Nataša Mihajlović: ‘Nitko nije super-žena, zašto bismo si to željele’

Nataša Mihajlović kaže da dolazi iz jedne „tradicionalno konzervativno muške branše“ – ona je osnivačica P2P Logistics. Njeni svakodnevni najbliži suradnici su kamiondžije, skladištari, carinici… To je, možemo reći, jedna izazovna sredina za biti – žena. Njen put u logistici započeo je prije 20 godina, prije toga je radila na različitim pozicijama u regionalnim i međunarodnim kompanijama, a prije tri godine je pokrenula svoju priču. Prije, kako kaže, „tri izazovne, ali lijepe godine“.

‘Šta ti znaš o tome, ti si žena’

Svoju priču započinje anegdotom. Jednom od onih u kojoj ti muškarac želi poručiti da tvoje znanje ne vrijedi samo zato što si žena, a radi se o „muškom“ poslu. Gospodin koji iza sebe ima godine iskustva rada u logistici, a karijeru je gradio na višim pozicijama u tom području, zamolio je njene zaposlenike za rješenje za pomorski prijevoz. Odgovorili su mu: „Naravno, pošaljite detalje na mail, složit ćemo vam, naša Nataša je specijalizirana za to i ona će vam pomoći“. On se okrenuo i poručio: „Kaj ću ja pitat’ jednu ženu“. I to je, kaže Nataša, samo jedna od takvih priča i situacija s kojima se žene u logistici suočavaju. Ono što ona želi dokazati je da argumenti poput „šta ti kao žena znaš o nosivosti kamiona“ nisu valjani argumenti.

Naravno, ovaj posao ima i lijepu stranu. Kad ju netko pita „zašto logistika“, voli povući paralelu sa slaganjem Lego kockica ili puzzlea. Da biste došli do finalnog oblika, morate svaku složiti na svoje mjesto. Isto tako i logističari moraju svaku „kockicu“ ili „puzzleu“ staviti na svoje mjesto da bi taj projekt u konačnici poprimio finalni oblik i da bi sve te naše pošiljke došle od točke A do točke B u željeno vrijeme i na siguran način. Osim toga, uživa i u činjenici da je svaki najobičniji bazni prijevoz ili pak organizacija nekog kompleksnijeg projekta uvijek novi case i izazov za sebe.

„Mogu reći da me to ‘fura’. Svaki put sve veći izazov, to me gura naprijed“.


Pročitajte više: Mersiha Mima Mehić: “Žene su empatičnije kao lideri i bolje razumiju potrebe drugih


Umjesto butika s krpicama…

Strast prema logistici dogodila se kad su se spojili njena urođena kreativnost, iskustvo u prodaji te ljubav prema rješavanju problema.

„Prije tri godine sam, kao svaka prava plavuša, htjela imati svoj butik, pa sam onda, umjesto da otvorim butik s krpicama, otvorila svoj logistički butik“, smije se.

U ovoj gruboj branši ona je odlučila graditi jednu sasvim drugačiju priču. Ne želi da njena kompanija bude kao velike kompanije sa 100 zaposlenika, želi graditi malu butik-priču koja je jako usmjerena na izvrsnost u onome što nudi svojim klijentima. U tome joj je jako pomoglo iskustvo u prodaji, jer sad točno zna kako je onome s druge strane, što njezinom klijentu treba, kako mu ponuditi to nešto s čim će njegov kupac biti zadovoljan.

People to people aspekt je nama apsolutni prioritet. I ako me sad pitate kako ja želim da taj moj P2P izgleda u budućnosti, ja vam to zamišljam kao kompaniju od deset zaposlenika, butik koji će paziti na ono što nudi, mali tim koji teži izvrsnosti“.

Od samih početaka znala je što želi, a što ne, upravo zbog zaleđa koje je imala. Iako je bilo i nekih nepoznanica, bila je sigurna da želi jedno, a to je ulagati u edukacije. Od samog starta surađuju s jednom edukatorskom kućom koja im je veliki oslonac, od prvog zaposlenika do sad kad ih je šest.

„To je nešto s čim nisam pogriješila i što apsolutno podupirem i vjerujem u to – s ljudima se treba raditi i svi smo mi u ove tri godine napredovali kako na profesionalnom, tako i na privatnom putu. Negdje smo pronašli taj balans i napredak, pogotovo lični“.


