Erna Telalović od nastavnice muzike izgradila je put do managerice u logistici


Odgojeni po starim obrascima naših roditelja rijetko se ko na našem balkanskom podneblju usuđivao na drastične promjene u karijeri, naročito ako su svoje radno mjesto pronašli u javnom sektoru. No, vremena su se u posljednjih dvije decenije znatno promijenila i nove su generacije sa sobom donijele značajne promjene te “sigurne” paradigme življenja. Erna Telalović, potpredsjednica operacija u A&T Logistics iz Zenice, jedna je od pripadnica nove generacije managerica koja se usudila na takve radikalne transformacije svoje karijere. O tome kako je odlučila promijeniti siguran posao u javnom sektoru za vrlo neizvjesni posao poduzetnice pročitajte u nastavku teksta.

Zaokret u karijeri od nastavnice muzike do managerice u logistici


Da ju je neko u njenim srednjoškolskim danima u zeničkoj muzičkoj školi, gdje je marljivo izučavala teorijski odsjek i harmoniku, upitao kakvu karijeru želi u svom životu Ernin odgovor zasigurno bi bio ostvariti svoj san o završetku Muzičke akademije i izgraditi muzičku karijeru. Istina, Erna je svoje snove vrlo temeljito i ostvarila, jer je, radeći uporedo kao nastavnica harmonike u maglajskoj Osnovnoj muzičkoj školi i drugim muzičkim školama u Ze-Do kantonu, završila i Odsjek za teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Potom je magistrirala polifoniju na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Iako je bilo za očekivati da će Erna nastaviti svoje uspješno bavljenje pedagogijom i muzikoterapijom, ona je napravila radikalnu promjenu u svojoj karijeri, napustila posao nastavnice u Muzičkoj školi i otisnula se u poduzetničke vode, otvorivši 2017. godine svoju kompaniju za uvoz i distribuciju kozmetičkih proizvoda. Za vrijeme Covid-19 pandemije napravila je novi radikalni zaokret, odlučila se na prekvalifikaciju i prešla u logističku industriju u kojoj danas radi kao potpredsjednica porodične kompanije A&T Logistics, koju vodi zajedno sa svojim suprugom. Taj novi karijerni preokret i želja za daljnjim usavršavanjem znanja dovela ju je trenutno u poziciju doktorske kandidatkinje na studiju iz managementa i operacija.
Moja nastavnička karijera je započela pozivom Osnovne škole Maglaj, koja je u tom momentu imala nedostatak stručnog kadra, a kako sam ja u to vrijeme bila jedna od rijetkih solista harmonike u BiH, jedina u svojoj generaciju u cijelom Ze-Do kantonu, a definitivno i manjina kao djevojka, za njih je bilo logično da kontaktiraju baš mene“, prisjeća se Erna.

Erna Telalović
Erna Telalović

Bila je tada neopisivo sretna i ponosna što konačno, nakon svojih povremenih srednjoškolskih poslova kojima je punila svoj školski džeparac, dobiva prvi siguran posao u javnoj službi, i to baš u muzičkoj školi. Ni činjenica da je uporedo radila i studirala na Muzičkoj akademiji nije joj predstavljala poteškoću, jer naprosto je bila silno sretna radeći posao koji voli i pomažući djeci da steknu svoja prva znanja i vještine sviranja harmonike.

Napustiti državni posao za mnoge je nemoguća misija

Za mnoge u ovoj zemlji dobiti posao u javnoj, državnoj službi znači ispunjenje životnog sna, jer su dobili “siguran” posao. Shodno tom sanjarskom vjerovanju napustiti takav siguran posao smatra se, u najmanju ruku, nemogućom misijom, jer zaboga „ode ti sa sigurne plate“. Ernina odluka o napuštanju upravo tog sigurnog posla, ni njenoj majci, koja ju je uvijek bezrezervno podržavala, nije bio nimalo jasan, niti ga je uopće blagonaklono promatrala. Sumnjala je čak da se nešto posve tajnovito krije iza te odluke.


