Elon Musk je nakon preuzimanja Twittera najavio ozbiljne promjene na mreži

Ovu ćemo godinu definitivno pamtiti kao jednu od najzanimljivijih godina kad su tehnološke akvizicije u pitanju ponajviše zbog trakavice sa kupovinom Twittera koju je Elon Musk započeo proljetos, a o kojoj smo već pisali. Kako je na kraju balade završena transakcija jedne od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu?

“Ptica je oslobođena”

Kada je u četvrtak, nakon višemjesečne pravne borbe, koja je na koncu dobila i sudski epilog, zvanično pruzeo Twitter najbogatiji čovjek na Planeti, Elon Musk, na svom je nalogu objavio tvit “The bird is freed” (Ptica je oslobođena). U četvrtak je, kako iznosi BBC News, podnesen zahtjev američkoj Komisiji za vrijednosne papire kojim se zvanično i potvrđeno preuzimanje tehnološkog diva u vrijednosti od 44 milijarde dolara. Čak je i njojorška berza u petak ujutro obustavila prodaju dionica Twittera zbog procesa zaključivanja kupovine. Odmah po dolasku na čelo Twittera, kako je Reuters izvjestio, Musk je otpustio kompletan top management kompanije, uključujući izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, glavnog financijskog direktora Neda Segala i šefa za pravna pitanja Vijaya Gaddea.

A šta se ustvari dešavalo u pozadini jedne od najvećih tehnoloških transakcija?

Najprije se Musk sukobio s direktorom Twittera Parag Agrawalom u aprilu, a potom je odlučio ponuditi da kupi Twitter. A onda je krenulo nadmudrivanje i prepucavanje, koje je na kraju završilo na sudu u Delawareu.


Pročitajte više: Trakavica Musk vs. Twitter: Zašto je Musk odustao od kupovine Twittera?


U jednom trenutku, u avgustu ove godine činilo se da je Musk odustao od svog obećanja da kupuje Twitter zbog informacija o problemima sa cybersigurnosnim provjerama koje su došle od bivšeg Twitterovog šefa obezbjeđenja, Peitera Zatka, inžinjera zaduženog za pitanja sigurnosti. A nakon toga je nastala mrtva trka sa osiguravanjem kredita koji su Musku bili potrebni za konačno preuzimanje Twittera.

Elon Musk Twitter

Kako navodi CNN business 15. septembra je većina dioničara Twittera, njih 98,6% glasala za Muskov ugovor o preuzimanju vrijedan 44 milijarde dolara, u vrijednosti od 54,20 dolara po dionici, te su istakli da su spremni da Musk preuzme Twitter. Ovo je glasanje uslijedilo samo nekoliko dana nakon što je Musk poslao treće pisma Twitteru tražeći raskid Ugovora o kupovini zbog navodne otpremninu od 7,75 miliona dolara, koju je Twitter isplatio svom bivšem šefu obezbjeđenja, Peiteru Zatku, koji je kasnije iznio već pomenute tvrdnje o problemima sigurnosti privatnosti korisnika. Muskovi advokati su tvrdili da je isplata Zatku od 28. juna prekršila odredbu ugovora o kupovini, pa su se Twitter-ovci obavezali da neće isplaćivati ​​otpremnine zaposlenima.

Prema saznanjima Reutersa, Musk je dobio oko 20 milijardi dolara u gotovini nakon što je prodao dio svojih dionica u Tesli u novembru i decembru prošle godine, te aprilu i avgustu ove godine. No, Musku je trebalo još dodatnih 2-3 milijarde dolara da bi završio kupovinu Twittera. Kako je pokrio taj manjak novca? Je li u konačnici pronašao nekog novog investitora? ili je kako se špekuliralo prodao još jedan dio svojih dionica Tesle, nije do kraja razjašnjeno, jer kako Reutres izvještava u periodu od 19.-28. oktobra kada je bio rok za zaključenje kupovine Twittera prodaja Teslinih dionica nije prijavljena.

Kupovinom Twittera spasiće svijet od raslojavanja na društvenim mrežama

Zanimljivo je da je ulazeći u prostorije Twittera u San Franciscu u četvrtak Musk objavio snimak na kojem se vidi kako unosi i umivaonik, napisavši na tvitu: “Ulazak u sjedište Twittera – neka sve potone!“. Koristeći žargonski kuhinjski rječnik to “tonjenje” u umivaoniku/sudoperu bi trebalo da znači da će se u kompaniji desitiradikalne akcije, kako bi sve prijašnje prakse potonule. Također je odmah updateovao i biografiju na svom nalogu Twitter nalogu kao “Chief twit” ili “Twit šef”.

Musk na ulazu u Twitter

Razlog zbog kojeg sam kupio Twitter je taj što je za budućnost civilizacije važno imati zajednički digitalni gradski prostor na kojem se može raspravljati na zdrav način, bez pribjegavanja nasilju”, napisao je Musk u poptrlično dugom Twitu, pomalo neuobičajenom za svoj stil. Također je dodao: “Trenutno postoji velika opasnost da će se društveni mediji rascijepiti na krajnje desničarske i krajnje lijeve koji stvaraju još više mržnje i dijele naše društvo.” Iznio je i neke od svojih ciljeva za kompaniju, rekavši da Twitter mora biti “topao i dobrodošao za sve”.

No, kakve će zaista promjene na ovoj platformi Musk donijeti sa sobom? Muskove promjene će najprije biti usmjerene ka povećanje Twitterove pretplatničke baze i prihoda. U svom prvom istupu u četvrtak, Musk je pokušao smiriti zabrinute oglašivače na Twitteru rekavši da kupuje platformu kako bi pomogao čovječanstvu jer ne želi da ova platforma postane “pakao besplatan za sve”, te da želi da promovira slobodu govora smanjenjem moderiranja sadržaja i da će smanjiti toksičnosti na platformi.

Iako je s osmijehom i umivaonikom ušao u sjedište Twittera, pred njim je puno posla. Najprije da smiri zaposlenike jer je već najavio značajno reduciranje zaposlenika, a potom i da ubijedi Twitterove frustrirane zaposlenike zašto želi da se Donaldu Trumpu i drugima kojima su zabranjeni profili vrati mogućnost da budu ponovo dio Twitter platforme.

Posljendji čin vezan za Muskovo preuzimanje Twittera je naizgled gotov, no šta slijedi u mjesecima koji dolaze ostaje da se vidi.

Photo: Reuters/Guardian

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...