Najavljujemo Networking breakfast na Palama, 6.4:”Ključne stvari za profitabilan biznis”

I ove sedmice nastavljamo sa serijom naših Networking Breakfasta koji ćemo organizirati na Palama, 6.4.2023. uz podršku naših partnera iz Raiffeisen bank BiH, AVIS i Gloria. Kroz dosadašnje kontakte sa poduzetnicama na terenu uvidjeli smo da nakon pokretanja biznisa i svih administrativnih barijera, koje trebaju uspješno prevazići, jedan od najčešćih izazova u poslovanju vrlo brzo postaju financije i profitabilno financijsko poslovanje biznisa. Zato smo seriju naših predavanja za poduzetnice širom BiH ove godine upravo posvetili vrlo složenoj i zahtjevnoj temi financija nastojeći vam dovesti govornike koji su financijski eksperti i specijalizirani u konsultovanju i savjetovanju za bolje upravljanje financijama u vašim firmama. Sva ta vrlo često “nevidljiva” financijska pitanja koja more naše poduzetnice, od toga kako pronaći idealne kupce, zadržati kvalitetne klijente i suradnike, kako naći pouzdane dobavljače, kako naplatiti svoju uslugu, koliko dugo čekati na naplatu, kako platiti svoje zaposlenike, kako racionalizirati operativne troškove poslovanja, ne ostavljaju previše vremena ni prostora za kreativno poslovanje i investiranje u daljnje usavršavanje biznisa. I na kraju se pojavljuje vrlo jasna dilema “isplati li se sav taj trud, muka i odricanje” dok predano radimo i čekamo da posao krene naprijed.

Financijsko i porezno savjetovanje su ključni elementi u profitabilnom poslovanju

Predstavljamo vam Eminu Tahirović, partnericu globalne kompanije Mazars koja se bavi revizijom, računovodstvom, poreznim i finansijskim savjetovanjem, govornicu na našem Networking Breakfastu na Palama.

Emini su financije očito zapisane u genetskom kodu, jer predstavlja treću generaciju u svojoj familiji koja se bavi ovim zahtjevnim poslom. Njeni su roditelji davne 1998. godine započeli poduzetničku karijeru, pa Emina često ističe da je svoje prvo radno iskustvo gradila još tokom srednje škole radeći zajedno sa njima naglašavajući da su vrijednosti koje su oni izgradili i nju snažno oblikovali u smislu očuvanja integriteta, te ponosno navodi da je i njena baza u izgradnji biznisa prije svega zasnovana na visokoj etičnosti i društvenoj odgovornosti.

Rad u porodičnoj kompaniji nije uvijek jednostavan s obzirom da nije lako jasno razdvojiti poslovne i porodične odnose. S druge strane, uz roditelje kao najveće i najiskrenije kritičare, bila sam motivisana da uložim dodatni trud i napor u svoj razvoj što je pozitivno uticalo na mene a samim time i na poslovanje. Nakon završetka srednje škole nastavljam raditi u porodičnom biznisu uporedo sa studijima. Smatram to sjajnom odlukom koja mi je omogućila da teoretski dio sa ekonomskih studija nadopunim praktičnim radom što je upotpunilo moje znanje. Osvjedočila sam se da formalno obrazovanje još uvijek nije usklađeno sa potrebama i zahtjevima tržišta stoga potičem mlade da traže prilike za praktičan rad koji će im pružiti potpuniju sliku posla kojim se žele baviti i dati jednu mjeru iskustva“, priznaje Emina Tahirović.

Emina Tahirović

Imala je priliku u multinacionalnim kompanijama , čiji su osnivači iz Japana, Njemačke i Austrije, učiti i sticati znanje o finansijskom izvještavanju i planiranju, temeljeći svoje vještine na nedopuštanju bilo kakvih propusta u finansijama znajući da jedino ispravni i vrlo detaljni izvještaji daju bazu za dobre poslovne odluke.

U BiH je potrebno povećati svjesnost o važnosti finansijskog i poreznog savjetovanja. Poznato je da je u razvijenim zemljama poput Njemačke, uz doktora i pravnika, neophodno imati i kvalitetnog poreznog savjetnika. Podizanjem ove svijesti na našim prostorima, poduzetniku koji se okružuje takvom podrškom to može uštedjeti resurse i doprinijeti pravovremenom i efikasnom odlučivanju u skladu sa trenutnim zahtjevima tržišta. Uvjerila sam se da je istinita izjava Petera Druckera da je najveća opasnost u turbulentnim vremenima djelovati po jučerašnjoj logici. Ekonomska kriza koja je sa sobom donijela neizvjesnot življenja snažno se odrazila i na poslovanje, naročito u zemljama u tranziciji kao što je i naša. To zahtjeva da se naučimo nositi sa neizvjesnošću tako da je prihvatimo kao dio svakodnevnice i u skladu sa tim planiramo i utičemo na ono na šta možemo. Nedostatak razumijevanja institucija države, poduzetnicima često otežava pravovremeno ispunjavanje svih obaveze kako prema državi tako i prema klijentima i uposlenicima“, ističe Emina.

