Medicinski pedikir – savjeti profesionalke kako pripremiti stopala za ljeto

Stižu nam topliji dani kad ćemo otkriti svoja stopala u sandalama i natikačama i dobro je znati kako pripremiti stopala nakon što smo ih krili zatvorene u čizmama i cipelama tokom duge zimske sezone. 

Majda Fočić iz kozmetičkog salona “London” iz Tuzle, specijalizirana je za njegu stopala i medicinski pedikir. Bivajući godinama u svojoj praksi suočena sa vrlo zahtjevnim problemima svojih klijentica, ali i muških klijenata, koji su imali različite i ponekad nerješive probleme sa svojim stopalima, uraslim noktima, žuljevima, kurjim okom, ljuštenjem i zadebljalom kožom, gljivicama odlučila se posebno specijalizirati za medicinski pedikir.

Medicinski pedikir- neka vaša stopala krenu zdrava u ljeto

Razgovarali smo o najboljim rješenjima koje savjetuje i svojim klijentima, naročito pred letnju sezonu “otvorenih” stopala, koja treba pripremiti za izlaganje u sandalama, papučama, natikačama.

Koje probleme vezane za njegu stopala najčešće susrećete u svojoj praksi?

Najčešći problemi kod klijenata, a svakodnevnica nas pedikir majstora, jeste što se suočavamo sa sve češćim defirmitetima na stopalima. Ukoliko imate  genetski lijepo stopalo i vodite računa o higijeni stopala kod kuće, onda je medicinska pedikura nešto što ce vašu kožu zaobići. Klijenti dolaze prije svega da se riješe boli uzrokovane neudobnom obućom, boli prouzrokovane prekomjernom tjelesnom težinom ili cjelodnevnog stojanja. Zbog svega toga dolazi do urastanja noktiju, zadebljale ili stručno rečeno hiperkeratozne kože, koja zapuštanjem dovodi do bolnih stanja koje nazivamo ragadama, a naše klijentice znaju reći “pukla mi je peta i jako me boli”. Za svaku proceduru imamo poseban tretman, lijek i alat koji je za svakog klijenta posebno sterilisan. Koliko je važna higijena stopala klijenata toliko je važna i higijena samog pribora i majstora.

U kojim situacijama treba napraviti medicinski pedikir? Zašto neke probleme ne preporučujete da rješavamo sami na svoju ruku kod kuće?

Postoji više vrsta medicinskog pedikira. U  kozmetičkom salonu “London” smo medicinski pedikir podijelili u više kategorija kako bi olakšali rad sebi a približili klijentima pažnju o njezi stopala. Ukoliko klijent osjeća bilo koju vrstu bola na stopalu prouzrokovanu kurijim okom, uraslim noktom ili ispucalom kožom treba da se obrati stručnom licu.

Na policama u raznim drogerijama svakodnevno se susrećemo za velikim izazovom u  kupovini raznih tretmana za njegu stopala kod kuće i jako im je teško odoljeti. Ja lično podržavam tretmane hidratantnim kremama, specijaliziranim melemima za kožu stopala kući, ali za neke druge probleme ne preporučujem “kućni tretman”.

Neka se ipak svaka osoba upozna sa čarima pedikira i osjećajem glatke kože svojih stopala nakon tog tretmana. Naše tijelo i koža pamti sve, tako da jedan pogrešan potez kući sa naizgled bezazlenim priborom može dovesti do trajnijih posljedica po samu kožu i njen izgled.

Postoje li slučajevi kad vašim klijentima medicinski pedikir ne može pomoći  i u kojim slučajevima im savjetujete da posjete dermatologa?

