Sjajna “Balada” Aide Begić otvorila je Takmičarski program SFF-a

Ove godine je 20. po redu Takmičarski program SFFa u ovom formatu otvorio najnoviji film BH redateljice Aide Begić Balada. Pored dokumentarnog filma u radnoj verziji o Emeriku Blumu, Jamsile Žbanić, prikazanog u pretfestivalskoj premijeri, na sjajan je način ovaj SFF sa dva nova BH filma obilježila ženska filmska snaga u BiH.

Film koji snažno podupire snove o slobodi žene u patrijarhalnom BH društvu

Film Balada Aide Begić Zubčević je sjajna priča o ljubavi u tracionalnoj patrijarhalnoj sredini, o slobodi i ženskoj podršci. Kako je na jučerašnjoj press konferenciji Aida rekla “ovaj je film nastajao i sazrijevao punih 8 godina, a s njim je i ona rasla i sazrijevala”. Snimali su ga u vrijeme corone, što je posebno otežalo produkciju i snimanje. Film je u međuvremenu promijenio svoje obličje, no začet je po motivima jedne od najpoznatijih narodnih balada s ovih područja, Hasanaginica. Aida je željela kroz čuvene slike iz Hasanaginice obojiti tešku zbilju u današnjem tvrdokornom patrijarhalnom životu BH društva, koje ni u kojem slučaju ženama ne oprašta slobodu i nezavisnost i ne potiče hrabrost na imanje svojih snova i želja. Društvena je ovo tradicionalna zbilja koja ni ljubav ne doživljava u svojoj ljepoti i punini, nego joj nameće okove tradicionalnih transgeneracijski omeđenih okvira ponašanja u maloj sredini, gdje je najvažnije živjeti mirno i “sredinom” puta ići, jer zaboga valja misliti šta će reći mahala.

Redateljica Aida Begić i glumica Jasna Žalica

Kroz film nam glavna junakinja Meri, koju sjajno igra Marija Pikić, oslikava svoju borbu za snove o slobodi i ljubavi bez okova i tradicionalnih stega, o svojim snovima o glumi i pripadnosti nekom drugačijem, naprednijem svijetu, izvan odredišta mahale u kojoj je odrasla. Film je ovo u kojem redateljica progovara i o snazi ženske podrške, koja je beskrajno bitna i nužna, bez obzira na to od kakvog tipa žene dolazi, je li od društveno prihvaćene uloge prijateljice, bivše školske drugarice, žene iz susjedstva, frizerke, tetke, majke…Bitno je progovoriti i obojiti je stihovima čuvene narodne poeme kako bismo jasnije i jednostavnije shvatili nužnost i prijeku potrebu ženskog savezništva, koje nam predatorski nastrojen tradicionalistički muški svijet koji nas okružuje želi oteti iz ruku.

Aidin je film definitivno vrlo jako žensko štivo, koje svojim odvažnim narativom mijenja standarde i obrasce ponašanja u našem tracionalističkom društvu i portretira drugačiju, hrabriju borbu u surovoj realnosti i snagu ženskog savezništva.

Kotlina, je sjajan kriminalsitička serija made in Bosnia

Sinoć je premijerno u Vijećnici prikazana u novom programu SFFa, Predpremijere serija, nova BH serija Kotlina, koju je režirao i napisao Danis Tanović, a s njim je režirala i Aida Begić, a u scenariju pomogla i Amra Bakšić Čamo.Ovo je prva serija koja je napravljena u novom projektu BH Telecom BH Telecoom Content Laba, koji je predstavljen sinoć na gala prijemu u Vijećnici.

Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo i Feđa Štukan

S kompletnom BH filmskom ekipom Danis Tanović je u vremenu corona pandemije, nakon što je godinama fasciniran nevjerovatnom pričom o sarajevskoj Hagadi i nemogućnosti da o njenoj važnosti za BiH snimi igrani film, odlučio stvoriti umjesto filma TV seriju. I napravio je sjajan posao. Jer Kotlina je jedno bravurozno filmsko tkivo, koje hirurški precizno secira sve koruptivne i kriminogene strukture našeg BH društva, kroz priču o ubistvu migranta koje se dešava u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koje će u daljnjem nastavku serije vjerujem prikazati sav jad i bijedu naše društvene zbilje.

Sjajna glumačka ekipa na čelu s briljantnim Feđom Štukanom i Borisom Lerom, izvanrednom mladom glumicom Idom Keškić i maestralnom Vedranom Božinović, samo je snažan poticaj da u jesenjem periodu, kad serija dolazi na kanale BHTV, sponzorirana od strane BH Telecoma, bude zaokupila pažnju BH gledatelja, a li i gledatelja u regiji.

Kotlina

Dotada ćemo na ovogodišnjem SFFu pogledati predpremijere nekoliko srbijanskih i hrvatskih serija, koje su postale sve traženiji i popularniji filmski format.

Photo: Sarajevo Film Festrival/Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

compliance

Što je Compliance i zašto je važan u suvremenom poslovanju?

Poduzeća koja žele biti dugoročno uspješna moraju uspostaviti i održavati kulturu usklađenosti, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja interesnih strana. Danas gotovo da ne...