“Konferencija za žene u pharma biznisu i nauci” pokazala je da su znanje i nauka neraskidivo vezani s biznisom i poduzetništvom

Prva konferencija organizaciji Women in Adria pod nazivom “Konferencija za žene u pharma biznisu i nauci” jučer je održana u HUB 387. Bila je ovo prva Konferencija u BiH koja je posvećena ženama u farmaceutskoj industriji i nauci, a organizirali smo je u mjesecu u kojem slavimo Dan žena i djevojaka u nauci, 11. februara, koji je još 2015. godine utemeljen rezolucijom UN-a, a podržan i od UNESCO-a. Konferencija je bila posvećena ženama koje su managerice i liderice u farmaceutskoj industriji u BiH, ženama koje su istovremeno i naučnice i profesorice, istraživačice i poduzetnice i studenticama sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i sa SSST.

Nauka, poduzetništvo, farmacija

Konferenciju je otvorila prof.dr. Elvira Kovač Bešović, profesorica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu u penziji, osnivačica firme AE Pharm, koja nas je podsjetila na neraskidivu vezu nauke, poduzetništva i farmacije. “Sva istraživanja koja sam radila kroz svoju univerzitetsku karijeru sam iskoristila da na kraju svoje karijere napravim jedan novi preparat, koji sam osmislila zajedno sa sinom farmaceutom. Koristili smo sve dostupne podatke sa Pub Meda koji su nam bili na raspolaganju i naš rezultat je preparat koji je idealan spoj nauke, farmacije, dobiti koja je važna u poduzetništvu. A dobit koja je za nas najbolja je kad čovjek, koji je uzeo ovaj antialergijski preparat, kaže da je dobro spavao i regulisao svoje alergijske tegobe. To je moj doprinos poduzetništvu i nauci kao univerzitetskog profesora”, izjavila je prof. dr. Elvira Kovač Bešović.

Elvira Kovač Bešović

Iz Novartisa BiH, jedne od najvećih inovativnih farmaceutskih kompanija na svijetu, predavanje je održala financijska managerica, ekonomistica Džejna Ćeremida, koja je govorila o tome kako se kao žena iz “finansijskog svijeta” adaptirala na vrlo zahtjevnu farmaceutsku industriju. “Nijedna firma ne može biti uspješna ukoliko sve komponente u toj firmi nisu uspješne karike, a u farma industriji je to od registracije, logistike, financija, marketinga, planiranja, lobiranja. Moje potpuno drugačije shvatanje finansija se desilo kad sam nakon bankarskog svijeta došla u farmaceutsku industriji, u inovativnu kompaniju u kojoj sam sada zadužena za “life saving drugs”, o kojima ništa ranije nisam znala. Moj posao jesu tablice, troškovi, analize, planiranja, i to zna biti naporno, ali ono što me jako motivira da radim u ovoj kompaniji je činjenica da radim sa lijekovima koji nisu samo “life saving” nego i “life changing lijekovi“, kao što je jedan revolucionaran lijek, jedna aplikacija koja se koristi kod slijepe djece, koja nakon samo dvije aplikacije progledaju. To je činjenica koja je meni promijenila život i to je ono što mene pokreće svakog jutra”, priznala je Džejna.

Džejna Ćeremida i Elvira Kovač Bešović

Istraživačka radoznalost i održivo poduzetništvo je put ka društvu inovacija

Potom nam je prof.dr. Lejla Pojskić, profesorica Univerziteta u Sarajevu i naučna savjetnica na Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju, govorila o ulozi žena naučnica u svijetu biomedicinskih nauka navodeći da je u BiH prisutan odličan procenat zastupljenosti žena u nauci, 59%. Također je pomenula zašto je važno insistirati na potrebi da u nauci potičemo istraživačku radoznalost koju je nužno povezati sa inovativnim tehnološkim rješenjima i tako osigurati održivo poduzetništvo u sektoru biotehnologije. 

Mi u nauci trebamo težiti ka inovativnim rješenjima kojih se niko ranije nije sjetio u terapiji neke neizlječive bolesti, kao Alzheimerove bolesti recimo. To je ono što inovaciju čini bitnom u farmaceutskoj industriji, jer je naš ultimativni cilj da dobijemo neko rješenje, neku tehnologiju, u ovom slučaju biotehnologiju koju niko ranije nije koristio. Ta inovacija će nam dati ne samo naučnu vrijednost, koja je jako bitna, nego i značajnu ekonomsku vrijednost u svijetu industrije i biznisa”, poručila je.

