Nagradna igra: Buybook vam poklanja knjigu portugalske književnice

Vrijeme je za našu novu nagradnu igru! Knjižara Buybook i Women in Adria za čitateljice i čitatelje našeg portala organizira Nagradnu igru Buybook vam poklanja knjigu.

I ovog mjeseca vam Knjižara Buybook nastavlja poklanjati novo zanimljivo izdanje iz svoje bogate ponude knjiga, a na našim društevnim mrežama moćete pronaći sve detalje o našoj nagradnoj igri.

Ono što svakako trebate učiniti kako biste dobile novi roman portugalske književnice Dulce Maria Cardoso Moja (sa)osjećanja  je da do srijede 7.12.2022. podijelite naš post, lajkate našu Facebook i Linkedin stranicu i na našim društvenim mrežama, na Facebook stranici i Linkedinu, u komentarima odgovorite na pitanje “Navedite koju je nagradu književnica dobila za ovaj roman”

Mi ćemo krajem sljedeće sedmice odabrati najbolji odgovor i potom ćemo zamoliti nagrađenog/u čitatelja/icu da se javi na [email protected] sa svojim podacima: ime, prezime, adresa, kontakt telefon, kako bi ekipa iz Buybooka mogla organizirati predaju knjige.

A šta kritičari kažu o knjizi?

Roman Moja (sa)osjećanja portugalske spisateljice Dulce Mariae Cardoso, u prijevodu Tamine Šop, objavljen je ove godine, u okviru Buybookovog projekta 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga – od jedne pandemije do druge. Roman počinje citatom iz lirske novele VrtVrt smrti traži te i uvijek pronalazi… 

Moja (sa)osjećanja

Kako Zerina Kulović u svojoj kritici na Dunjalučaru veli “nije slučajno što radnju romana otvara citat iz lirskog romana koji govori o smrti, jer bismo i Moja (sa)osjećanja mogli opisati kao lirski roman, istkan od jedne duge rečenice, niza misli koje nemaju jasan početak i kraj”. To je roman sastavljen od pjesničkih slika, izrazito živih lirskih opisa, a radnja počiva upravo na detaljnim prikazima unutrašnjeg života, i kompleksnosti emocija. Tok svijesti i naglašen poetski izraz, nedostatak interpunkcijskih znakova, kraja jedne misli i početka druge, čine ovaj roman neobičnim čitateljskim iskustvom. Dulce Maria Cardoso piše o smrti ili, bolje rečeno, o umiranju, o gašenju nada, svakodnevnom slušanju i prihvatanju uvreda, samoponižavanju i društvenom neprihvatanju. Junakinja romana je Violeta, nimfomanka koja je ismijavana zbog svoje pretilosti, a čiji posao je prodaja voska za depilaciju. Violetina putenost, tijelo koje ima želje, tijelo koje muškarci, vozači kamiona i pijanice, iskorištavaju, istovremeno ga se plašeći i ismijavajući, metafora je za usamljeni, teški život jedne žene koja je od djetinjstva suočena sa neprihvatanjem. 

za ljubav znam iz tuđih priča, a šta ako je samo ovo, jedno tijelo opruženo na drugom, grudi uz grudi koje dišu u istom ritmu, jedna ruka pada a druga je odmah hvata, tišina koja me odvlači negdje gdje nikada nisam bila,
čitava ulica priča da gospođica radi bezobrazne stvari s dječacima

U kasnonoćnim satima, usred strašne oluje, Violeta se vozi osamljenim dijelom autoputa. Kad samo na sekundu zatvori umorne oči, njen automobil skreće s ceste, otkotrlja se niz blatnjavi nasip i zaustavlja se na vlažnoj ledini. I dok u olupini automobila, obješena za pojas, visi naglavačke između ovog i onog svijeta, vrtuljak njenog sirotog života počinje joj se vrtjeti pred očima: tjelesna i duševna patnja koju joj zadaje njeno bezoblično krupno tijelo; odrastanje sa suzdržanom, kritički nastrojenom majkom; tajanstveni dvostruki život njenog oca; problematičan odnos s kćerkom; karijera prodavačice voska za depilaciju; život na cesti dok se vozi između termina za prodaju, s pauzama na benzinskim stanicama, uz zlostavljanja drugih putnika koji se rugaju njenoj veličini; alkohol i riskantni susreti s vozačima kamiona na prljavim podovima javnih toaleta…

Ko je Dulce Maria Cardoso?

Dulce Maria Cardoso (Fonte Longa, 1964) jedna je od najznačajnijih savremenih portugalskih spisateljica. Djetinjstvo je provela u Angoli, a nedugo nakon portugalske Revolucije karanfila i sticanja neovisnosti Angole, 1975. godine, njena porodica se vratila u Portugal, zajedno s pola miliona drugih povratnika koji su napustili portugalske kolonije kada su proglasile nezavisnost.

Dulce Maria Cardoso

Prije nego što se u potpunosti posvetila književnosti, studirala je pravo, radila kao pravnica i pisala filmske scenarije. Autorica je šest romana za koje je dobila brojna priznanja i nagrade. Romanom Moja (sa)osjećanja, za koji je osvojila nagradu Evropske unije za književnost, munjevito se vinula u sami vrh savremene portugalske proze, a samim tim i u vrh evropske književnosti. U ovom romanu u jednoj dugoj rečenici tka zadivljujući portret naizgled beznačajnog života, lirski roman životu na dnu: priču usamljene žene, koja svoje tijelo podaje vozačima kamiona na parkiralištima uz autoput. Djela su joj prevedena engleski, francuski, španski, italijanski, nizozemski i mnoge druge jezike.

Photo: Buybook/Paulo Fernando Figueiredo

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...