Kako se udebljati na zdrav način? Donosimo savjete

Gdje god pogledamo, masovno se piše o tome kako smršaviti, kako skinuti neželjene kilograme, kako skinuti masne naslage… Ali činjenica je da postoji mnogo žena čiji je cilj posve suprotan. One se pitaju kako se udebljati, a nigdje ne nailaze na savjete kako to učiniti na zdrav način. Iako je pretilost nesumnjivo uzela maha, pothranjene žene i dalje postoje, a zbog svoje nezdrave tjelesne težine također su izložene zdravstvenim rizicima koje ne smijemo zanemariti.

Zdravstveni problemi koji dolaze s pothranjenošću

Osobe s preniskom tjelesnom težinom često su u toj situaciji zato što ne jedu dovoljno nutritivno bogate hrane ili ne jedu dovoljno uopšte. Sve to pojačava rizik od deficijensa vitamina i anemije. Česta je posljedica i osteoporoza do koje obično dolazi zbog pomanjkanja vitamina D i kalcija.

Također, zbog preniskog unosa nutrijenata, pada imunitet, a ako vam je potrebno hirurško liječenje, ono možda neće biti moguće zbog povećanog rizika od komplikacija, navodi Healthline.

Ako želite zasnovati obitelj, očekujte da će začeće biti otežano. Naime, ako ste pothranjeni, menstrualni ciklus vam vrlo vjerojatno nije redovit, što znači da vam nisu redovite niti ovulacije.

Konačno, kod pothranjene djece može doći do problema u rastu i razvoju.

Ništa od navedenoga nisu stvari koje treba ignorisati, već je potrebno pravovremeno reagovati. Najvažnije što možete učiniti jest da se konsultujete s nutricionistom koji će vam prilagoditi terapiju na način koji je za vas održiv, a dok tražite i čekate, neke korake možete i sami da poduzmete.


Pročitajte više: Jednostavni pileći paprikaš kojem je nemoguće odoljeti!


Kako se udebljati i koliko kalorija trebate unositi?

Ono što mnoge žene doživljavaju kao idealno rješenje kad razmišljaju kako se udebljati jest da jedu puno slatkiša i brze hrane, no to je jako loša metoda. I kad pokušavate dobiti na tjelesnoj težini, važno je da se zdravo hranite kako vaša dobivena težina ne bi većinski bila salo, već kako biste dobile na mišićnoj masi. Za to morate biti u kalorijskom suficitu, odnosno jesti nešto više kalorija nego što biste jeli da održite trenutnu tjelesnu težinu.

Koliko će vam kalorija biti potrebno, možete izračunati ovdje. Imajte na umu da vam je za dobivanje 1 kg tjelesne težine potrebno 7000 kcal. Pred vama nije lak zadatak, kao ni pred onima koji pokušavaju te iste kilograme da skinu.

Neki opšti savjeti kako biste lakše savladali unošenje većeg broja kalorija su sljedeći, a donosi ih Mayo Clinic:

  • jedite češće i ubacujte međuobroke, npr. šaka badema je nutritivno bogata, a visokokalorična;
  • dodajte nešto u svaki obrok, npr. u svoj uobičajeni sendvič dodajte još sira, u svoju kajganu još jedno jaje, a ako radite proteinski shake, stavite mlijeko umjesto vode;
  • birajte hranu s puno nutrijenata, neka namirnice koje dodajete budu nutritivno bogate, npr. svoj jogurt nemojte zasladiti šećerom, već komadima voća;
  • radite smoothieje umjesto da pijete gazirane i slične sokove, tako ćete unijeti zdrave kalorije u svoj organizam.

Pročitajte više: Zdravi intergralni krekeri sa sjemenkama


Tjelovježba je važna za zdravo debljanje

Kad govorimo o tjelovježbi, i dalje postoji mit da ona služi primarno mršavljenju, a potom i održavanju željene težine. Kad govorimo o dobivanju na masi, prvenstveno se govori o muškarcima. No, isto tako je i ženama vrlo važno redovito trenirati kako bi dobile na mišićnoj masi, a time si i na zdrav način priskrbile potrebne kilograme.

Osim toga, trening snage stimulira apetit zahvaljujući čemu ćete lakše unositi potrebne kalorije dok ste u suficitu.

Važno je da trenirate mišiće cijeloga tijela. Najbolje bi bilo porazgovarati sa stručnom osobom, odnosno trenerom i zaputiti se u teretanu. Ako to trenutno niste u mogućnosti, možete trenirati od kuće snagom vlastitog tijela ili uz opremu kakva vam je dostupna. Ako želite trenirati pod opterećenjem, a ne možete uložiti u puno opreme, najbolji izbor je jedna girja s kojom možete odraditi odličan trening snage za cijelo tijelo.

Ponavljamo, koliko god mogli učiniti za sebe kod kuće, najbolja je opcija posjetiti nutricionistu koji će sastaviti plan prehrane točno za vas i osigurati vam najbolje rezultate.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...