Blidinje jezero i ostale ljepote Parka prirode Blidinje… Posjetite ih!

Još uvijek uživamo u jesenskim danima i trebamo ih dobro iskoristiti prije nego što nam na vrata pokucaju minusi i prava zima! A kako to bolje učiniti nego izletom u prirodu? Ovog vam tjedna preporučujemo Blidinje jezero – najveće planinsko jezero u srcu Bosne i Hercegovine. Oduvijek je privlačilo ljude svojom netaknutom prirodom i predivnim pejzažem. Ušetajte u čaroliju jeseni na Blidinju!

Ranije je to bila lokva za napajanje stoke

Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero nalazi se u udolini Polja, okruženoj Vran planinom i Čvrsnicom, na nadmorskoj visini od 1184 metra. Nestvarnom ljepotom upotpunjuje krajobraz Parka prirode Blidinje. Pri najvišem vodostaju doseže dubinu tri do četiri metra u središnjem i sjeveroistočnom dijelu, piše Hajdučke vrleti Blidinje. Osim padavinama, kišom i snijegom, napaja se bujičnim tokovima s okolnih planina.

Pretpostavlja se da je jezero nastalo djelovanjem ljudskog faktora prije otprilike 130 do 140 godina. Prema dostupnim izvorima, Blidinje jezero se prvi put spominje oko 1885., a na zemljovidu se prvi put pojavilo 1887., kad je u BiH vladala Austro-Ugarska. Dotad je u sjeveroistočnome dijelu, u kojemu se danas nalazi Blidinje, postojala samo lokva za napajanje stoke te močvarno tlo oko nje. Prostor Planine služio je kao spas za stotine ljudi i tisuće grla stoke od nesnosnih ljetnih vrućina u donjoj Hercegovini i postojala je velika potreba za vodom.

Blidinje jezero

Pročitajte više: Prokoško jezero-jedinstveno ledenjačko jezero na Vranici


Uz Blidinje jezero, u Parku prirode posjetite i…

Osim ovog jezera, u Parku prirode Blidinje možete posjetiti i nekropolu u Dugom polju, koju čini 150 stećaka, uglavnom ploča i sanduka, a jedan je dio i ukrašen, piše Hajdučke vrleti Blidinje. Ovi „kameni spavači srednjovjekovlja“ su kršćanski nadgrobni spomenici koji datiraju iz razdoblja od 12. do 14. vijeka. Nekropola Dugo polje je 2004. dobila status Nacionalnog spomenika BiH, a od 2016. se nalazi na listi UNESCO Svjetske baštine.

Tu je i Masna luka, franjevački samostan, s crkvom Svetog Ilije. Na ovoj lokaciji vidjet ćete najveće europsko stanište endemskog bora munika. Ondje se nalazi i prirodno vrelo Jasle. Napijte se svježe vode direktno sa izvora!

Nemojte zaboraviti Hajdučka vrata – prirodni fenomen stvaran tisućama godina, nastao urušavanjem pećinskog stropa okapine. Ovo mjesto je glavno odredište brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu, a ujedno je i jedan od najljepših vidikovaca na bosansko–hercegovačkim planinama.

Za kraj smo ostavili jednu legendu. Kako legenda kaže, „nekoć je u ovome kraju živjela djevojka izrazite ljepote i vitkoga stasa, kojoj su ispjevane mnoge pjesme i zbog koje su mnoge noći neprospavane, najdivnija Diva Grabovčeva“. Diva je postala simbol čistoće, mučeništva i katoličanstva. Pokopana je na Vran planini, a na njenom je grobu 1998. postavljen bronzani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Foto: Wikimedia Commons, Instagram @blidinjenet

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...