Uživajte u raftingu na jedinoj pitkoj rijeci u Evropi u kanjonu Tare, drugom najdubljem kanjonu na svijetu

Rijeka Tara jedna je od nekoliko BH rijeka koje protiču kroz dvije susjedne države, koja protičući kroz BiH i Crnu Goru na nekim mjestima čini granicu između ove dvije države. Taru čine dvije rječice, Opsanica i Veruša, koje se sastaju ispod Komova u Crnoj Gori i u svom gornjem toku najvećim dijelom protiče kroz Crnu Goru. Dugačka je 146 km i najduža je crnogorska rijeka, a u posljednjih 40tak kilometara tvori granicu između BiH i Crne Gore, i kod graničnog prijelaza Šćepan Polje, na teritoriji općine Foča, u Taru se ulijeva Piva i odatle nastaje Drina.

Rijeka Drina, granični prijelaz kod Šćepan polja

Od 1977. Tara je dio nacionalnog parka Durmitor i pod zaštitom je UNESCO-a. Kanjon Tare najdublji je kanjon u Evropi, a drugi najdublji kanjon na svijetu, odmah iza Colorado kanjona u USA.

Rafting na pitkoj rijeci u prelijepoj prirodi

Kako doći do Tare iz BiH? Vozite se putem Foča-Nikšić-Podgorica i na tom magistralnom putu koji je prilično loš, i s bosanske strane nažalost decenijama zapušten i neodržavan, nalazi se mjesto Bastasi. Na tom mjestu je Zip line preko Drine i tu ćete skrenuti ka rijeci i doći do mjesta gdje su smješteni kampovi. U drugom redu od rijeke Drine nalazi se predivan kamp Tri vodenice koji je rustikalno uređen, sa 3 vodenice, kakve su nekad bile domaće u ovom kraju, ali su odavno izumrle. Dočekaće vas simpatični i susretljivi domaćin Momir, koji će se brinuti o vama cijelo vrijeme vašeg boravka u kampu kao da ste mu najrođeniji.

Tri vodenice

Odlična organizacija u kampu, gdje svako ima svoj zadatak, će vas možda iznenaditi u početku, no ubrzo ćete shvatiti da je jedino uz dobru organizaciju moguće organizirati rafting ture sa gostima koji na koncu trebaju biti sigurni i zadovoljni svojim boravkom. I koji će na kraju ovaj bajkoviti doživljaj raftinga na jedinoj pitkoj rijeci u Evropi i slike beskrajnog smaragdnog zelenila ovog krajolika vječno urezati u svoju memoriju.

U sredini kampu ćete naći veliki tabor sa ognjištem, nekoliko kućica u starinskom stilu koje podsjećaju na nekadašnje nastambe u tom kraju, i 33 drvene kolibice u kojima ćete biti smješteni. Kamp ima sve sadržaje koji vam trebaju za udoban smještaj i osjećaćete se dijelom ovog čarobno lijepog krajolika i predivne prirode.

Domaća hrana u kampu je posebna draž kampa

No, ono sto će vas definitivno  oboriti s nogu je domaća hrana koju vam nude u kampu. Ono što svi gosti sigurno dobro upamte je njihova domaća teletina ispod saća i preukusni krompir i povrće ispod saća. No, nisu ovdje samo zanimljive ove kulinarske poslastice za ljubitelje mesa, jer ćete imati priliku kušati i odličnu riječnu pastrmku, netom ulovljenu u nekom od drinskih brzaka. Ako ste vegan onda će za vas domaćice u kuhinji napraviti varijantu bez životinjskih proizvoda. Uživaćete ovdje i u omletu od domaćih jaja, s ukusnim mliječnim proizvodima, sirom i kajmakom, i uštipcima od heljde, sve iz ovog kraja.

Rafting na Tari

A na dan raftinga spremićete opremu i krenuti nekih sat vremena makadamskim putem prema gornjem toku Tare na samoj granici sa Crnom Gorom, gdje ćete započeti svoje spuštanje kanjonom. Tih posljednjih 22 kilometara koji su namijenjeni za splavarenje i rafting se nalaze na bosanskoj strani i posebno su zanimljiv dio kanjona.

Rafting na Tari

Adrenalinski rafting u proljeće nakon otapanja snijega

U ljetnim mjesecima Tara nije tako duboka, no ako želite vrhunski adrenalinski doživljaj organizator raftinga, skiper Karlo, nam je pojasnio da je poseban, adrenalinski obojen gušt spuštanje kanjonom Tare u proljetnim mjesecima, u aprilu i maju, kada rafting zna biti vrlo opasna avantura. Tara je cijelim kanjonom tada vrlo duboka i neobično brza, zbog vode koja se slijeva s Komova i Durmitora tokom otapanja snijega. Tada Tara postaje iznimno brza i spuštanje kanjonom u čamcu, koje inače traje otprilike 2 i po sata, proleti u trenu, za nepunih 45 minuta.

Smaragno zelena pitka rijeka Tara

Ono što je možda najveća zanimljivost na raftingu je to da je rijeka Tara pitka cijelom dužinom, i jedina je takva rijeka u Evropi. To je posebnost koju, priznaćete, u današnjem aspolutno zagađenom svijetu naprosto ne možete ni zamisliti.

Treba znati da se na Tari možete i kupati, naravno u ljetnim mjesecima. Prosječna temperatura vode je 10 C, a tokom avgusta zna doseći i rekordnih 15C, što na velikim vrućinama zna biti itekako osvježavajuće.   

A ako vam rafting na Tari nije dovoljno zanimljiv možete svoj boravak u ovom kampu upotpuniti i odlaskom na planinarsku rutu na Zelengori, put Maglića i Trnovačkog jezera, koju također organiziraju ljubazni domaćini Sava i skiper i planinar Karlo.

Kanjon Tare

Ovakav jedinstven prirodni krajolik teško da ćete igdje drugdje sresti, a slike čarobnog smaragdno lijepog kanjona Tare su na današnjem vremenu čista rijetkost, kako to turističkim riječnikom vole reći hidden gem, skriveni dragulj. Stoga priuštite sebi boravak u ovom skrivenom prirodnom dargulju i uživajte u ostatku ljeta.

Photo: Tri vodenice/Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...