Lejla Pojskić

Vrlo zanimljivo motivirajuće i inspirativno predavanje održala je  prof. dr. Lana Lekić, farmaceutkinja, profesorica na Univerzitetu u Tuzli i Sarajevu, Business development managerica u Boehringer Ingleheim. Lana je poznata i kao vrlo uspješna poduzetnica i Instagram influenserica Mama Lana, a govorila je o svojim uspjesima i neuspjesima, borbama koje je vodila na putu izgradnje svoje akademske i poslovne karijere. “Ja sam sebe izgradila, danas tačno znam ko sam, šta sam, koje su moje mogućnosti. Bitno je da na neki način upoznaš sebe. Taj paradoks izbora je zanimljiv, jer nam je danas dostupno milion informacija, a nas poslovi tako pritisnu da vi više nemate želje ni volje da išta radite. Imamo gomilu izbora, a ubili su nam želju od tih silnih izbora. Zato sam ja neobična, jer ja stvarno koristim sve izbore, jer želim napraviti nešto više u svom životu”, istakla je Lana. Također je poručila da biti jakom ženom danas znači i priznati sebi sve svoje slabosti: “Reći sebi “Ja ovo ne mogu” je ustvari najjednostavnija rečenica, puna nauke o sebi. Ovim ste prepoznali svoje slabosti, jer jake žene su one koje nastave ovu rečenicu bez pomoći kolega, dodatnih finansija, podrške. Jake žene su one koje se ne predaju pred preprekama koje joj servira život, one koje se izbore kroz proces, nauče više o sebi, svojim mogućnostima“.

Lana Lekić

Na kraju svog predavanja Lana je poručila da je vrlo važno da niti jedna žena ne zaboravi uživati u putovanju kroz svoju karijeru, da se ne ograniči samo na cilj i na destinaciju, te da osvijeste, naročito mlade žene na početku svoje karijere da “ništa neće doći preko noći, ni akademska karijera, ni hobi, ni zategnuto tijelo”. “Jednom kada počnete živjeti istinsku verziju sebe, bez rasipanja energije na ono što vam je možda manje važno, ostvarit ćete svoj puni potencijal. Negujte ljubav prema onome što radite, budite strpljive i radujte se svakom uspjehu”, poručila je Lana.

” Mojih 20 godina u “lovu na glave” u farmaceutskoj industriji

Našu sesiju predavanja nastavila je direktorica Profil Management Consulting doo, Biljana Kokeza, jedna od vodećih headhunterica u pharma industriji u BiH. Veliki izazov u njenoj karijeri vezanoj za pronaćaženje adekvatnih profila u farmaceustkoj industriji je posebna studija koju je proizvela sa svojim timom a koja se ticala financijske analize platnih razredima u internacionalnoj farmaceutskoj industriji u BiH, tzv. benchmarkingu u pharma industriji. “Uvijek su me pitali zašto ja radim isključivo sa stranim kompanijama. Probala sam i sa domaćim, ali nažalost tu nema profesionalnosti, ni odgovorosti na koju sam navikla radeći sa internacionalnim kompanijama iz farmaceustke industrije. Mnoge od vas koje vidim danas su bile moji klijenti s kojima sam radila, pronalazila im poslove i pozicije u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri, kako to zovu “lovu na glave”, u farmaceutskoj industriji u BiH i jako sam sretna što sam na taj način doprinijela razvoju te industrije u ovoj zemlji“, kazala je Biljana.

Biljana Kokeza

Također je istakla jedan od najvećih izazova u svojoj karijeri kada je jednog od šefova velike farmaceutske kompanije ubijedila da je profesorica biologije također jednako vrijedna da radi posao medicinskog predstavnika u farmaceustkoj industriji kao i farmaceuti i da na taj način sruši neke streotipe u procesu zapošljavanja u farmaceutskoj industriji. “Moje mišljenje je da je veliki gubitak da vi, koji završite tako težak fakultet, radite na kraju na poziciji koju svi zovu “trgovački putnik”. Vrlo je zanimljivo odgovoriti na pitanje zašto većina žena farmaceutkinja završi u farmaceutskoj industriji i mislim da je to sjajna tema za neki naredni skup”, poručila je Biljana.