Klijenti često dođu sa upitom “Imam neku malu grudvicu na stopalu, sigurno je kurije oko, ‘ajde mi sredi”. Ta na prvu bezazlena grudvica je jako duboka, pogrešnim liječenjem dodatno iziritirana i naredni korak jeste da klijent završi kod dermatologa. Jako je bitno da svaki pedikir majstor surađuje za nekim dermatologom radi razmjene mišljenja i što boljeg tretmana liječenja samog klijenta. Kurije oči često znaju, ukoliko se liječe pogrešno, preći u bradavicu i u tom trenutku pediker više ne može pomoći već je to tretman za dermatološki centar. Današnje metode skidanja bradavica su lako dostupne, ekonomične i ne tako bolne.

Što se tiče uraslog nokta, pravilna njega kod pedikera i ispravna terapija antibiotikom od strane dermatologa, dalje najbolje rezultate.

Kakvu obuću bi trebali nositi osobe koje imaju učestalih problema sa uraslim noktima, žuljevima, kurjim okom? I kako inače treba birati obuću da ne bismo imali takve probleme?

Od malena su nas učili da ne treba nositi tuđu obuću, niti dijeliti obuću sa drugima. Na izgled banalno, ali kroz našu svakodnevnicu kod svakog drugog klijenta srećemo gljivična oboljenja i problematiku na stopalu. Prilikom rada na tabanu vidimo tačno kako se klijent oslanja na jednu stranu više ili manje prilikom hoda i u većini slučajeva tu dolazi do problema ili zadebljale kože. Svojim klijentima često savjetujem, ukoliko žele da sebi pomognu i da svoje stopalo dovedu u red, da se riješe preuske obuće i ravnih đonova.

Salonke i baletanke su nešto najljepše što nam današnji modni trend nudi, ali za naše tabane su najveći neprijatelji. Također, uzeti otisak stopala i za svaku osobu posebno uraditi uloške za cipele može uveliko olakšati probleme i pomoći u rješavanju istih.

Kako izgleda jedan tretman medicinske pedikure? Kad je najbolje vrijeme za pedikuru?

Najbolje vrijeme za pedikuru jeste ono kada osjećamo potrebu i žudnju da ugodimo i prije svega pomognemo sebi. Estetski pedikir nudi opuštanje i korigovanje manjih nepravilnosti na koži. SPA tretman pedikira i masaža stopala su nešto što jednom kada probate vraćate se opet.

Svaka tačka na stopalu posebno odrađena pravilnim rukovanjem daje osjećaj kao da ste na sedmom nebu. Upravo ta refleksologija stopala datira jos od naših davnih predaka. Medicinska pedikura može biti malo neugodna ili bolna, ali uvijek znamo da je pred nama klijent-živo biće i dajemo od sebe maksimum da se problem riješi na najbezbolniji način.

SPA salon

Šta savjetujete svojim klijentima prije ljetnje sezone?

Moja profesionalna deformacija jeste vjerovanje da se ljepota žene krije u njenom stopalu. Ukoliko imate divnu haljinu, elegantan stav i lošu pedikuru sve pada u vodu. Sunce mami otvorena stopala i to je idealno vrijeme da dođete stručnom licu i prepustite se jednom od tretmana pedikira.

Kako možemo svakodnevno njegovati naša stopala i u kućnim uvjetima?

Svakodnevno kući, nakon posla, možemo noge relaksirati u toploj kupki ili morskoj soli.Neka kućna njega bude efikasna ali skromna. Napomenula bih da nakon svakog tuširanja, obratimo pažnju na brisanje prstiju na nogama unutar njih, jer zadržavanjem vode upravo između prstiju stvara se vlaga koja je idealna za stvaranje macerirane kože koja se pretvara u gljivično oboljenje.

Pakung tretman koji mozemo kod kuće napraviti je sa kremom za naš tip kože stopala i umotati u providnu foliju, kako bi stopalu vratili sjaj i mekoću. Sasvim je dovoljno 15-20 minuta za taj tretman i naše stopalo će nam biti zahvalno.

Photo: Pexels/Privatna arhiva/Hellmut-Ruck.de

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...