Tehnologija mijenja navike i financijskog tržišta

Svjesna činjenice da se situacija na tržištu rapidno, iz dana u dan, mijenja, Emina tvrdi da je i tehnologija napravila velike obrate u finacijskom i računovodstvenom poslovanju, te da promjene koje ih u tom segmentu u budućnosti očekuju će biti još veće, te naglašava da je neophodno i u njihovoj branši biti u toku i pratiti trendove koji dolaze. Također dodaje da je BiH u tranziciji te da svjedočimo čestim promjenama u legislativama koje se usklađuju sa europskim standardima, čime ova prilagodba iziskuje stalno usavršavanje i educiranje i u financijskom i računovodstvenom sektoru. 

Njena kompanija Markart ostvarila je partnerstvo sa međunarodnom korporacijom Mazars, jednom od 5 najvećih regionalnih konsultantskih kompanija, a ta integracija im je otvarila nove prilike, mogućnost za dodatnim rastom i razvojem kroz pristup međunarodnoj bazi znanja. Danas ostvaruju suradnju sa stručnjacima iz preko 95 zemalja.

“Posebno bih istakla da su iste vrijednosti temelj našeg partnerstva, a cilj Mazarsa je uvijek biti iznad očekivanja klijenta i njegovih potreba. Stoga posvećujemo dužnu pažnju obrazovanju, poštenju i poštivanju zakona. Zalažemo se za princip vrijednosti za novac. Naše je tržište u odnosu na međunarodno ili globalno drukčije, a mi smo zbog naših klijenata, sada i Mazarsa, zaista povezani s oba. Mentalitet „kod nas“ i „vani“ je  drugačiji, i ima to pluseva i minusa. Stvari su ovdje dosta toplije, često se rješavaju prijateljski, no to sa sobom nosi neke izazove. Često se oslanjamo na poznanstva i neke okvirne dogovore, a tu nam ne olakšava specifičnost zakonodavstva na ovom području. Radili smo na stvaranju zdrave sredine u našoj kompaniji u kojoj prihvatamo različitosti, dajemo svima jednake prilike za razvoj te mladim ljudima pružamo mogućnost za učenjem, pozitivno se odrazilo na cjelokupno poslovanje. Vjerujem da kada se dobro pobrinete za svoje uposlenike, oni će se brinuti o vašim klijentima. Tako smo zajedno kreirali vrijednosti koje su omogućile da svoj posao obavljamo po visokim standardima kvalitete”, ističe Emina Tahirović.

Budući da Mazars radi na raznolikosti i inkluzivnosti dajući jednake prilike svima, dobra predstavnica takve prakse je i Gorana Vuković, jedna od govornica na narednom Networking Breakfastu na Palama, koja je na nedavnoj konferenciji Women Development Day imala priliku vidjeti da je i dalje akutelna poražavajuća statistika prema kojoj su na vodećim ulogama u finansijama na našem i globalnom tržištu najzastupljeniji muškarci.
„Vodeća misao sa diskusije je potreba za pristupom koji nadilazi staru dobru jednakost i fokusira se na pravedan i pošten tretman za sve. Dobro poznata fer igra podrazumijeva imati na umu različitosti drugih i u skladu sa njima omogućiti iste prilike i prave uvjete neophodne za uspjeh. Podrška koju Mazars pruža ženama na razvojnom putu je i meni bio oslonac  za lični i profesionalni napredak. Kako se u oblasti finansija donose ključne odluke, smatram da je upravo na tim pozicijama potrebno više žena koje će svojom stručnošću i talentima doprinijeti razvoju društva.“ kaže Gorana.

Gorana Vuković

Emina nam na kraju poručuje iz pozicije mlade žene da se izazov u karijeri ogleda u prihvaćanju žene liderice koja ima jasne stavove i bori se za sebe i svoj tim.

S obzirom na prostor na kojem živimo i naše naslijeđe, iznimno mi je drago što raste broj jakih žena na voditeljskim pozicijama. Sada je već očito da nas trendovi sa zapada u ovom smislu neće zaobići, i to je u ovom slučaju vrlo dobra stvar. Da bi se ovo nastavilo, trebamo gurati jedna drugu“, poručuje Emina.

Kako doći na naš Networking Breakfast na Palama?

Ako ste poduzetnica koja se bori s finacijskim problemima u poslovanju i ne poznaje dovoljno dobro alate s kojima može unaprijediti svoje poslovanje, onda je ovo predavanje ove sedmice idealno za vas. Čekamo vas u četvrtak, 6.4.2023. u 9:30 h, u Hotelu Forest na Palama. Sve informacije vezane za naš Networking breakfast možete pronaći na ovom linku.

Cijena ulaznice je 70 KM, a da biste osigurali svoju ulaznicu, bitno je uplatiti iznos do kraja dana u  srijedu, 5.4.2023.

PODACI ZA UPLATU:  

MATIĆ SAVJETOVANJE BH d.o.o

Maglajska ulica 1  

71000 Sarajevo  

JIB: 4203047580008  

Račun: Raiffeisen banka, 1610000291160061 s naznakom “Networking Breakfast Pale”

Prijave su moguće do 5.4.2023.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...