Napravite omiljeni novogodišnji ručak, podvarak s junetinom

Ukoliko volite tradicionalne recepte, onda ste na pravom mjestu, jer smo jedan takav danas pripremili za vas. Podvarak je starinsko jelo, koje se sastoji od kiselog kupusa i mesa. Svima koji vole sarmu svidjet će se i podvarak. Ukusni podvarak je na listi omiljenih jela i najčešće pravljen obrok u zimskim danima kada je sezona kiselog kupusa.

Šta je podvarak?

Podvarak je jelo poznato na Balkanu, ali i u nekim evropskim državama. Osnovni sastojak je kiseli kupus isjeckan na rezance, uz dodatak začina poput soli, bibera, vegete, paprike, u zavisnosti šta ko voli. Uz podvarak se jedu različite vrste pečenog ili prženog mesa. Podvarak se često priprema u većim količinama za porodična okupljanja u zimskom periodu, i čest je dodatak stolu za Božić ili novogodišnje praznike.

Sastojci:

1 kg sjeckanog kiselog kupusa

800 gr junećeg mesa

1 kašikica mljevene paprike

100 gr mrkve

100 gr crvenog luka

2 češnja bijelog luka

Lovorov list: 3 lovrova lisa

2 kašike maslaca

1 dl maslinovog ulja

Priprema:

Na ulju propržiti isječeno meso na kocke i posoliti. Kada je meso proprženo izvaditi na toplo. Na preostaloj masnoći propržiti crveni i bijeli luk, mrkvu isječenu na sitno, pobiberiti i dodati lovorov list pa zatim dodati isjeckani kiseli kupus. Zatim dodati mješavinu s povrćem i crvenu mljevenu papriku, po želji dodati maslac, sve izmiješati. Podliti s malo vode, dodati proprženo meso pa pustiti da se sastojci sjedine. Pripremljeni podvarak po želji servirati u prigodnu zdjelu i zapeći u rerni 20 minuta.

Prijatno!

Podvarak s junetinom

Photo: Pinterest/Facebook

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Januarska depresija nije mit nego je simptom SAD-a, sezonskog afektivnog poremećaja

Jučer ujutro me na mobitelu dočekala vrlo čudna poruka od prijateljice koja živi u Briselu, poslana negdje u gloho doba noći, koja je glasila:...