U februaru smo obilježili Dan žena u nauci i pitamo zašto su žene u nauci u BiH lošije pozicionirane od muških kolega?

U trenutku kada ispraćamo ovogodišnji mjesec februar podsjetićemo se na Internacionalni dan žena i djevojaka u nauci koji smo obilježili 11. februara ove godine. Kada je 22. decembra 2015. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena rezolucija o utemeljenju Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci jedna od vodilja te rezolucije je bila istaknuti važnost prisutnosti žena i djevojaka u naučnom svijetu i potaknuti djevojčice da biraju naučna zvanja kao svoja buduća zanimanja. Ove godine se Women in Adria BIH priključila obiježavanju Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci i stoga smo našu prvu “Konferenciju za žene u pharma biznisu i nauci” organizirali 22. februara, u mjesecu u kojem se obilježava Internacionalni dan žena i djevojaka u nauci.

Žene su u nauci lošije pozicionirane od muških kolega

Za položaj žena u svijetu nauke obilježavanje ovog Dana posebno posvećenog svim naučnicama i istraživačicama u svijetu, od tehničkih do prirodnih nauka, od iznimne je važnosti. Podsjetićemo da su ove godine Ujedinjene nacije obilježavanje Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci fokusirali na ulogu žena i djevojaka i nauke u odnosu na ciljeve održivog razvoja u svijetu i na taj način su željeli učvrstiti globalnu političku i ekonomsku zajednicu sa ženama i djevojkama u nauci, jačajući veze između nauke, politike i društva za strategije usmjerene ka budućnosti. Ovogodišnji slogan je bio Innovate. Demonstrate. Elevate. Advance. Sustain. ( I.D.E.A.S.).

Međutim, ono što je daleko zabrinjavajuće je položaj žena u svijetu nauke gdje su žene dakako daleko lošije pozicionirane od svojih muških kolega, govoreći o broju istraživačica u naučno istraživačkim timovima. Podatak da su od 33,3% svih istraživača, samo 12% članova nacionalnih akademija nauka u svijetu žene vrlo je poražavajući i dovoljno govori sam za sebe. Ništa bolja situacija pretpostavljamo nije ni u BiH. A taj odnos stalnog minimiziranja utjecaja i zastupljenosti žena na vodećim pozicijama unutar akademske zajednice, jednako kao i poslovne zajednice, nas u BiH se itekako tiče.

Veći broj žena diplomira u odnosu na udio zaposlenih žena u STEM-u u BiH

Prema izvještaju UNESCO-a iz 2015. godine 37% svih istraživača u nauci u BiH su žene. Međutim, u sektoru visokog obrazovanja, gdje je veća zastupljenost naučnika i istraživača, samo 29% profesora na univerzitetima u BiH su žene. Dalje, prema podacima Agencije za statistiku BiH iz 2019. godine, žene su u BiH u prosjeku činile 49,1% radne snage. Međutim, zastupljenost žena u nekim specifičnim naučnim disciplinama i istraživačkim poljima vjerojatno će se znatno razlikovati, ovisno o području i drugim faktorima.

!Konferencija za žene u pharma biznisu i nauci”

Prema podacima iz 2021. godine, žene su činile manje od trećine svih zaposlenih u naučno istraživačkim institucijama u BiH. Prema izvještaju UNESCO-a iz 2021. godine, udio žena koje su diplomirale u području zdravstvenih nauka je 73,4 %, a prirodnih nauka 71,9%, no unatoč vrlo visokom broju žena koje su diplomirale u tim oblastima udio žena koje su zaposlene u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) u BiH iznosi samo 23%. Ti podaci ukazuje na veliku rodnu neravnopravnost u ovom sektoru, ali i ogromnu disproporciju u zapošljavanju žena u sektorima prirodnih i tehničkih nauka u odnosu na broj žena koje studiraju i diplomiraju na srodnim fakultetima.


Pročitajte više: “Konferencija za žene u pharma biznisu i nauci” pokazala je da su znanje i nauka neraskidivo vezani s biznisom i poduzetništvom


Isti Izvještaj također navodi da su žene u BiH u području prirodnih nauka i matematike podzastupljene, dok su nešto bolje zastupljene u područjima društvenih i humanističkih nauka. Također se ističe da žene u BiH često nailaze na diskriminaciju i predrasude u STEM sektoru.

Zašto je udio žena u sektoru nauke manji od udjela muškaraca u BiH?

Prema podacima Eurostata, udio žena u nauci i inženjerstvu u BiH bio je 38,9% u 2019. godini, dok je prosjek EU-a iznosio 42,7%. Još uvijek je to nedovoljan udio poredeći ga sa udjelom zaposlenih muškaraca u sektoru nauke i STEM sektoru u BiH. Zašto je to tako?

