa jesti, nego samo piti vodu, nezaslađene sokove ili čajeve u što većoj količini. Mnogi koji su je isprobali tvrde da su u dane mjesečevih mijena smršali i do 3 kg. Ali ne zaboravite da se dan nakon mjesečeve mijene ne trebate prejedati, nego postepeno dan nakon posta uvodite lagane obroke tokom cijelog dana.
  3. Ukoliko znate možete prakticirati i Pozdrav Suncu, ujutro, na dan punog Mjeseca, kako biste dodatno relaksirali i opustili svoje tijelo.
  4. Meditirajte ako ste u mogućnosti, kako biste balansirali svoju enegiju i uskladili je sa snažnim gravitacionim silama.
  5. Možete uraditi i neki od rituala za privlačenje bogatstva u noći punog Mjeseca. Ili postaviti neki novi cilj, novu namjeru, novi plan za budućnost na predivnoj mjesečini.

Kakogod se osjećali taj dan i tu noć znajte da su te promjene privremene i da ćete sutra bukvalno “ispuhati” i vaše tijelo i vaša emocionalna napetost. Jer Mjesec nezaustavljivo grabi naprijed, ulazi u novi znak Zodijaka i prati svoju saputnicu Zemlju. Ono što mi na tom njegovom putu možemo je pripremiti se za te iznenadne napade vrlo silovite energije i prilagoditi svoje ponašanje, prehranu, a ponekad i redne obaveze u skladu sa mjesečevim mijenama. Ako ništa da bismo zajedno s Mjesecom kroz sve njegove mijene prošli energizirani i balansirani.

A ovaj sinoćni Supermjesec najveći je pun mjesec ove godine, u Jarcu, i prilika je da razriješimo odnose ili situacije koji nam uzrokuju emotivnu nestabilnost. Stoga, razmislimo na koga smo ili zbog čega smo ljuti, tužni ili pod stresom, je li to neka situacija na poslu ili u familiji ili nas neko ili nešto čini neuravnoteženima. I promijenite to.

Do sljedećeg mladog Mjeseca…

Photo: moonmens.com/prinscreen

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...