UNESCO: Umjetna inteligencija zahtjeva strožija etička pravila

Umjetna inteligencija igra važnu ulogu u životima milijardi ljudi, mijenja naša društva i dovodi u pitanje što znači biti čovjek. Iako su te promjene nekada neprimijećene, češće nose duboke posljedice u borbama koje vodi čovječanstvo. 

Umjetna inteligencija – prednost ili prijetnja? 

U nekim situacijama nismo ni svjesni da nam određene usluge omogućava umjetna inteligencija. Nauka budućnosti, kako se još naziva, nosi velike prednosti za pojedinca, preduzeća i društvo u cjelini. Pored toga, zahvaljujući bržoj obradi podataka moguće je brže i efikasnije sprečavanja kriminala, ali i pomoć pri izgradnji održivog razvoja. Ipak, sve veće oslanjanje na sisteme umjetne inteligencije također predstavlja potencijalne rizike, kao što su utjecaj na radna mjesta, nedovoljna i prekomjerna upotreba, sigurnosni rizici i sl.

Unesco traži strožija etička pravila za umjetnu inteligenciju 

Upravo zbog brzine kojom se umjetna inteligencija razvija i njene nepredvidivosti, organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) pozvala je na strožija etička pravila kada je u pitanju ova mlada nauka.


Pročitajte više: Šta je ChatGPT – testirali smo ga i donosimo savjete kako ga koristiti u poslovanju


Prva preporuka o etici umjetne inteligencije jeste globalni okvir za etičko korištenje umjetne inteligencije. Zemlje trebaju voditi računa o maksimizaciji dobrobiti umjetne inteligencije i smanjenju rizika. Kako bi se umjetna inteligencija osigurala i zaštitila potrebni su međunarodni i nacionalni regulatorni okviri, politike, vrijednosti i načela u svim relevantnim područjima.

Zajedno sa umjetnom inteligencijom, u fokus su stavljeni problemi s kojima se svijet konstantno suočava, a posebno diskriminacija i stereotipi, uključujući i pitanje rodne ravnopravnosti.  Pored toga, posebno su narušena prava na privatnost i ekološka prava,kao i zaštita ličnih podataka, te prisutnost dezinformacija. 

Inovativne tehnologije nije dovoljno samo industrijski regulirati kako bi se izbjegla etička šteta. Razvoj umjetne inteligencije treba strožije instrumente kojima će se poštivati vladavina prava, izbjegavati šteta i preuzeti odgovornost.


Pročitajte više: Mira Murati: žena brilijantnog uma koja je razvila ChatGPT


Jedan od instrumenata koji UNESCO preporučuje i stavlja u središte svojih smjernica državama jeste i procjena spremnosti. On omoguće državama da utvrde kompetencije i vještine potrebne za radnu snagu kako bi se osigurala čvrsta regulacija unutar sektora umjetne inteligencije. Također, države bi trebale periodično, ali redovito izvještavati o napretku i praksi u području umjetne inteligencije. Izvješće o napretku na globalnom nivou bit će predstavljeno na Globalnom forumu UNESCO-a o etici umjetne inteligencije u Sloveniji u prosincu 2023.

Više od 40 zemalja u svim dijelovima svijeta surađuje sa UNESCO-om na razvoju sistema provjera i ravnoteže umjetne inteligencije na nacionalnom nivou. UNESCO je pozvao sve zemlje svijeta da se pridruže pokretu koji vodi ka izgradnji etičke umjetne inteligencije.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...