Postoji definitivno nekoliko vrlo jakih faktora koji doprinose manjoj zastupljenosti žena u nauci i STEM sektoru u BiH, a neki od tih faktora su:

  1. Sociokulturološki faktori: Patrijarhalna društva, kao što je naše, tradicionalo su imala rodno određene uloge i očekivanja, što je utjecalo na ženski pristup obrazovanju i karijeri. U nekim dijelovima svijeta, a nerijetko i u mnogim dijelovima BiH, žene su i dalje ograničene stereotipima koji sugeriraju da su prirodno manje sposobne za rad u STEM sektoru.
  2. Niska razina obrazovanja: U nekim dijelovima BiH i drugim zemljama, ženama nije pružena jednaka razina obrazovanja kao muškarcima, što jeste uveliko ograničilo i dalje može biti ograničavajući faktor za mogućnosti djevojaka i žena za uspjeh u STEM područjima.
  3. Nedostatak modela uspješnosti: U nedostatku ženskih uzora u naučnim karijerama, djevojke i žene možda nemaju dovoljno inspirativnih modela za pratiti i usmjeravati svoju karijeru.
  4. Diskriminacija i predrasude: Žene su često izložene predrasudama i diskriminaciji na radnom mjestu, što ih može odbiti od nastojanja da naprave naučnu karijeru ili karijeru u STEM sektoru.
  5. Nedostatak radnih mjesta: U BiH, kao i u drugim zemljama, mogućnosti za zaposlenje u nauci i istraživanju, te STEM sektoru su često ograničene, a konkurencija za radna mjesta je vrlo jaka.

Kako poboljšati položaj žena i djevojaka u nauci u BiH?

Vodeći računa o zastupljenosti prethodno nabrojanih faktora u novim strategijama razvoja naučno-istraživačkih programa i drugih civilnih i društvenih inicijativa i programa koje podupiru ravnopravnost spolova u obrazovanju i nauci, u BiH se značajno može povećati zastupljenost žena u nauci u BiH. Prisutan je sve veći interes za promicanje rodne ravnopravnosti u STEM-u u BiH i širom svijeta, a postoji i mnogo organizacija i civilnih inicijativa koje se bave ovom problematikom. Stoga, možemo reći da postoji nada da će se situacija za žene i djevojke u STEM-u u BiH poboljšati u skorijoj budućnosti.

Stoga, u cilju povećanja broja žena u STEM-u u BiH, neke organizacije i inicijative su već godinama fokusirane na pružanje podrške djevojkama u školama i na fakultetima, kao i na promicanje naučnih i istraživačkih karijera među djevojkama i ženama. Također se poduzimaju mjere za borbu protiv predrasuda i stereotipa u STEM-u i za poticanje društvenog i kulturnog okruženja koje će pružati nužnu podršku ženama u oblasti nauke i STEM-a.

Superžene, supernaučnice

Također, sve su prisutnije i inicijative koje se bave poboljšanjem radnih uvjeta i osiguravanjem jednakih mogućnosti za napredovanje za žene u STEM-u u BiH, što uključuje i poticanje političkih akcija i zakonskih propisa kojima će se konstantno i dosljedno promicati rodna ravnopravnost u STEM-u.


Pročitajte više: Elmana Pelko: Žene informatičarke su liderice novog virtuelnog doba


Stoga smo i mi u Women in Adria BiH prepoznali da je iznimno važno danas razgovarati o položaju žena u akademskoj zajednici u BiH, s posebnim naglaskom na žene naučnice i istraživačice u sektoru farmacije, biotehnologije i medicine. Tako smo odlučili povezati žene iz farmaceutskog biznisa i industrije i akademske zajednice organizirajući našu prvu “Konferenciju za žene u pharma biznisu i nauci” 22. februara. Zbog vrlo nepovoljnog položaja žena na rudkovodećim pozicijama u toj branši i malom udjelu žena na rukovodećim pozicijama u akademskoj zajednici u BiH ovu smo Konferenciju posvetili ženama koje su istovremeno i naučnice i profesorice, istraživačice i poduzetnice, ženama iz akademske zajednice i svijeta pharma industrije, ženama koje su mijenjale karijere, pokretale svoje poduzetničke priče, a istovremeno su uvijek bile inspirirane temeljima koje su sticale tokom svoje akademske karijere.

Uzimajući u obzir sve gore pobrojane trendove i inicijative, možemo ipak biti optimistični u vezi s budućnošću za žene i djevojke u sektoru nauke i STEM-u u BiH. Ukoliko se ove inicijative nastave i kvalitetno utemelje, naučna zajednica u BiH i šire će postati bogatija i raznolikija, a žene će dobiti priliku da postanu lideri u ovom važnom i dinamičnom području. Jer, žene i jesu istinski lideri i u naučnoj zajednici u ovoj zemlji.

Photo: Women in Adria/Pexels

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...