Žene u ružičastom u trci “Race for the cure”

Bilo je zaista dirljivo danas vidjeti rijeku žena u ružičastom koje su preplavile trg ispred SCC-a u Sarajevu, gdje se održalo opkupljanje svih onih koji su danas došli podržati “Race for the cure” trku koju je organiziralo Udruženje Think Pink BiH.

Za trku se ove godine prijavilo preko 8000 građana i građanki iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, koje su došle podržati ovu 15. po redu trku s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za nabavku mamografa i podršku Udruženjima žena oboljelih od karcinoma dojke. U trci je ove godine skupljeno dosad rekordan iznos od 115.000 KM.

Race for the cure

Žene su najveća podrška jedne drugima i u bolesti i na trci “Race for cure”

A da su žene jedne drugima najveća podrška i u najtežim trenucima, kada je njihovo zdravlje ugroženo i kada se bore za život, pokazale su danas svojom nesebičnom podrškom na sarajevskim ulicama.


Pročitajte više: Nela Hasić: Budite dio “Think Pink BiH mreže i prijavite se na našu “Race for the cure” trku


Ovaj šareni ružičasti skup je otvoren zagrijavanjem sa instruktoricom fitnesa Lejlom Šebić i zumbu sa Jasminom Begovićem, a potom su održane utrke i šetnja žena duž Trga oko Skupštine BiH, u kojoj su učestvovale sve sudionice današnjeg skupa u ružičastim majicama. Među njima su se izdvajale žena heroine na čelu povorke koje su preživjele svoju bitku sa opakim karcinomom dojke.

Race for the cure

Od iznimnog je značaja da su ovu trku podržale sve žene koje su danas u Sarajevo stigle iz mnogih manjih mjesta, gotovo BH 150 gradova, jer u tim ruralnim, zabačenim mjestima BiH borba sa otkrivanjem, ranim dijagnosticiranjem i liječenjem oboljelih žena od karcinoma dojke nailazi na bezbroj problema i prepreka. Jedan od ključnih problema je nedostatak mobilnih mamograma kojima bi se dijagnosticiranje karcinoma dojke ubrzalo i spriječilo se progrediranje bolesti u kasne faze kada nažalost sve terapijske opcije postaju beznačajne. S današnjim prikupljenim novčanim fondom biće omogućeno nabavljanje novih mamograma, koji će pospješiti otkrivanje raka dojke u ranoj, izlječivoj fazi bolesti.

Race for the cure

Svim našim ženama u ružičastom želimo zahvaliti na srčanom učestvovanju i podršci ženama na današnjoj utrci “Race for the cure” u ime Women in Adria BiH tima.

Photo: Race for the cure BiH

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...