Otkrijte biser Hercegovine: Ramsko jezero

Dolaskom proljeća vrijeme je i da razmišljamo o obilascima prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine koje su idealna mjesta za uživanje i odmor. Jednu takvu turističku atrakciju donosimo vam ovaj put iz Hercegovine – Ramsko jezero koje se smatra jednim od najljepših jezera u Evropi.

Kako je nastalo Ramsko jezero

Ramsko jezero je umjetno jezero na sjeveru Hercegovine u općini Prozor-Rama. Izgradnjom brane na gornjem toku rijeke Rame je 1968. godine nastalo prelijepo jezero sa površinom od 15km2. 12 kilometara dužine i 95 metara dubine ovog jezera okružuju obronci planina Raduše, Makljena, Vrana i Ljubuše.

Zanimljiv podatak je da je rijeka Rama samu sebe potopila nakon pregrađivanja. Pregrađivanje je stvorilo tako jaku akumulaciju da je potopila sama svoj izvor i tok od izvora kod Varvare pa sve do brane između Kovačeva polja i Mluše. Stvaranjem ovog akumulacijskog jezera potopljeno je preko 1000 različitih objekata i iseljeno skoro 300 domaćinstava iz raznih sela.

Ljepota prirode Hercegovačkog bisera

Ramsko jezero je posebno jedinstveno po svom izgledu jer se sastoji od otoka i poluotoka od koji je najpoznatiji Šćit. Bogatoj kulturi i tradiciji ovog mjesta svjedoče ramske skulpture, a najpoznatije su Ramske majke u nošnji i Dive grabovčeve.

Tokom proljeća se otapaju velike količine snijega pa se jezero vrlo brzo napuni, ali zbog pražnjenja akumulacije za proizvodnju električne energije se brzo troši pa ljeti nije uvijek puno. Dotok vode dolazi sa izvora Rame koji je ispod površine jezera, a samo izvorište je dosta hladno. Površina jezera se tokom ljeta zagrije dovoljno za kupače.


Pročitajte više: Predstavljamo destinacije za odmor u BiH: Panonska jezera u Tuzli


Ramsko jezero je idealna turistička atrakcija

Ukoliko razmišljate gdje provesti vikend ili ostati malo duže na odmoru, vjerujemo da nećete pogriješiti ako posjetite predivnu prirodu Ramskog jezera. Ramsko jezero je godinama mjesto okupljanja svih ljubitelja prirode, sportista i turista sa brojnim atrakcijama koje nudi. Ukoliko volite kampovanje, vožnje čamcima ili jednostavno šetnju, ovaj biser Hercegovine je pravi izbor za vas. Još jedna aktivnost jesu veslačke regate koje se održavaju u sklopu veslačkog centra ”Rama”. Ovo prelijepo jezero se nalazi u blizini Parka prirode Blidinje, i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine.

Smještaj i gastro ponuda su raznoliki pa vjerujemo da će svako pronaći nešto za sebe. Ukoliko volite vožnju biciklima, apartman ”Malekin” je odlično mjesto za najam. Vožnja čamcem do Franjevačkog samostana i predivni prizori prirode su preporuka svih koji su posjetili Ramsko jezero. Na vama je da odaberete na koji način ćete obići ovu prirodnu ljepotu.

Na samoj obali jezera, pored kampirališta, plaže, igrališta za djecu i terena možete uživati u gastro ponudi restorana ”Mediteran” i tako bi na idealan način iskoristili sve pogodnosti dolaska.


Pročitajte više: Otkrijte skriveni srednjovijekovni grad Dubrovnik kod Ilijaša


Etnografski muzej Rama-Šćit na Ramskom jezeru

Na Ramskom jezeru nalazi se ostrvo Šćit na kojem se u okviru franjevačkog samostana nalazi etnografski muzej. Ovo je zaista jedinstven objekat za sve posjetitelje. Muzej Franjevačkog samostana ”Rama-Šćit” je postavljen u starom samostanu i predstavlja jedinstvenu građevinu. Jedina je građevina takve vrste iz vremena turske vladavine u BiH sagrađena 1857. godine.

U ovom muzeju koji je otvoren 2007. godine možete vidjeti postavke života stanovnika ramskog kraja. Postavke od oko 1200 eksponata na tri etaže uključuju izgled starih zanata, prevoznih sredstava, stambene kulture, proces proizvodnje tekstila i slično. Četvrta etaža je posebna zbog raznovrsne flore sa oko stotinu najzastupljenijih biljaka sa njihovim nazivima i karakteristikama.

Sada još samo ostaje da sačekamo sunčane dane i jedan vikend provedemo u prelijepoj prirodi Hercegovine na Ramskom jezeru.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...