Dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” sinoć je završen 28. Sarajevo Film Festival

Sinoćnjom svečanom ceremonijom u sarajevskom Narodnom Pozorištu su dodijeljene nagrade na ovogodišnjem 28. Sarajevo Film Festivalu.

Hrvatski film “Sigurno mjesto” apsolutni je pobjednik 28. SFFa

Hrvatski film “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića dobio je Srce Sarajeva za najbolji film, a redatetlj Lerotić ujedno je i glavni glumac u ovom filmu te je dobio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca. Zanimljiv je to film koji se bazira na osobnom traumatičnom iskustvu sa pikušajem samoubistva koje se desilo redatelju i glumcu Lerotiću i nakon kojeg jeiz prvog lica ispričao vrlo dirljivu i emotivnu priču.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila je Vicky Krieps za autsrijski film “Corsage”. 

Srce Sarajeva za najbolju rediteljicu dobila je sjajna Ukrajinka Maryna Er Gorbach za svoj fenomenalni film “Klondike”, o ruskoj okupaciji pokrajine Donbass u 2014.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je film  “Muzej revolucije” Srđana Keča iz Srbije, koji govori o vrlo potresnoj priči življenja jedne djevojčice Romkinje sa svojom majkom i babom, otpadnika u ovom turobnom kapitalističkom sistemu, u napuštenoj, ruiniranoj zgradi nikad završenog Muzeja revolucije u Beogradu.

Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film dobio je kosovski film  “Mi…kompozicija”, redatelja Visara Jusufija.

Premijerom filma “Praznik rada” Pjera Žalice zatvoren je 28. SFF

A na posljednjoj noći SFF-a na crvenom tepihu ispred Narodnog Pozorišta prošetala je ekipa filma ”Praznik rada” Pjera Žalice, koji je je na zatvaranju SFF-a sinoć imao svjetsku premijeru.

Ekipa filma “Praznik rada”

Film  “Praznik rada” govori o Arminu, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu, zajedno sa svojom suprugom, želeći iznenaditi svog oca. Pripreme za prvomajski dernek u mahali su u toku, a u međuvremenu Fudu posve neočekivano hapsi i odvodi SIPA. Niko ne zna šta se dešava i nastaje nemir i pometnja u mahali uoči prvomajske zabave. Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada. U međuvremenu se priča u zatvoru SIPE posve nenadano tragično završava i prvomajska proslava dobiva sasvim drugi smisao.

U ovo filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i drugi.

SFF je sinoć zvanično zatvoren, a posjetitelji su mogli uživati do ranih jutarnjih sati na ulicama Sarajeva ispred Vječne vatre u spektakularnom nastupu DJ Solomuna. Mladen Solomun je Bosanca, rođeni Travničanin, svjetski popularna DJ zvijezda, koji ima bukirane partyije i godinu unaprijed po svjetski poznatim klubovima, a posljednjih desetak godina već nekoliko puta dolazi besplatno svirati na SFFu pružajući domaćim i stranim ljubiteljima elektronske muzike nezaboravnu zabavu.

Solomun ispred Vječne vatre u Sarajevu

Još jedanput je Sarajevo zasjalo sinoć svjetskim sjajem i pokazalo koliko je SFF iznimno važan za razvoj ovog grada i BiH, bez obzira dali govorili o kinematografiji ili turizmu.

Photo: SFF/Bosnainfo/Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...