Planina Vlašić: Dragulj Srednje Bosne u čijoj ćete prirodi uživati

Sigurno je da nećete pogriješiti ukoliko preostale zimske dane provedete u srcu srednje Bosne, na planini koja je po svojim prirodnim bogatstvima dobila status zračne banje i dokazano djeluje na razne vrste oboljenja. Planina Vlašić se nalazi u Srednjobosanskom Kantonu i kao važna raskrsnica saobraćajanih puteva je centar druženja u zimskim ali i ljetnim periodima.

Priča o Sunčevoj i Mjesečevoj majci

Priča o nastanku imena planine Vlašić je posebna, iako ih ima mnogo, najzanimljivija je verzija priče da su Sunčeva i Mjesečeva majka poslale sedmoricu braće da pronađu ljepotu i sreću u dalekom svijetu. Šestorica braće su se uspješno vratila, ali se sedmi brat izgubio. Nakon nekog vremena, pronašao ga je Mjesec na prelijepoj planini Vlašić u koju se pretvorio.

Također postoji priča koja se prenosi stoljećima, a u njoj se pretpostavlja da je planina imenovana po nomadskim Vlasima koji su ustvari potomci Rimljana i drevnih ilirskih plemena. Priča se i to da su oni, na jednom od svojih putovanja, donijeli recepturu vlašićkog sira po kojem je planina Vlašić poznata. 


Pročitajte više: Predstavljamo planinu Igman: Jedan od tri olimpijska dragulja BiH


Status zračne banje

Prostrana travnata područja su pravo bogatstvo ove planine na kojoj je stočarstvo osnovno zanimanje svih stanovnika. Dominantno reljefno obilježje planine Vlašić je Vlašićka visoravan, a kao najviši vrh poznat je vrh Paljenik (1933m n.v.). Zbog svog položaja gdje se susreću kontinentalna i mediteranska klima, nadmorske visine i bogatstva borovih šuma, Vlašić već odavno ima status zračne banje. Dokazano je da boravak u prelijepoj prirodi Vlašića pomaže kod anemije, alergija, plućnih i neuroloških problema. Zanimljivo je da su za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, vladari planirali da prave kliniku za vaskularna oboljenja i centar za oporavak od teških oboljenja.

Vlašić je planina koju krase vrela i rijeke od kojih su najpoznatije Ugar, Ilomska, Kobilja i Vrbanja. Poseban idiličan prizor u kojem možete uživati na planini Vlašić su vodopadi Ilomske, tačnije Veliki i Mali vodopad na Ilomskoj. Oni su sve češći odabir planinara i turista koji žele vidjeti netaknutu i posebnu prirodu.

Prirodna bogatstva Vlašića

Prostrani pašnjaci idealan su uvjet za razvoj ovčarstva, a na Vlašiću postoji određeni broj sojeva ovce pramenke koje su nastale u različitim hranidbenim i klimatskim uslovima. Pramenka je autohtona bosanskohercegovačka vrsta ovce, a najrasprostranjeniji soj je upravo na Vlašiću.  

Planina Vlašić

Naravno, ne možemo da ne spomenemo vlašićki sir po kojem je ova planina najpoznatija i koji spada među najbolje bijele sireve. Također je poznata i surutka koja se pravi od pomenutog sira i vjeruje se da su tehniku pravljenja donijeli sa sobom stočari nomadi sa istoka. Njihovu tradiciju su poslije preuzeli stočari sa okolnih planina pa je danas Vlašićki sir nezaobilazan na stolovima širom BiH.


Pročitajte više: Skijašica Elvedina Muzaferija osvojila je prvu medalju u BH ženskom skijanju!


Jedan od neizostavnih simbola Vlašića je i pastirski pas tornjak. Službeno je priznat pod nazivom bosanskohercegovčki-hrvatski pastirski pas tornjak, a kao autohtona pasmina je registrovan 1981. godine. U historiji je poznat kao ”canis montanus” ili ”planinski pas”, dok je ime tornjak potaklo od riječi ”tor” što predstavlja prostor u kojem borave ovce na planinskoj ispaši. Zanimljiva teorija nastanka ove pasmine je da je tornjak potomak tibetanskog masifa koji je došao sa Himalaja kao pratitelj karavana koje su prolazile jantarskim putevima.

Priroda na Vlašiću

Zimska idila za skijaše

Vlašić je idealno mjesto za sve ljubitelje ski sportova i odmor od gradske gužve. Na Vlašiću ima 10 500m uređenih staza za skijanje sa aktivna tri lifta: ”Ugar”, ”Markovac” i ”Babanovac”. Za ljubitelje noćnog skijanja, idealno mjesto je ski staza ”Babanovac” jer je opremljena reflektorima i omogućava poseban doživljaj za sve skijaše.

Svake godine, sve veći broj turista bira da odmori na ovom idiličnom mjestu, a neki biraju da tu naprave vikendice prema svojim željama kako bi što više vremena provodili na čistom i zdravom zraku.

Photo: Vlašić Online

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...