Trakavica Musk vs Twitter: Zašto je Musk odustao od kupovine Twittera?

Kada je američki tehnološki div, Twitter, 25. aprila ove godine objavio da ih kupuje Elon Musk, direktor Tesle i Space X, prema posljednjoj Forbesovoj i Bloombergovoj listi iz avgusta 2022. najbogatiji čovjek na svijetu sa 250 milijardi $, niko nije ni slutio kako će se ta prodaja iskomplicirati. 

Twitter je tada objavio da prihvata tzv. “hostile takeover bid”, odnosno neprijateljsku ponudu za preuzimanje kompanije od strane Elona Muska, prema kojoj je Musk trebao za 54, 20 $ po dionici, odnosno za nevjerovatnih 44 milijardi $ da preuzme Twitter i pretvori je, kako je planirao, u potpuno privatnu kompaniju.

U međuvremenu se desilo nekoliko posve neočekivanih ili možda na koncu dobro dirigiranih događanja, zbog kojih je Musk promijenio svoju odluku i 12. jula objavio u pismu svojih advokata da povlači svoju ponudu i da želi zaključiti dogovor s Twitterom.

Kako je Musk odlučio preuzeti Twitter?

No, vratimo se malo na početak godine kad je Musk počeo kupovati dionice Twittera. Kako BNN Bloomberg izvještava Musk je vrlo tiho započeo akciju kupovine dionica Twittera 31. januara ove godine i već je početkom marta imao u svom vlasništvu 5 % akcija Twittera, nakon čega je bio dužan objaviti javno svoj udio u Twitteru.

I tada počinje višemjesečna trakavica zvana Musk protiv Twittera. Musk je počeo vrlo žestoko kritikovati Twitter i već je 24. marta na svom Twitter accountu objavio twit sa pitanjem svojim pratiteljima: “ Sloboda govora je osnova za funkcioniranje demokratije. Vjerujete li da se Twitter rigorozno pridržava ovih princip?”

Dva dana kasnije postavio je u svom twittu novo pitanje: “Da li je nova plaforma potrebna? Ozbiljno razmišljam o ovome”. U Twitter svijetu nastala je pometnja.

Twitter/Musk

Svi su se pitali šta se dešava, zašto se Musk okomio na strategiju Twittera i počeo postavljati ovakva pitanja, znajući da Musk nikad ništa suvišno ne komentira i ne propituje javnost bez potrebe i nekog skrivenog razloga.

Njegovi su pratitelji počeli komentirati da bi bilo najbolje da on preuzme Twitter, a vrlo brzo će otkriti kako je to i bila Muskova namjera od početka godine.

Ujutro 5. aprila CEO Twittera Parag Agrawal, koji je na toj poziciji naslijedio osnivača Twittera Jack Dorseya, objavio je dobrodošlicu Elonu Musku kao investitoru. Musk je uzvratio sa vrlo otvorenom ponudom da se pridruži njihovom Upravnom odboru, što je Twitterov board prihvatio. Tog jutra 9. aprila kad je Twitter objavio da je Musk njihov novi član Uprave dočekala ih je vrlo jasna odluka Elona Muska da on ponudu odbija i da ne želi biti u njihovoj Upravi objavljujući vrlo opšasan twit: Da li Twitter umire?

Time je sezona prepucavanja na relaciji Musk Twitter bila i zvanično i javno otvorena. Samo deset dana nakon njegovog odbijanja mjesta u Upravi Musk je objavio da bi vrlo rado kupio cijelu kompaniju za 44 milijarde $, pretvarajući kompaniju u potpuno privatnu. Kreće mrtva utrka s Twittera s jedne strane da se odupru Muskovoj neprijateljskoj ponudi, a s druge strane Muska da obezbijedi novac za kupovinu Twittera.

U međuvremenu je krenuo Muskov obračun sa Upravom Twittera, kojima je očito vrlo indirektno zamjerao vrlo nekorektan odnos prema bivšem direktoru i osnivaču Twittera, a svom dugogodišnejm prijatelju, Jack Dorseyu. Objavio je vrlo neugodan twit:Sa odlaskom Jacka, odbor Twittera kolektivno ne posjeduje gotovo nikakve dionice”, jasno dajući do znanja da njegovi ekonomski interesi vezani za Twitter nisu u potpunosti usklađeni s dioničarima.