“Transformacije u životu su opravdane, legitimne, nužne i važne”

Posljednje predavanje je održala urednica našeg portala, Anisa Šerak, farmaceutkinja, managerica, poduzetnica i novinarka, koja je govorila o transformacijama svoje karijere u internacionalnim inovativnim farmaceustkim kompanijama, o svom poduzetničkom poduhvatu sa No Gluten Lab-om, prvom laboratorijom za proizvodnju bezglutenskih proizvoda u BiH, te uspjesima i padovima koje je preživjela u svojoj karijeri. Također je otkrila kako je cijelo vrijeme, dok je gradila svoju managersku karijeru u farmaceustkoj industriji, paralelno razvijala i svoju novinarsku karijeru od televizijske voditeljice, voditeljice na Radio Kameleonu do novinarke u magazinima Dani i Gracija, vođenju podcasta Kolektiv znanja, te danas urednice portala Women in Adria. Na kraju je ispričala svoju vrlo potresnu priču o preživljavanju svoje planinarske nesreće na Bjelašnici, koja se desila prije sedam godina, kada je nakon pada u provaliju Kotlovi spašena akcijom GSS-a, te helikopterom prebačena na Koševo, sa jakom hipotermijom i izraženom politraumom, te je nekoliko dana provela u hipotermijskoj komi, preživjevši dvije operacije i višemjesečni mukotrpan oporavak.

Anisa Šerak

Kad vidite gdje vas život dovede i na koji način vi morate transformirati sve ono što ste znali u znanje koje vam treba da biste ponovo prohodali, shvatite da sva ta znanja koja ste skupili dosada više ne vrijede, nego da je jedino znanje koje vam u tom trenutku treba ono kako sačuvati živu glavu i kako ponovno prohodati. Jer, ja sam bila 4 mjeseca nepokretna i to je za mene bila najveća kazna. Kad ste nepokretni i morate naučiti hodati na štakama, naučiti da zakoračite na jednu stepenicu, pa sutra na drugu, pa prekosutra na treću, to je beskrajno teška nauka. Rečenica koja možda ponajviše opisuje cijeli moj oporavak i činjenicu da sam se prošle godine popela na vrh Maglića je: “You never know how strong you are until being strong is the only choice you have” (Nikad ne znate koliko ste jaki dok bivanje jakim ne postane vaša jedina opcija)“, ispričala je Anisa svoju potresnu priču.

Na kraju svog predavanja je poručila da su sve “transformacije koje radite u svom životu potpuno opravdane, legitimne, nužne i važne”.

Uloga žena u industriji i nauci – od radilica do liderica

Nakon serije sjajnih inspirativnih i motivirajućih predavanja na jučerašnjoj Konferenciji uslijedio je i panel pod nazivom “Transformacija uloge žene u pharma industriji i nauci u BiH: od radilica do liderica”, na kojem je podcrtana važnost osnaživanja uloge i utjecaja žena u pharma industriji i nauci u BiH, načinima kako se kvalitetnije povezati u svijetu farma industrije i naučiti kako se uspješno podržavati i u poslu i u privatnom životu kako bismo izgradili bolje mjesto za sve nas.

Trebamo naučiti studente u ranom dobu da nakon što u dodiplomskom studiju akceptirate znanja nekritički i ono što vam se servira, učite, polažete ispite, upisujete ocjene u index i idete dalje, da shvatite da ta znanja s vremenom postaju nedovoljna. Jedna stvar je individualni razvoj, druga stvar je što ćete vi graditi svoj personalizirani razvoj nakon sticanja diplome i treće je ekosistem, koji mi svi skupa trebamo graditi, da širimo malo vidike i da razumijemo da novo vrijeme nosi interdisciplinarsnost. I ako ćete se baviti poduzetništvom, ako ćete pravilno razmišljati, nikad nećete u svojoj firmi zaposliti samo 5 farmaceuta umjesto jednog ekonomiste, biotehnologa, genetičara, molekurarnog biologa, jer to je set vještina koja vam daje konkurentnost i komparativnu prednost u današnjem svijetu“, poručila je Lejla Pojskić na kraju naše panel diskusije kojom smo i završili zvanični program prve “Konferencije za žene u pharma biznisu i nauci”.

Učesnice na Konferenciji

Sponzori “Konferencije za žene u pharma biznisu i nauci” bili su Novartis, Takeda i Gloria, te Organlook a medijski pokrovitelji bili su Gracija i Poslovne novine.

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

Photo: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...