Kosu je važno njegovati i dok boravite na moru!

Jedva ste dočekali odlazak na more. Boravak na suncu, lješkarenje i kupanje na vašoj omiljenoj plaži…Ali od silnih savjeta kako odabrati najbolji preparat za sunčanje i kako pravilno zaštiti kožu potpuno ste zaboravili na još jednu vrlo važnu stvar. A to je kako pripremiti kosu za ljetovanje i kako je njegovati dok ste na moru?

Šta trebate znati o njegovanju vaše kose dok ste na moru?

  • Frizeri često savjetuju da je dobro skratiti vrhove kose prije nego što krenete na more, no rijetko se ko tog savjeta sjeti, a i ako ga se sjetimo obično nemamo vremena da to napravimo. Uvijek pomislimo da ćemo to svakako uraditi kad se vratimo s mora i tako to obično i biva.
  • Frizeri također savjetuju da ne farbate kosu prije odlaska na more, jer će vam morska voda ili voda u hotelskim bazenima potaknuti još brže ispiranje boje. Od sunca će vam svakako boja izblijediti tako da je pametnije farbanje kose ostaviti za vrijeme poslije povratka s mora. Ukoliko vam je kosa izrasla, a planirate na moru izlaziti vani i imati lijepu frizuru radije koristite sprejeve za prekrivanje sjedih i izrastka u boji vaše kose, jer ćete tako prekriti dijelove kose koji su izrasli bez da je dodatno farbate. Ako baš ne možete ni sa sprejevima rješiti problem, onda pronađite color šampon u boji koja vam odgovara i nanesite ga na kosu. 
Njegujte kosu i na plaži
  • Svojevremeno su nas neki znali savjetovati da je dobro kosu nakon pranja u slanoj morskoj vodi ne ispirati odmah i ostaviti je takvu dan-dva, jer ćete tako naqvodno potaknuti jačanje kose. Nažalost, to je potpuno pogrešan savjet! Kosu nakon kupanja u moru treba odmah isprati običnom slatkom vodom, bez obzira što ćete se ponovo kupati u moru za pola sata. Slana voda joj nikako ne pogoduje i samo je dodatno isušuje, jer so služi za dehidriranje hrane, pa i naše kose. Ukoliko nemate tuš sa slatkom vodom u blizini isperite vodu s flašom vode za piće. I to će pomoći.
  • Kosu na moru perite blagim, što manje agresivnim šamponom, u kojem nema sulfata ni parabena. To je vrlo važno, jer ćete ljeti dok ste na moru vrlo vjerovatno kosu prati svaki dan, pa je bitno da je perete što manje agresivnim šamponom.
  • Obavezno nakon šamponiranja kose nanesite na kosu regenerator ili balzam za kosu, a ne bi bio loše svaki drugi dan nanijeti i malo maske za kosu da je nahranite.
  • Na kosu nakon kupanja u morskoj vodi možetete nanijeti i kokosovo ulje, koje će dodatno ovlažiti i nahraniti kosu, a lako ćete ga isprati pranjem. Ako nemate pri ruci kokosovo ulje, na moru ćete sigurno naći maslinovo, djevičansko malsinovo ulje, jer je ono svakako zdravije i bogatije nutritijentima od kupovnog rafiniranog ulja. Važno je da ulje bude toplo i najbolje je da ga zagrijete na suncu prije nego ga naneste na kosu i dobro je iščešljate, najbolje prstima.

Pročitajte više: Nahranite i hidratizirajte kosu nakon boravka na moru s nekom od ovih maski za kosu


Kokosovo ulje je idealno za kosu
  • Ne sušite kosu na moru fenom, jer ćete je samo dodatno isušiti nakon ionako prejakog sušenja koje će izazvati sunčanje. Pustite kosu da se sama osuši i oblikujte je rukama. Peglanje kose na moru također zaboravite. Pustite je neka diše i neka se odmori od svih tretmana kojima je izložena kad niste na odmoru.
  • I ne zaboravite da će se količina vode koju pijete svakog dana tokom vašeg boravka na moru odraziti i na vašu kožu, ali i na kosu.  
  • Ne zaboravite i da će nošenje šešira na plaži u velikoj mjeri spriječiti isušivanje vaše kose, ali će i vaše lice zaštiti od prekomjernog sunčanja. Ako nemate šešir dobro će doći i šarena marama za kosu.

Pročitajte više: Pitali smo poznatog sarajevskog šeširdžiju kakvi šeširi su u trendu ovog ljeta


A kad se vratite kući s mora čeka vas novi zadatak, kvalitetan kućni tretman za njegu kose sa domaćim maskama, šišanje kod vašeg frizera, farbanje…a o tome ćemo uskoro…dok ljetu dođe kraj. A dotada uživajte u ljetu, na moru i na suncu.

Photo: Pexel

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...