Učitelj Ashtanga yoge Mike A. Zulovich otkriva tajne Ashtanga yoge

Znamo da je yoga vježba uma i tijela, drevna praksa stara 5000 godina koja potiče sa sjevera Indije. Različiti stilovi yoge kombiniraju različite fizičke položaje, tehnike disanja i meditaciju ili opuštanje. Dosada se razvilo nekoliko vrsta yoge i mnoge disciplineili stilovi unutar yoga prakse. No, da li zaista znamo šta je to yoga praksa, kakve stilove yoge poznajemo, šta ti različiti stilovi podrazumijevaju, kome se preporučuju, za šta nam služe, što u konačnici poboljšavaju na našem tijelu i u našem umu…Bezbroj je pitanja na koje ćemo vam u seriji narednih tekstova ponuditi odgovore od stručnjaka i stručnjakinja, učitelja i učiteljica različitih yoga praksi, koje prakticiraju dugi niz godina i koje su im zasigurno promijenile život nabolje, pa vam ih drage volje mogu preporučiti. Krenimo onda od jedne od najstarijih yoga praksi, Ashtanga yoge.

Ashtanga yoga je jedna od najstarijih yoga praksi

Kada je 2011. Mike A. Zulović, vrativši se nakon dugogodišnjeg življenja u Americi, pokrenuo u Sarajevu jednu od prvih škola yoge nije vjerovatno ni pomišljao da će biti jedan od rodonačelnika Ashtanga yoga prakse u Sarajevu. “Yoga je za mene idealan način ili metoda za uspostavljanje unutrašnjeg balansa, zdravog, jakog i fleksibilnog tijela, mirnog i bistrog uma i boljeg načina da se nosimo sa svakodnevnim stresom. Ovo sve govorim iz ličnog iskustva i iz iskustva koje sam stekao radeći sa hiljadama ljudi u Sarajevu u posljednjih 12 godina”, govori Mike. Odgovarajući na naše pitanje o vrstama yoge Mike kroz osmijeh veli da je ta tema postala vrlo “zbunjujuća, jer svako malo neko izmisli neki novi stil ili način yoge kako bi skrenuo pažnju na sebe i zaradio novac.”

Mike A.Zulovich

Imamo primjere fly yoge, power yoge, hot yoge i drugih stilova yoge. Ali ako se vratimo samo unazad 100 godina, tada je bilo jasno šta je yoga. Raja yoga (ili Ashtanga Yoga), Bakti Yoga, Hatha yoga, Karma yoga su neka od imena koja se tradicionalno povezuju sa yogom koja potiče iz Indije”, pojašnjava Mike.

A šta predstavlja Ashtanga yoga?

Ashtanga yoga je nastala u indijskom gradu Mysore i sljedbenici Ashtanga Vinyasa škole vjeruju da je ovo najstarija vrsta jogijske umjetnosti, kako je izneseno u spisima Yogi Korunta. Sastoji se od dva dijela, Ashtao i anga, što znači osam udova yoge. “Trebamo također znati da kada se spomene Ashtanga Yoga u Indiji to podrazumijeva Ashtanga Yogu po mudracu Ptanjali-ju , a kada kažemo Ashtanga Vinyasa Yoga onda se to odnosi na asane ili yogijske vježbe koje se praktikuju na Zapadu i kod nas u Sarajevu. Znači, jedno je filozofija, a drugo je tjelesno vježbanje. Također treba znati da se riječ vinyasa odnosi na sklad i sinkronicitet između daha i pokreta tijela”, ističe Mike. 

Mike Zulovich

Vjeruje se da je prvi učitelj Ashtanga yoge, koji je tu praksu predstavio u Zapadnom svijetu bio K. Pattabhi Jois guru, učitelj iz južne Indije. Jois je bio učenik Krishnamacharya, koji se smatra ocem moderne yoge koja se vježba u cijelom svijetu.

Ashtanga Yoga je unikatna na taj način što ima individualan pristup svakom tijelu prema potrebama i mogućnostima svake osobe. Proces je vrlo precizan i kreiran na način kako bi pomogao svakome po individualnim potrebama i mogućnostima. Radi se na tradicionalni način, jedan na jedan u grupnom okruženju, kako bi svaki polaznik dobio jasne i detaljne instukcije kako da izvede svaku asanu ili vježbu na najbolji mogući način sa svojim tijelom i u skladu sa svojim mogućnostima. To se naravno mijenja kako vrijeme prolazi i tijelo individue postaje jače, fleksibilnije i zdravije”, pojašnjava Mike osnovne karakteristike Ashtanga yoga prakse.

Ashtanga yoga  je dostupna svima, i mladima i starijima, zdravim i bolesnim. Mike nam veli da se često našali da je yoga dostupna svima osim lijenima. Također poručuje svima koji žele da probaju ovaj način vježbanja kako bi se na osnovu ličnog iskustva uvjerili da li je ovaj stil yoge za njih i da li im odgovara. 

Kad Ashtanga osvoji tvoje srce…

Mnogi yoga učitelji s posebnim pijetetom govore o svom osobnom iskustvu bavljenja yogom pa ni Mike ne zaostaje u svom hvalospjevu. “Bila je to ljubav na prvi pogled! Promijenila mi je život na bolje u svakom smislu te riječi. Tu ljubav i sve benefite koje sam doživio i dobio želim da podijelim sa svima koji dođu u moju školu yoge i zdravlja”, veli Mike.

Mike A. Zulovich

Znajući s kolikom količinom stresa se nosimo u svakodnevnom životu Mike smatra da je yoga vrlo važna u današnjem užurbanom životnom ritmu. “Vjerujem da je yoga neophodna sadašnjem urbanom čovjeku kako bi iole mogao da sačuva fizičko i mentalno zdravlje”, poručuje Mike. A na pitanje kad je najbolje započeti s Ashtanga praksom Mike odgovara: “To je jako jednostavno, samo je potreban otvoren um da se proba nešto novo. Dolazak na naše časove je fleksibilan. U jutarnjim satima dolazak je između 07 i 08 h, a poslijepodne između 17h i 18h, od ponedjeljka do petka. Vrijedi probati Ashtangu, jer nikada ne znamo šta nam nedostaje dok to ne pronađemo”, poručuje na kraju našeg razgovora Mike Zulovich.

Za sve zainteresirane koji se žele okušati vježbajući Ashtanga yogu sve informacije o Mikeovoj školi yoge i zdravlja možete dobiti na ovom linku.

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...