Premijerom serije Kotlina najavljene serije koje najesen izlaze iz BH Telecom Content Lab-a

Sinoćnjom predpremijerom serije Kotlina na Sarajevo Film Festivalu, koju su napisali Danis Tanović i Amra Bakšić Čamo, a režirali Danis Tanović i Aida Begić, najavljena je majstorski urađena serija. Kotlina je prva u nizu od 7 serija koje će nastati u okviru novog projekta BH Content Lab platforme BH Telecoma.

BH Telecom Content Lab je novi projekat sa 7 BH serija

Kako je na današnjoj presici objasnio Sedin Kahriman, generalni dorektor BH Telecoma, u BH Telecomu su krajem 2019. objavili javni poziv za učestvovanje svim BH filmadžijama da prijave svoje projekte na BH Content Lab platformu. Kotlina Danisa Tanovića bila je prvi odabrani scenario od 50 prijavljenih projekata koji je dobio priliku da se u okviru ovog projekta i realizira. “Na ovaj projekat, koji je prvi urađen od 7 serija koje smo odabrali, smo posebno ponosni. I želim se zahvaliti Danisu Tanoviću i cijeloj ekipi, jer je sve ovo krenulo pred samu pandemiju, kad je bilo nemoguće raditi i snimati, ali postigli smo sve zadane rokove i to me posebno čini sretnim. I evo, kako smo i planirali da premijerno pokažemo prvu seriju na Sarajevo Film Festivalu sretan sam da smo to i uspjeli”, izjavio je Sedin Kahriman.

Serija otkriva drugačiju vizuelni sliku Sarajeva

Danis Tanović je okupio fenomenalnu ekipu BH glumaca, koji su još u vrijeme pandemije, krajem prošle godine započeli sa snimanjem serije, koja će u prvoj sezoni koja će se najesen ekskluzivno i premijerno emitovati na servisu MY TV.

Kotlina na BH My TV

Kotlina je kriminalistička mini serija koja ima pet nastavaka u prvoj sezoni koja započinje s istragom ubistva u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu i na sjajan način uspijeva da dočara savremeno Sarajevo u kome je okrutni sistem vrijednosti iz predratnog vremena u sudaru sa surovom realnošću nakardanog kapitalizma u kojem se nalazi naša zemlja.

“Kad smo Erol Zubčević, direktor fotografije i ja razgovarali o tome kakvu seriju treba napraviti, željeli smo da napravimo nešto potpuno vizuelno drugačije, da priča izgleda drugačije od svega što smo dosad vidjeli. I sinoć sam bio sretan kad sam sreo par kolega koji su mi rekli: pa nismo znali da živimo u ovako lijepom gradu. Jer ovo je stvarno najljepša kotlina na svijetu. Pokušali smo otkriti Sarajevo gledateljima na način na koji ga nisu dosad vidjeli i dobili smo neki kontrast koji Sarajevo zaista i jeste”, otkrio je Danis Tanović.

Muzika dua Basheskia čini posebnu draž ove serije

Ono što jeste posebnost ove serije je zaista drugačija vizuelna vizura Sarajeva, koju istina nismo imali prilike ranije vidjeti u takvim kadrovima, za koje je zaslužan Erol Zubčević. Muzika u seriji koju potpisuju Nedo Zlatar i Leo Šarić iz dua Basheskia čini specijalno bitan elemenat serije, kako je Danis istakao “jer je vrlo važna za ovaj filmski žanr”, i oni su na posebno zanimljiv i neobično harmoničan način začinili seriju.

Danis Tanović i Feđa Štukan

“Ovo je prvi projekat koji sam, nakon 10 godina, snimao u BiH, jer sam zadnju dekadu radio uglavnom u Hollywoodu, Srbiji. Čudno mi je to, ali dobro je da se desila prilika da Danis i ja radimo zajedno. Dobro smo se ukačili, valjda zato što smo obojica motoristi i piloti, pa se dobro razumijemo”, našalio se Feđa Štukan, glavni glumac u seriji Kotlina.

Osim serije „Kotlina“, putem BH Content Lab platforme će se realizovati i snimanje serije „Na rubu pameti“, autora i scenariste Adnana Kapetanovića, a u režiji Elmira Jukića, serije „Znam kako dišeš“ scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, serije „Komar“ reditelja Gorana Kapetanovića, serija „Princ iz Eleja“ i „Tender“ reditelja Srđana Vuletića te serije „Kad sam bio Hodža“ za koju scenarij i režiju potpisuje Ademir Kenović.

Photo: SFF/Klix

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...