Na sve to je njegov prijatelj, bivši direktor Twittera odgovorio: “To je stalno bila disfunkcionalnost kompanije.” U to trenutku Dorsey je trebao napustiti odbor nakon isticanja mandata na Skupštini dioničara 25. maja.

Jack Dorsey, bivši CEO Twitter

New York Post objavljuje da će Musk svojih 15 milijardi $ keša unijeti u kupovinu Twittera i da trenutno traži ostatak novaca. Potom Musk objavljuje da je prikupio 46,5 milijardi $, od kojih je 25.5 milijardi od Morgan Stenleya, koji su bili od početka uključeni u operaciju financiranja i savjetovanja oko preuzimanja Twittera, a 21 milijardu $ će Musk obezbijediti prodajom svoje imovine. Da li je to značilo da Musk prodaje dionice Tesle kako bi prikupio novac za kupovinu Twitter-a?

Konačno Uprava Twittera objavljuje 25. aprila da prihvata preuzimanje Twittera prema neprijateljskoj ponudi koju su dobili od Muska za 44 milijarde $.Počinje prodaja akcija Tesle vrijednih 4,5 milijarde $, koju Musk obustavlja 29.aprila. 

Zašto je Musk odustao od kupovine Twittera?

Musk je početkom maja iznio vrlo ambiciozan plan rasta Twittera nakon što ga on preuzme, navodeći da planira “petostruko povećati prihod Twittera od 26,4 milijarde dolara do 2028. godine, sa 5 milijardi dolara koliko su imali prošle godine, i vidi sličan rast korisnika, na 931 milion sa 217 miliona.” Pritom je naglasio da namjerava smanjiti ovisnost kompanije od oglašivača za 50 % i  omogućiti razvoj korisničkih usluga.

A kako je onda Donald Trump, omraženi bivši američki predsjednik, dospio na Muskov radar u ovoj sapunici s Twitterom? Posve neočekivano, Musk je 10. maja na press konferenciji Financial Times-a izjavio “da bi poništio trajnu zabranu na Twitteru, jer “trajne zabrane samo fundamentalno potkopavaju povjerenje u Twitter kao mjesto na kojem svako može izraziti svoje mišljenje.” Dodao je i da se njegov prijatelj i osnivač Twittera Jack Dorsey slaže s njim. Naravno, trajna zabrana odnosila se na Twitterovo ukidanje accounta/naloga bivšem predsjedniku Trumpu.

To je bio trenutak kada su se počeli javno dešavati obračuni Muskovih pristalica i oponenata preuzimanju Twittera. Nakon toga ništa više u toj trakavici nije bilo isto. Dva ključna Twitterova čovjeka u tom trenutku odlaze iz Uprave i postaje jasno da se nešto ozbiljno kuha u Twitteru.

Musk 13. maja objavljuje twitTwitter ugovor je privremeno na čekanju zbog detalja koji podstiču sumnje da spam/lažni nalozi zaista predstavljaju manje od 5% korisnika”. Nakon ove izjave dionice Twittera naglo počinju padati.

Musk twit

Da li je to bila vrlo mudro smišljena taktika Elona Muska da najprije otkupi što više Twitterovih dionica, pa potom svojim utjecajem, uz pomoć insajderskog utjecaja svog prijatelja Jack Dorseya, obezvrijedi stvarnu vrijednost dionica Twittera koje će na koncu početi padati, a on će potom puno jeftinije preuzeti Twitter ili na koncu potpuno odustati?

U tom trenutku niko nije mogao ni sanjati da će Musk u potpunosti odustati od dogovora s Twitterom. Nastavlja se na Twitteru obračun Muska sa Agrawalom, vezano za lažne naloge, gdje Musk zahtijeva nužnu provjeru svih sumnjivih naloga, kako bi Uprava Twittera odagnala sumnje da je na platformi prisutno više od 5 % lažnih naloga. Da bi u konačnici Musk zaprijetio da su sumnje puno veće i da se preptpostavlja da je 20% lažnih naloga, što on tvrdi da je previše i da on u takvim uvjetima ne može nastaviti sa preuzimanjem. Sredinom jula Trump se ponovo obrušava na svojoj društvenoj mreži “Truth social”, koju je pokrenuo nakon što mu je Twitter zabranio nalog, navodeći kako Musk sigurno neće kupiti Twitter, jer je on samo “još jedan umjetnik s..erator,” na što mu je Musk na svom Twitteru odgovorio “da ga on ne mrzi, ali da je vrijeme da Trump skine svoj šešir i da odjaše u suton”. No, da li je Trump bio u pravu ili je samo bijesno reagirao jer mu je Twitter trajno zabranio njegov nalog i onemogućio mu da njegove besmislice i tričarije budu široko dostpune na Twitteru?


