Prokoško jezero-jedinstveno ledenjačko jezero na Vranici

Kad krenete put Fojnice možete birati u njenoj blizini bezbroj zanimljivih destinacija za vikend bijeg iz grada, od vodopada Kozice do prekrasnog šumskog krajolika u blizini Reumala, ali jedna od zanimljivijih destinacija nalazi se na vrhu planine Vranice, udaljena od Fojnice dvadesetak kilometara, a to je Prokoško jezero, jedinstveno ledenjačko jezero na Vranici.

Jedinstveno ledenjačko jezero na Vranici

Prokoško jezero je jezero ledenjačkog porijekla i smješteno je na vrhu Vranice, na 1636 metara nadmorske visine. Okruženo je sa četiri planinska vrha, od kojih je jedan najviši vrh na planini Vranica Nadkrstac, sa 2112 metara nv. Vranica je po legendi bila poznata kao planina u kojoj su se skrivali hajduci, a ovo je Prokoško jezero dobilo i narodni naziv Gorsko oko. Jedno je od najvećih planinskih jezera u BiH, dugačko 426 metara širine 191 metar, smješteno na posebnom prirodnom platou i omeđeno planinskim vrhovima s kojih se voda ulijeva u jezero iz nekoliko planinskih potoka.

Prokoško jezero

Do Prokoškog jezera vodi vas asfaltni put, koji pri vrhu, posljednjih 10 tak km prelazi u makadamski put, a na putu prema jezeru nalazi se planinarska kuća Jezernica gdje možete predahnuti od vožnje.

Ovo je jezero zanimljivo i zbog životinjske raznolikosti, pa je tako u ovom jezeru 1891. poznati ornitolog Zemaljskog muzeja iz Sarajeva, Othmar Reiser, pronašao trinton, vrlo rijetkog repatog vozdozemca, koji je dobio po njemu i svoje zvanično ime, Triturus alpestris reiseria, a koji je zaštićen kao endemska vrsta od 1953. godine. No, zbog zagađenosti jezera i nasilnog poribljavanja pastrmkom smatra se da u jezeru tritona više nema.

Opasnosti za Prokoško jezero

Ono što će vas posebno oduševiti u okolici jezera su stari planinski katuni, koji su čobanima i pastirima služili za odmor i predah prilikom ispaše i čuvanja ovaca i krava, ponajviše tokom ljeta.


Pročitajte više: Posjetite Zelengoru i njenih 11 jezera i srcoiiko Trnovačko jezero


Iako je Prokoško jezero 2005. proglašeno spomenikom prirode, kako to obično biva u ovoj zemlji gdje malo ko poštuje prirodna bogatstva, površina oko ovog jedinstvenog ledenjačkog jezera nagrđena je i u potpunosti uništena nelegalnom gradnjom rogobatnih “tajkunskih” vikendica, koje uglavnom služe za iznajmljivanje smještaja i za davanje ugostiteljskih uskuga, a kojima su vlasnici uspjeli u jednoj namjeri- u potpunosti narušiti prirodnu autentičnost jezera. Podaci kažu da u okolini jezera ima čak 350 nelegalno izgrađenih vikendica, koje tu prije rata u BiH nisu postojale. I umjesto da uživate u netaknutoj prirodi i jedinstvenom ledenjačkom fenomenu ovog jezera, “ugostitelji” vam nude janjetinu s ražnja, preglasnu muziku neprimjerenu ovom planinskom krajoliku i jeftini teferič u prirodi. Klasični balkanski tranzicijski kičeraj.

Vikendice na Prokoškom jezeru iz drona

Eh, da je bio više pameti naših inspekcijskih organa i da se zabranila svaka zidana gradnja na ovom lokalitetu, a dozvolla isključivo obnova i gradnja modernih katuna, sad bismo uživali u prekrasnom pastirskom katunskom naselju na ovom planinskom jezeru. Zamislite samo kako bi čarobno i bajkovito izgledao plato oko Prokoškog jezera da su oko njega smješteni pastirski katuni, umjesto ovih kičastih i rogobatnih vikendica-kafana.

No, ne treba se previše obazirati na ovaj tranzicijsko-tajkunski kičeraj, nego ovaj predio treba posjetti i dobro istražiti i upoznati, jer ovakav planinski biser još jedino u Švicarskoj možete sresti.


Pročitajte više: Predstavljamo destinacije za odmor u BiH: Panonska jezera


Šta raditi na Prokoškom jezeru?

Biolozi tvrde da se Prokoško jezero iz godine u godinu smanjuje zbog velike količine sitnih i krupnih nanosa koje u njega dospiju tokom sezone topljenja snijega, ali i zbog rječice Jezernice, koja odnosi sve veće količine vode iz jezera. Zato su u naučnim i ekološkim krugovima sve učestalije govori o mogućem nestanku jezera, koje zbog sve veće zagađenosti, nasilnog poribljavanja i nedostatka protočne vode sve više poprima odlike močvare.

Ovce na Prokoškom jezeru

No, još uvijek ćete na ovom jezeru sresti zagrižene ribiče, koji će upecati po koju pastrmku. A u dijelovima netaknute prirode poviše jezerskog platoa možete uživati u vožnji bicikla, i planinarenju. Planinarske su staze dobro obilježene i vode vas do vrhova Krstac i Nadkrstac, a možete doći i do ostalih vrhova na planini Vranici, koji prelaze nadmorsku visinu od 2.000 metara: Ločika, Bijela gromilica, Devetaci, Kota 2028, Rosinj i Treskavica, a s druge strane planine doći ćete i do Matorca.


Pročitajte više: Posjetite prelijepi dragulj na Vranici, Ždrmački vodopad


Zimska idila na Prokoškom jezeru

Zaboravite na balkanski kičeraj koji će vas dočekati na platou Prokoškog jezera i na loš makadamski put kojim ćete se morati probiti do jezera, na bezbroj kvadova i terenaca koji ća vas usput susresti, jer ovaj planinski biser koji će vas dočekati na vrhu platoa vrijedi sve te muke dok do njega ne stignete. Uživajte u njegovoj jedinstvenoj ljepoti i svakako obiđite okolne dijelove planine bude li vam vrijeme to dopuštalo. Bez obzira bilo ljeto ili zima ovo će vas jezero i čarobni planinski krajolik na Vranici ostaviti bez daha i dugo ćete ga pamtiti.

Photo: Avaz/Furaj.ba/Zehrudin Isaković/Marija Augustinčić

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...