Omiljeni novogodišnji ručak, podvarak od kiselog kupusa s junetinom

Ukoliko volite tradicionalne recepte, onda ste na pravom mjestu, jer smo jedan takav danas pripremili za vas. Podvarak je starinsko jelo, koje se sastoji od kiselog kupusa i mesa. Svima koji vole sarmu svidjet će se i podvarak. Ukusni podvarak s kiselim kupusom i junetinom je na listi omiljenih jela i najčešće pravljen obrok u zimskim danima kada je sezona kiselog kupusa.

Kako se pravi podvarak s kiselim kupusom i junetinom?

Podvarak je jelo poznato na Balkanu, ali i u nekim evropskim državama. Osnovni sastojak je kiseli kupus isjeckan na rezance, uz dodatak začina poput soli, bibera, vegete, paprike, u zavisnosti šta ko voli. Uz podvarak se jedu različite vrste pečenog ili prženog mesa. Podvarak se često priprema u većim količinama za porodična okupljanja u zimskom periodu, i čest je dodatak stolu za Božić ili novogodišnje praznike.


Pročitajte više: Čokoladno novogodišnja torta s namazom od lješnjaka


Sastojci:

1 kg sjeckanog kiselog kupusa

800 gr junećeg mesa

1 kašikica mljevene paprike

100 gr mrkve

100 gr crvenog luka

2 češnja bijelog luka

Lovorov list: 3 lovrova lisa

2 kašike maslaca

1 dl maslinovog ulja

Priprema:

Na ulju propržiti isječeno meso na kocke i posoliti. Kada je meso proprženo izvaditi na toplo. Na preostaloj masnoći propržiti crveni i bijeli luk, mrkvu isječenu na sitno, pobiberiti i dodati lovorov list pa zatim dodati isjeckani kiseli kupus. Zatim dodati mješavinu s povrćem i crvenu mljevenu papriku, po želji dodati maslac, sve izmiješati. Podliti s malo vode, dodati proprženo meso pa pustiti da se sastojci sjedine. Pripremljeni podvarak po želji servirati u prigodnu zdjelu i zapeći u rerni 20 minuta.

Prijatno!


Pročitajte više: Napravite četeniju, našu sjajnu tradicionalnu poslasticu


Podvarak s junetinom

Photo: Pinterest/Facebook

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...