Prelazak s državnog budžeta u privatni sektor uvijek je izazov. Sigurnost je riječ koja se vrlo često koristi kada se govori o državnim poslovima. Ono što sam ja shvatila je da u takvom angažmanu jedino što je sigurno je da, bez obzira na vas performans, vaša mjesečna primanja su osigurana i uvijek ista. Kvalitet rada se ne ocjenjuje i sigurno je da ista mjesečna primanja imaju prosječni, dobri i loši uposlenici. Ukoliko imate ambicije, takvi poslovi nisu za vas. Najveći izazov koji možete imati prelaskom u privatno poslovanje jeste upravo taj realni feedback koji ćete dobiti od vaših klijenata. Ukoliko je vaš kvalitet usluga bolji od ostalih na tržištu, vama će se klijenti vraćati. Dakle, vi ste direktno odgovorni za uspjeh. I nije sigurno da ćete doista uspjeti“, navodi Erna.


Pročitajte više: Kako generacija Zen mijenja tržište rada i koji su njihovi motivi?


Odlučivši da postane poduzetnica i osnuje svoju firmu Erna je ušla u jedan posve novi svijet, kojeg danas, nakon prvih poduzetničkih koraka puno bolje razumije i shvata zašto je mladim ljudima jako teško donijeti odluku da pokrenu svoj vlastiti posao. Jasno joj je da poduzetnički poduhvati mladih u BiH nisu podržani od strane države i da i dalje najveći izazov svima predstavlja administracija i ispunjavanje svih legalno-pravnih obaveza nametnutih od strane države.
Bez obzira na hrabrost, motivaciju, spremnost na rizik, postoji mnogo otežavajućih okolnosti koji se u datom momentu za mlade poduzetnike čine nepremostivim. Od formiranja osnivačkih akata, vođenja administrativnih knjiga, angažovanja računovođe, do državnih nameta koji su veliki za bilo koji start up, koji tek treba da započne sa ostvarenjem profita, a prije samog početka rada već ima nagomilane troškove oko osnivanja kompanije kao i obaveze prema uposlenicima”, navodi Erna.

Posao iz BiH rade online za klijente u SAD


Covid 19 pandemija utjecala je na novi radikalan zaokret u Erninoj karijeri kada je, potaknuta željom da više vremena provodi sa suprugom i porodicom, odlučila prihvatiti njegovu ponudu da se priključi timu logističke kompanije koju predvodi. Bio je to novi set operativnih aktivnosti koje je preuzela u novoosnovanom odjelu kompanije za razvoj i operacije. Njihova porodična kompanija pruža usluge organizacije transporta i logističke podrške kamionskog prijevoza robe klijentima u SAD, te upošljava preko 50 mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Ponosna je i što danas predstavlja kompaniju koja je nastala na osnovu vizije jednog čovjeka, njenog supruga, koja je u to vrijeme bila ispred svog vremena, te da su prateći njegovu viziju izgradili kompaniju koja direktno ili indirektno utiče na najmanje 50 života u BiH, doprinoseći tako domaćoj ekonomiji ali i boljoj budućnosti njihovih uposlenika.

Konferencija žene u trgovini
Erna Telalovič, A&T LOGISTICS


Nakon Covid perioda i u našoj državi je postalo sasvim uobičajeno i normalno, čak i starijoj generaciji razumljivo, da je moguće pružati usluge remote. Mi smo išli ispred svog vremena. Ovdje govorim samo o situaciji u Bosni i Hercegovini. Mi smo vjerovali u naš kvalitetu, i da je moguće pružati istu, ako ne i kvalitetniju uslugu online, a ujedno i smanjiti troškove našim klijentima. Dinamičnost i novi izazovi iz dana u dan su definitivno razlog zbog kojeg imam motivaciju da dolazim na posao. Svakodnevno, na osnovu vlastitih iskustava iz prakse učimo i donosimo odluke. Ponekad i griješimo, ali svaku grešku analiziramo, i trudimo se da unaprijedimo svoje usluge“, govori Erna.

Nakon nekoliko radikalnih zaokreta u svojoj profesionalnoj karijeri Erna tvrdi da ju je svaki posao u svakoj branši koji je radila oblikovao u osobu i lidericu kakva danas jeste i da ne bi ništa mijenjala u svojoj karijeri, pa čak ni radno iskustvo na manje plaćenim ili fizički zahtjevnijim poslovima koje je radila, poput konobarisanja.