Pročitajte više: Musk poručio svojim zaposlenicima da se moraju vratiti u urede


12. jula Musk je zvanično objavio kako raskida ugovor sa oko preuzimanja Twittera, zbog nepostojanja tačne informacije o procentu botova i spamova na mreži. Uprava Twittera objavljuje kako će tužiti Muska, tražeći nadoknadu od od milijardu dolara za raskid ugovora i nepreuzimanje Twittera. A dionice Twittera u tok trenu padaju za 6%. Twitter pokreće 12.jula tužbu pred Sudom u Delawareu, tvrdeći da je Musk dužan platiti ugovorenu naknadu za odustajanje od preuzimanja, dok mu Muskovi advokati odvraćaju da nisu ispunili njegove zahtjeve iz Ugovora da dokažu utemeljenost špekulacija da imaju manje od 5% botova i lažnih naloga.

Ova Muskova odluka vjerojatno će na koncu rezultirati dugotrajnim pravnim sporom između njega i Twittera. U međuvremenu je najprije osnivač i bivši izvršni direktor Jack Dorsey izašao u javnost sa optužbom protiv Twittera “kako je njegovo najveće željenje činjenica da je Twitter postao registrirana kompanija” i da “Twitterom je trebao upravljati ‘protokol’, a ne neka druga kompanija ili država”, objasnio je Dorsey.

Pieter Zatko, bivši šef cyber security Twittera

Nakon tog istupa posljednjih dana se špekulira sa svjedočenjem bivšeg visokopozicioniranog zviždača Peitera Zatka, bivšeg šefa Cyber sigurnosti u Twitteru, koji je optužio Twitter za prikrivanje svojih sigurnosnih manjkavosti pred američkim federalnim regulatorima.

Da li je stiglo vrijeme kraja društvenih mreža kakve poznajemo?

No, postavlja se pitanje je li se Musk opravdano povukao iz akcije preuzimanja Twittera ne znajući ustvari pravu sliku kompanije koja nije u stanju javnosti i svojim korisnicima dostaviti stvarnu sliku o broju lažnih naloga i botova na svojoj paltformi. Je li Musk sa ovom svojom odlukom potaknuo mnoge investitore da se zapitaju da li ima smisla nastaviti investirati, u ovako očito lošu sigurnosnu sliku društvenih mreža, koje su preuzele upravljanjem našim životima, od biranja američkih predsjednika do lažnih optužbi, izmišljenih afera, prevara raznih vrsta i dezena koje kreiraju sliku javnosti?

Ima li Musk pravo da zahtijeva preispitivanje svake društvene mreže da nadzire vjerodostojnost svoje platforme? Ima li Musk snage da pokrene potpuno novu startegiju u poslovanju platformi društevnih mreža i onemogući proizvodnju lažnih informacija i povratak istini i vjerodostojnosti materijala koji se objavljuje na mrežama?

Navikli smo na vizionarsku odlučnost Muska u Tesli i Space X kompanijama koje predvodi, no hoće li Musk željeti i imati snage preuzeti Twitter i prekrojiti ga u posve drugačiju društvenu platformu? Hoće li Twitter novog milenija kakvog Musk kroji biti u skladu sa onim što Musk stvara u Space X -u i željama za kolonizaciju Svemira?

Elon Musk

Poznavajući Muska i njegovu vrlo pionirski natrojenu strategiju poslovanja ovo je tek početak u obračunu sa načinom kako su dosada funkcionirale platforme društvenih mreža. Šta je Musk namaštao u svojoj glavi ostaje da vidimo u danima i mjesecima koji slijede.

Photo: Twitter/Canva/BNN Bloomberg/AP news/HBR

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...