Stari Most – Mostar ima najljepši most u BiH, posjetite ga!

Ako razmišljate o izletu za predstojeći vikend, predlažemo vam Mostar i njegovo prepoznatljivo blago – Stari most. Mostar krasi njegova ljepota, a nas obuzima sreća od same pomisli na kafu s pogledom na tu prekrasnu građevinu. Osim što je pravi mali raj za naše oči, ima i veoma bogatu povijest i zaštitni je znak ovog grada. On je remek djelo osmanske arhitekture iz 16. stoljeća, a dao ga je izgraditi sultan Sulejman 1565. Gradnja je završena već iduće godine, piše Intelektualno.

Stari Most Mostar

Stari most: Mostar i njegov dragulj

Taj originalni most srušen je za vrijeme rata, točnije 1993. Safet Oručević je 1995. potpisao Odluku o početku obnove Starog mosta, a mjesec dana kasnije, u pismu za medije, najavio je početak priprema za obnovu. Prvom donacijom obnovu je podržala Republika Turska s iznosom od milijun američkih dolara. Most je obnovljen 2004., a za obnovu je uglavnom korišten originalni kamen izvađen s dna rijeke i obližnjeg sela Blagaj, piše Putni kofer. Vjerno je rekonstruiran, a završetkom obnove zaštitio ga je i UNESCO. Svim posjetiteljima koji žele čuti i naučiti više o povijesti i obnovi, preporučujemo posjet Muzeju starog mosta.

Niti tada niti danas ovaj most nije bio samo to – most. On je puno više od toga. Mostovi spajaju dvije strane – ponekad sukobljene, a ponekad samo različite, a ovaj most spaja istočni i zapadni dio ovog grada. Mostovi su i zaštitni znakovi i simboli, kao što je Stari most danas simbol Bosne i Hercegovine i grada Mostara, koji je ime dobio po „mostarima“ – čuvarima mostova i oni oduvijek čine njegov identitet. S njime povezujemo i mnoge legende, a jedna od njih je da je projektant Hajrudin pobjegao netom prije njegovog dovršetka jer je sultan zaprijetio da će ga ubiti ako se most uruši.


Pročitajte više: Održani 456. skokovi sa Starog mosta u Mostaru


Fildžan domaće kafe je obavezan!

Danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u državi, a u ovo doba godine izaziva poseban interes zahvaljujući natjecanjima u skokovima u rijeku. Ipak, kada god ga odlučili posjetiti, uživat ćete u šetnji duž kamene kaldrme u starom gradu, uskim ulicama, šarenim tržnicama i naravno – tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj kuhinji i najboljoj kafi. Jedno od savršenih mjesta za okrjepu u Mostaru je Šadrvan. Uz odličan ručak i fildžan domaće kave bit ćete spremni za nastavak razgledavanja grada. Za kafu u posebnom ambijentu preporučujemo i Čardak. To je maleni kafić u kojemu vlada intimna atmosfera, a u kojemu ćete, vrlo lako moguće, razgovarati s potpunim strancima i stvoriti uspomene kojih ćete se sjećati zauvijek.

Stari Most Mostar

Evlija Čelebija, poznati osmanski putopisac iz 17. stoljeća, o Starom mostu je napisao: „…Kada se ovaj most pogleda iz daljine, izgleda okrugao kao luk iz kojeg je tek izletjela strijela, pa je tako stao. Neimarski ukus, preciznost, eleganciju, koja je unošena u ovu divnu kamenu tvorevinu, nije pokazao ni jedan stari neimar. Otkako je sazidan ovaj visoki most, otada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. I sjedeći u pomenutom čardaku, oni promatraju kako mnoga smiona djeca šehera stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče sa mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice, praveći, svaki od njih, posebnu vrstu akrobacije…“. Ne preostaje nam ništa drugo nego – posjetiti ga.

Foto: Petra Orešković, Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

fitness anny iznenađenje

Kakva šefica! Zaposlenici darovala auto iz snova

Novi automobil, baš onaj iz snova, s mašnom. Taj prizor dočekao je Dražanu Palac iz Gruda ispred kuće jednog (običnog) radnog dana. Možemo reći...