Podrška mladima koji trebaju posao kroz Youth logistic academy

Znajući koliko joj je hrabrosti trebalo za poduzetničku avanturu kojoj se okrenula kao vrlo mlada osoba, s već etabliranom nastavničkom karijerom, no ipak nedovoljno iskusna u psolovnom svijetu u koji je ulazila, zanimalo me što Erna misli o podršci poduzetničkom sektoru, te o ženskom poduzetništvu i liderstvu, te u kojem se pravcu treba razvijati u BiH.

Žene su odmjerenije i igraju na sigurno. Nedostaje nam malo hrabrosti da krenemo u nepoznato. Za sve ostale nedostatke, edukacijske treninge i mentorske programe mislim da su potrebni jednako i ženama poduzetnicama i muškarcima poduzetnicima, naročito kada govorimo o mladim ljudima koji su tek na početku izgradnje svoje karijere“, pojasnila je Erna.

Bivajući svjesna svojih problema s kojima se suočavala na početku svoje karijere priključila se Ženskoj mentorskoj mreži pružajući kao mentorica svoje znanje i vještine jednoj mladoj perspektivnoj djevojci. Radeći na razvoju sponzorskih programa u njihovoj firmi trudi se dati svojim primjerima osobni doprinos svakom mladom pojedincu koji učestvuje u mentorskom programu.

Erna Telalović
Erna Telalović

Mislim da trebamo početi od malih stvari. Koliko mi kao pojedinci možemo doprinijeti zajednici. Ove godine smo pokrenuli Youth Logistics Academy u okviru koje nudimo mladim, ambicioznim i motiviranim individualcima da kroz specijalno oformljen program upoznaju industriju i sve mogućnosti koje ona pruža. Program je besplatan i ne zahtijeva nikakva prethodna iskustva. Jedino što nam je važno jeste dobra energija i poznavanje engleskog jezika. Na razvoju programa, koji sadrži dosta interaktivnih radionica i simulacija realnih situacija radio je cijeli tim ljudi, kako bi što realnije polaznicima približili industriju. Želimo da oni na osnovu svojih iskustava biraju oblast u kojoj bi započeli svoju karijeru. Ja doista vjerujem da samo zadovoljan i sretan uposlenik daje 100% sebe. A ako daje sebe onda znamo i da vrijedi i da radimo pravu stvar. Mi utičemo na ljudske živote, direktno ili indirektno i zbog te činjenice mi je još važnije da pružimo mogućnost da sami biraju.
Moram se pohvaliti da smo od 8 polaznika sa prve akademije zaposlili njih četvero, a trenutno nam je u toku druga akademija sa 12 polaznika
“, ističe Erna.

Iako radi skupa sa suprugom uz dobru organizaciju svog vremena uspijeva ispuniti sve preuzete obaveze do utvrđenih rokova kao i bilo koji drugi uposlenik ili uposlenica u njihovoj firmi. Za sebe zna reći da je prema sebi čak strožija nego prema njihovim uposlenicima. Iako radi ponekad i dvanaest sati dnevno, uz dobru organizaciju uvijek ima na umu da ima takav radni ritam zato jer ga je sama odabrala i zato jer voli da radi taj posao.


Pročitajte više:U InWooderlandu nastaju unikatne drvene igračke za djecu


Mi pružamo naše usluge za kompanije koje djeluju na američkom tržištu. To je nešto na šta morate biti spremni prije samog početka rada. Planeta se neće okrenuti, i naše radno vrijeme će uvijek biti u poslijepodnevnim do kasnovečernjim satima. Što i nije loše, samo što je naša organizacija vremena drugačija nego kod prosječnih ljudi koji posao rade od 8 do 5“, objašnjava Erna.

Veoma vodi računa o zdravlju i pravilnoj ishrani svoje porodice i o treningu. Svi su veoma aktivni i radna sedmica im je ispunjena raznim dodatnim aktivnostima. Svoje slobodno vrijeme ispunjava dugim šetnjama u prirodi sa svojom djecom i putovanjima sa njima, a sebe nerijetko iznenadi nekim čarobnim spa tretmanom.

Photo: privatna arhiva/Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...