Životna učenja Iris Apfel inspiriraju nas da su godine zaista samo broj

Možda vam se čini da u dubokim godinama inspiracija i energičnost odlaze ili nestaju, ali ova modna ikona ruši taj stereotip. Životna učenja Iris Apfel podsjećaju nas da je oživljavanje vlastitog duha naš lični zadatak.

Nesvakidašnji primjer poslovne žene

Iris Apfel bismo mogli opisati kao ženu koja je tek na početku svoje karijere. Čudno zvuči, pomislit ćete, za ženu koja ima 101 godinu. Zahvaljujući društvenim mrežama u posljednjih par godina, Iris je postala veoma popularna među mlađim generacijama. Oni je uzimaju kao pozitivan primjer žene koja ima zdraviju perspektivu ka starenju. Živopisna, ekscentrična, odvažna, i bez pardona za ono što jeste, Iris Apfel je zaista žena koja je sve samo ne obična. Ona nije pobornica trendova, već strastvena zagovornica mota: “Budi ono što jesi!”

Njena višedecenijska karijera je prepuna životnih avantura, putovanja po svijetu i radu za ekskluzivne klijente koji su pripadali visokom društvu. Česta pitanja koja ljudi postavljaju Iris su vezana za njenu vitalnost. Ovo je dama koja aktivno radi i svoje fanove redovno usrećuje sa novim poslovnim poduhvatima koji su obilježeni modnim stilom Apfel. Iris je izjavila u svojim intervjuima da ne planira stati sa svojim kreativnim radom u bliskoj budućnosti, jer to je ono što je pokreće i održava.

Godine su samo broj

Svoje prve poslovne korake započela je u industriji tekstila. Zanimanja koja je gajila iz djetinjstva za raritete i neobičan nakit je odlučila da preusmjeri na studij historije umjetnosti. Iris se ubrzo posvetila radu dizajna enterijera, te je kasnije restaurirala unutrašnjost Bijele kuće za čak 9 američkih predsjednika.  Tokom svoje nezvanične “penzije”, održala je svoj prvi show u Institutu kostima pri Metropolitan muzeju umjetnosti, gdje je predstavila viziju osobnog stila. Američka manekenska kuća IMG ju je angažirala 2019. godine, te je zvanično potpisala ugovor o modelingu u svojoj 97. godini. Njena kolaboracija krajem 2022. sa modnom kompanijom H&M je rezultirala predstavljanjem odjevne kolekcije na malim ekranima u popularnoj romantičnoj seriji Emily in Paris.

Veoma je važno razmišljati za sebe, a Iris nas uči da je jako bitno izaći iz zone komfora i mijenjati obrasce u našoj sredini. Raditi požrtvovano, srcem i dušom ne ostavlja vremena za razmišljanje o godinama, jer su to prolazne misli. Uostalom, ne postoji način na koji možemo izbjeći starenje pa zašto ga ne prigrliti poput Iris?

Životna učenja Iris Apfel

Za mnoge, Iris Apfel je modna ikona koja ljude uzbuđuje svojom pojavom, ruši granice, ali i inspiriše. Zaštitni znak Iris Apfel su njene okrugle naočare, kostimizirani nakit i printani odjevni predmeti koji je čine prepoznatljivom. Iris smatra da nije vrijedno se zabrinjavati o starenju već to preokrenuti u svoju korist. Dakle, godine su samo broj. Voljeti sebe i ono što radiš, ne razmišljati previše o životu i smrti već biti posvećen svom cilju i svom radu su osnovna načela na kojima je izgradila svoju karijeru.

Iris vješto radi ono što osjeća da treba da radi i tako savjetuje i druge o ovom načinu razmišljanja. Da se zaista drži onoga što kaže potvrđuju i njene kolaboracije sa Rugabble američkom kompanijom koja se bavi proizvodnjom perivih tepiha. Rugabble je svoj poduzetnički projekat s Iris opisao uz slijedeće riječi: Budite sve samo ne obični s novim perivim stilovima legendarne dizajnerice Iris Apfel. Naša najnovija kolekcija savršena je za sve koji žele prekršiti pravila i stvoriti vlastiti stil.”


Pročitajte više: Zašto se žene političarke ne smiju zabavljati i plesati?


Iris na svom profilu često objavljuje životne pouke. Tako je u jednom od svojih mnogobrojnih objavljenih reelova izjavila: Biti sa stilom i biti moderan su dvije različite stvari. Lako možete kupiti svoj put da postanete moderni. Stil je, ja mislim, u vašem DNK. On upućuje na originalnost i hrabrost. Najgore što se može desiti je da ako preuzmete rizik ćete izgubiti. Ali ne umirete od toga. Stoga ni ne čudi da Iris također promiče svoj poznati slogan na društvenim mrežama “Više je više, a manje je dosadno.”

Da zaista postoje žene koje nas mogu inspirisati svojim drugačijim stavovima o životu, Iris je možda i najbolji primjer kako goriti pozitivan entuzijazam. Pratiti svoj instinkt, slušati svoje srce i ne čekati na prilike već ih stvoriti za sebe su pouke koje svako od nas može pokušati primijeniti, a koje i sama Iris živi svakoga dana.

Foto: Iris Apfel Instagram

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...