Ana, Mediha i Amra su ‘buduće liderice’! Uspješno su se izborile za svoje mjesto u ‘muškom’ svijetu trgovine

Čak 80 posto odluka o kupovini u kućanstvu donose žene, ali i dalje su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama u sektoru trgovine i proizvodnje. Women in Adria osnažuje žene da mijenjaju svijet i potiče ih na ulazak u područja koja su još uvijek tradicionalno ‘muška’ pa je tako nastala nagrada ‘Future Leaders’ – kao vjetar u leđa ženama koje su promijenile pravila igre u svojoj industriji, ovog puta – u trgovini. Danas vam predstavljamo Future Leaders 2024., žene koje su proglašene budućnošću trgovine u BiH. Ovom nagradom prepoznajemo i slavimo inspirativne liderice predane stvaranju pozitivnih promjena u svom sektoru.

Proces selekcije kandidatkinja provela je Enisa Selmanović-Salkić, direktorica i vlasnica tvrtke Consultor. Selmanović-Salkić ima više od 18 godina praktičnog iskustva u oblasti HR, radno pravnih odnosa i razvoja. U procesu je utvrdila uvjerenja, osobine karaktera i promišljanja te tip liderstva i izabrala najbolje od najboljih. Upoznajte buduće liderice iz sektora trgovine koje su se najviše istaknule: Medihu Bojadžiju iz A&T Logistics, Anu Delić iz Bambi a.d. i Amru Hanić iz Konzum d.o.o.

‘Autoritet se gradi znanjem’

Mediha Bojadžija sjajna je mlada žena i odlična buduća liderica. Ona je logistička analitičarka u A&T Logistics. Vjeruje da se autoritet gradi prevashodno znanjem, a onda i komunikacijom te prepoznavanjem i prilagođavanjem različitim tipovima ličnosti u timu. Istovremeno ima pozitivne, ali i realne stavove. Smatra da komunikacija mora biti otvorena i dvosmjerna. Da članovi tima trebaju biti uključeni, poticati im proaktivnost i inovativnost.

Smatra da lider treba ostati lider i u teškim situacijama, prilagoditi se i zajedno sa timom iznalaziti rješenja. Od sebe očekuje puno i ima jasno artikulisane ciljeve koji podrazumijevaju kontinuiranu gradnju znanja i vještina.

Najviše očekuje od same sebe te postavlja konkretne i jasne ciljeve. Veoma je prijatan sagovornik, elokventna je i vrlo prijatnog, ali čvrstog tona u komunikaciji. Ima visoke ambicije koje su zdrave i nepretenciozne. Vrlo je svjesna sebe.

„Ima sve osobine za lidera budućnosti i vjerujem da će gradnjom vještina i iskustveno doći do toga vrlo brzo“, rekla je Selmanović-Salkić.


Pročitajte više: Nećeš ti meni govoriti…


Žena otvorenog uma i srca – ali sa jasnim očekivanjima

Visoku pozitivnu energiju koju prenosi u okruženje ima i Ana Delić iz kompanije Bambi. Neustrašiva i otvorena ka promjenama. Ana ima sve osobine transformacijskog lidera, što je jedan od najboljih liderskih modela. Demonstrira visoku rezilijentnosti, što je odlična liderska osobina. Sa druge strane, ima jako izraženu empatiju i visoku emotivnu inteligenciju te duboko vjeruje u timski rad. Vjeruje da za svakoga treba postojati neki plan i da se to treba i transparentno komunicirati.

„Zbog svog karaktera, Ana će zasigurno biti uspješna čime god se bude bavila u svojoj karijeri“, rekla je Selmanović-Salkić.

Ana ističe da mora postojati jasnoća i prohodnost u komunikaciji. Da se mnogo može postići timski i uz dobro vođenje. Uživa u radu sa ljudima i smatra da uz pravu posvećenost, plan i vođenje ljudi mogu praviti sjajne stvari. Ima jako široka interesovanja i znanja i logično i uspješno povezuje više različitih oblasti. Ne boji se ići u nepoznato i preuzeti rizik. Ana je otvorenog uma i otvorenog srca, ali sa jasnim očekivanjima koja su dvosmjerna – i od tima i ka timu.


Pročitajte više: Ljiljana Vasić: ‘Trgovina je kao akcioni film u kome stalno nešto i nekoga spašavate’


‘Timovi različitih generacija su poželjni’

Titulu buduće liderice ponijela je i Amra Hanić, rukovoditeljica Službe pakirane hrane u Konzumu BiH. Amra je školski primjer transformacijskog lidera. Vjeruje da lider mora biti prisutan, biti tu za svoje ljude. Vjeruje da se o svemu treba razgovarati, da ljude treba razvijati, pitati za feedback i držati uključenima. Da je sve rješivo i da se sve može zajednički i snagom tima. Smatra da mora postojati jasan cilj – prema čemu idemo i šta želimo postići. Mora postojati i konkretan plan ka ostvarenje ciljeva. Visoka emotivna inteligencija, ali jasne granice i pravila.

Sa lakoćom pravi okruženje u kojem se svi osjećaju dobro i isporučuju rezultat. Smatra da su timovi različitih generacija nešto što je poželjno. Ne treba se fokusirati na produbljivanje generacijskog jaza i nerazumijevanja, nego iskoristiti snage te odlične kombinacije mladosti i iskustva. Iako je skoro cijelu karijeru u tipično muškoj industriji, gdje su liderske pozicije vezane za muškarce, Amra se bori za svoje mjesto i to joj dobro ide od ruke, a ostaje dosljedna sebi. Uvijek je vrlo jasno znala šta želi od sebe u kojoj fazi života i neustrašivo išla ka tome.

„Ima krasnu umirujuću energiju koja na sagovornika ostavlja dojam povjerenja i oslonca. Istovremeno je i prodorna i nenametljiva, što je sjajna i rijetka kombinacija jer obično dominira jedno ili drugo. Izuzetan primjer lidera“, zaključila je Selmanović-Salkić.

Čestitamo dobitnicama nagrade Future Leaders 2024.!

Foto: Privatne arhive sugovornica / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...