Pročitajte više: Ajla Mulalić: Zaljubljenica sam u edukacije i znanje prenosim klijentima


Dozvolimo si da ne budemo savršene u svemu

Ipak, kriza u posljednje tri godine nije nedostajalo. Covid-19, zatvoreni ukrcaji, karantene na brodovima, pomorske vozarine (koje su, kako u šali kaže, nakon Covida-19 postale „rock zvijezde i otišle u nebesa“), energetska kriza zbog cijena goriva izazvana ratom u Ukrajini… Svi ti izazovi pogodili su i logistiku i zauvijek je promijenili, smatra Nataša Mihajlović.

„Iz svega toga svima nama bih rekla: ‘Stari modeli i stari principi ne otvaraju nova vrata’. Mislim da trebamo tražiti nove modele jer ono što je vrijedilo prije ne vrijedi sada i neće pomoći. To treba ostaviti u prošlosti i tražiti nove modele kako ići dalje i odgovoriti na trenutne izazove“.

Uz ovo saznanje, s nama je podijelila i tri učenja kojima se ona vodi, prvo o balansu, drugo o podršci i izazovima te treće o krugu utjecaja i interesa. Kad je riječ o balansu, Nataša poručuje: „Ne moramo biti super-žene“.

„Da, mi možemo jako puno, sposobne smo ići raditi s temperaturom 39°C za razliku od muškaraca… Sve je to super, ali već dugi niz godina je na nama pritisak da moramo biti u svemu izvrsne – majke, domaćice, ljubavnice, izvrsne u poslovnim karijerama… Toliko toga da ne znaš od kud bi krenuo i kako bi uskladio. Trebamo stati na loptu i biti blaže prema sebi. Trebamo bolje postaviti i prioritete. Jurimo konstantno u to sve, frustrirane smo mi i svi oko nas jer ne možemo cijelo vrijeme biti top u svemu“.

Smatra da takvo razmišljanje trebamo poticati u organizacijama u kojima radimo te u svom okruženju općenito, kako bi nam se dala ta prilika da same sebi dozvolimo da ne budemo super-žene. Da nađemo taj prijeko potrebni balans privatnog i poslovnog.


Pročitajte više: Životna učenja Iris Apfel inspiriraju nas da su godine zaista samo broj


Nataša Mihajlović: ‘Ne čekajmo bolja vremena, stvorimo ih same’

„Na nas se stavlja veći pritisak i moram priznati da se na muškarce on ne stavlja. Radim u većinski muškoj branši i kod njih je uglavnom dovoljno ‘okej, ja radim’, a od nas se očekuje da se dokažemo duplo više, da dokažemo da možemo sve kao oni i da sve moramo sad, odmah, top, a to je nemoguće. Nitko nije super-žena i ne znam zašto bismo si to željele“.

Upravo to povezano je s drugim učenjem, onim o podršci i izazovima. Ističe da je oko nas ionako već puno izazova i da si zato ne trebamo još i same „natrpavati“ dodatne.

„Izazovi su zdravi, ali u mjeri“.

Dodaje da je do sad uvijek prevladavao muški stil vođenja firmi, muški leadership, a da je on prožet izazovima jer muškarcima oni trebaju. Ipak, Mihajlović smatra da je upravo zbog toga što je danas sve već dovoljno izazovno, došlo vrijeme za ženski leadership. Čvrsto vjeruje u to da žene imaju apsolutno sve što im je potrebno da dođu top pozicije i budu dobre liderice.

„Došlo je naše vrijeme, trebamo biti autentične, njegovati žensku stranu i vodstvo, ne trebamo kopirati muške kolege. Nema za tim potrebe, mi baš ovakve kakve jesmo imamo sve resurse u sebi i možemo voditi ženskim stilom i vrijeme je za jedan lijepi ženski leadership“.

Treće učenje tiče se kruga utjecaja i interesa. Iako jako podupire žene, osnivačica P2P Logisticsa poziva na inkluziju. Nije za to da se sve dijeli na samo muške i samo ženske skupove. Kad je zamišljala butik, zamišljala je samo žensku priču. Ipak, iako je danas više žena nego muškaraca (4:2), inkluzija je prisutna i to je nešto što smatra zdravim.

Za kraj, Nataša Mihajlović ženama poručuje: „Budimo svoje, vodimo ženskim stilom i ne čekajmo bolja vremena, stvorimo ih same“.

Tekst je preuzet s www.womeninadria.com.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...