Kraljica Elizabeta nakon 70 godina završila je svoju vladarsku dužnost 

Kraljica Elizabeta II umrla je u svojoj 96-toj godini u ljetnom kraljevskom škotskom dvorcu u Balmoralu. Bila je kraljica koja će ostati upamćena kao pripadnica svjetske monarhije koja je najduže vladala u istoriji. 70 godina je bila na britanskom kraljevskom tronu. Bila je kraljica Velike Britanije, Sjeverne Irske i 17 država Commonwealtha. Jedna od najslavnijih žena svog vremena, omiljena u svojoj zemlji ali i širom svijeta. 

Žena koja je mijenjala lice britanske monarhije 

Kada je u jednom radijskom obraćanju u Capetown-u 1947., na svoj 21.rođendan, obećala svim članicama Commonwealtha da će ih “vjerno služiti cijeli svoj život, velikoj imperijalnoj familiji kojoj svi pripadamo”, niko nije mogao ni pomisliti u tom trenutku da će ta mlada princeza Ujedinjeno kraljevstvo uvesti u 21. vijek i vladati čak 70 godina. Bila je to kraljica koja je svoju krunidbu 1953. prvi put prikazala javnosti, i to u direktnom TV prijenosu, što je bio jedan od napraćenijih i najslavnijih događaja u istoriji televizije. Naslijedila je britanski tron u poslijeratnom periodu, kada je uz čuvenog britanskog premijera Winstona Churchilla britansko kraljevstvo učinila možda i najjačom svjetskom silom tadašnjeg doba. Krasilo ih je vrlo neobično prijateljstvo, a njegov prijatelj Jock Colville izjavio je da Churchill “ bio Ludo zaljubljen u Ktraljicu i da je ona uživala u njegovim audijencijama više nego s i jednim njegovim prethodnikom”. Na njegovoj sahrani u januaru 1965. Kraljica je prekršila pravilo i umjesto da se kao britanski suveren pojavi posljednja u londonskoj St. Paul katedrali gdje se održavala komemoracija, pojavila je prije svih u vrlo privatnoj ceremoniji odajući posljednju počast svom dragom prajatelju.

Kraljica Elisabeta II i Winston Churchill

Prijateljevala je sa mnogim svjetskim zvaničnicima i respektovala je mnoge koji su dolazili iz malih zemalja. Ostaće zapamćeno da je bila i u posjeti Jugoslaviji, na Titov 80-ti rođendan, prvoj komunističkoj istočnoevropskoj zemlji koju je posjetila uprkos protivljenju mnogih zapadnih zvaničnika tog doba.

Kraljica Elisabeta II s Titom

S Titom je igrala golf, obišla Beograd, Zagreb i provela jedan dan u Dubrovniku, a ostaće upamćena legenda o nepotrebnom dvodnevnom premještanju žaba helikopterima iz močvare koja se tada nalazila u blizini Belog dvora na Dedinju u kojem je bila smještena.

Odnos između kraljice i princeze Diane jedna je od najvećih misterija 

Sve što je prethodilo braku njenog sina prvijenca princa Charlsa s njegovom izabranicom princezom Dianom ostaće obavijeno velom misterije, kao i mnoga dešavanja koja su se zbila unutar njihovog 15-togodišnjeg braka. Princeza Diane je zazirala od kraljice Elisabete i bojala se njenog utjecala na svog tadašnjeg muža. Na kraju je posustala u toj dugogodišnjoj borbi i otvoreno je, tokom četverogodišnje razdvojenosti od svog muža, prvi put javno progovorila o Charlsovim vanbračnim avanturama koje je kraljica mama vješto krila od javnosti i o užasnim tiranskim pravilima ponašanja unutar kraljevske familije. Kraljica je nakon svih tih skandala dopustila da se, po prvi put u istoriji britanskog kraljevstva, prijestolonasljednik zvanično razvede. Zbilo se to 1996, samo godinu dana prije skandalozne, i nikad razjašnjene, pogibije princeze Diane i njenog ljubavnika, egipatskog milijardera Dodi Al Fayeda, u Parizu.

Kraljica Elisabeta II i princeza Diane

Kraljevski biograf Andrew Morton napisao je u svojoj knjizi Diana: Her True Story – In Her Own Words” da je odnos između Diane i kraljice započeo vrlo nelagodno. U kjnizi je napisao da je Diane bila prestravljena da upozna svoju buduću tazbinu, a to što je majka njenog dečka bila britanski monarh dodatno je stvaralo još veću anksioznost. Morton je objasnio: „U ranim danima, Diana se jednostavno plašila svoje svekrve. Održala je formalnu počast – ostavljajući dubok naklon svaki put kada su se sreli – ali inače se držala na distanci.”

Skandali koji su potresli kraljevstvo

No, nije Dianin i Charlsov razvod i Dianina pobigija jedini skandal koji je potresao kraljevsku familiju. U posljednjih desetak godina desili su se brojni skandali koji su potresali najpoznatiju kraljevsku familiju na svijetu. Nakon što je njen drugi unuk, princ Harry, oženio američku glumicu Meghan Markle, ponovo su na vidjelo izašle netrpeljivosti kraljevske familije prema “običnim” ženama, koje nisu aristokratskog porijekla, a koje su ulazile u njihovu kraljevsku familiju. Kad se rodio Haryjev i Meghanin prvi sin Meghan Markle je kraljicu optužila za rasističko ponašanje prema njoj i njenoj majci Afroamerikanki. Ubrzo su se Meghan i Harry, uz skandalozne optužbe prema krutosti svoje kraljevske familijie i tvrdim stegama i nepodnošljivom ponašanju na kraljesvkom dvoru, uz veliku medijsku pompu, zvanično “ispisali” iz kraljevskih dužnosti i oprostili se od kraljevskih obaveza i preselili se u Californiju.

Kraljica Elisabeta II, princ Charlles, Harry i Meghan Markle

A onda je stigla optužba iz New Yorka za njenog sina Andrewa, koji je optužen za silovanje žena i za malverzacije i skandalozno napastvovanje maloljetnica u kojima je učestvovao zajedno s američkim biznismenom Jeffreyjem Epsteinom. Prošle godine je kraljica izgubila svog vjernog saputnika princa Phillipa i taj je gubitak gotovo u potunosti dotukao čeličnu kraljicu , koja nikad za svog života nije pokazivala nikakve osjećaje prema svom suprugu.

“On je jednostavno bio i ostao moja snaga svih ovih godina”, rekla je kraljica Elisabeta u rijetkom ličnom priznanju Philipu u govoru povodom 50 godina njihovog braka 1997. godine.

Sramežljiva žena čelične volje

Kraljica Elisabeta bila je poznata kao žena čelične volje, koja se nikad ili rijetko smije. Koja nikad ne pokazuje osjećaje. Ni prema suprugu kojeg je silno voljela, ni prema svojoj djeci i unucima. Snahe niti je voljela, niti je prihvatala, ni sinovljeve, a ne s previše odobravanja ni snahe od svojih unuka.

No, valjalo je ostati 70 godina na jednom od najvećih kraljevskih tronova u istoriji svijeta. Valjalo je preturiti preko glave tolike silne važne političke odluke, od Falklandskog rata, hladnoratovskih dešavanja, do državnih promjena u Indiji, bivšoj britanskoj koloniji, te posljednjih turbulencija vezanih za Brexit. Bila je jedan od najvećih suverena svog vremena, žena koja je uvijek bila aktivno prisutna u politici, ali nikada javno. Voljela je konje i pse, bila obožavateljica konjskih utrka a posebno Derbija u Epsonu, na kojem je svake godine neizostavno bila prisutna. 

Kraljičini kaputići u kričavim bojama

Bila je odlučna, tiha, pomalo sramežljiva, ali žena koja je gajila posebnu pasiju prema kričavim bojama svojih kaputa, kompletića i čarobno raskošnih šešira. Njen je nakit procjenjen na 110 miliona dolara, a britanska kruna se smatra jednim od najskupljih komada nakita na svijetu, sa preko 3000 smaragda, dijamanata, safira i bisera.

Bila je žena koja je bila modna ikona svog vremena, politička vladarka svijeta i posebna muza za mnoge svjetske umjetnike i muzičke bendove, od Elton Johna, Beatllesa, punkera Sex Pistollsa, do Smithsa. Ostaće upamćeno da je najpoznatija pjesma o kraljici Elizabeti II “God Save the Queen” britanskog punk benda Sex Pistols objavljena 1977. godine uoči kraljičinog srebrnog jubileja. U tekstu te punk himne i vrlo kontroverzne pjesme Pistollsi povezuje kraljicu s fašističkim režimom i propituju postojanje britanske monarhije.

Britanska kruna

Bila je inspiracija mnogima. I dok se svijet oprašta od kraljice, a britanski dvor priprema za 10-todnevnu nacionalnu žalost i jedan od najvećih pogreba u istoriji čovječanstva, ne treba zaboraviti da je kraljica Elisabeta bila samo žena, majka četvero djece, baka osmero i prabaka dvanaestereo djece. Žena koja je svoje državničke i kraljevske dužnosti očito uvijek stavljala na prvo mjesto.

Photo: AFT/Bloomberg/Getty images/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...