Za i protiv freelancinga, da li je ovo pravi izbor za Vas?

Posljednjih nekoliko godina bilježi se značajan porast trenda freelancera. Sve više i više pojedinaca odlučuje se raditi kao freelancer umjesto kao zaposlenici sa punim radnim vremenom, a trend ne pokazuje znakove usporavanja.

Jedan od glavnih motivacijskih faktora zaposlenima je postalo fleksibilno radno vrijeme. Kroz pandemiju se pokazalo kako za obavljanje određenih poslova nije potrebno puno radno vrijeme od 8 sati dnevno. Freelancing je zbog toga postao popularan izbor za ljude koji žele više fleksibilnosti u svom radnom rasporedu, te slobodu odabira projekata na kojima rade. S porastom tehnologije i interneta, postalo je mnogo lakše nego ikada prije raditi s bilo kojeg mjesta na svijetu, sve dok postoji internetska veza. Prilikom ulaska u poslovni svijet se također pokazalo da je freelancing manje rizičan  odabir. Bez obzira na to, trend freelancinga predstavlja novu tranziciju za mnoge kompanije.

Prednosti i mane freelancinga

Jedan od najvećih prednosti freelancinga je mogućnost rada na više projekata za različite klijente. To omogućuje freelancerima da diversificiraju svoje izvore prihoda i ne ovise samo o jednom poslodavcu ili projektu. Freelanceri mogu odabrati rad na projektima koji su u skladu s njihovim vještinama i interesima, što može dovesti do ispunjenijeg radnog iskustva. Još jedna prednost freelancera je mogućnost postavljanja vlastitih cijena i uvjeta pri radu sa klijentima. To može rezultirati većim potencijalom zarade od tradicionalnog zapošljavanja, posebno za one sa specijaliziranim vještinama ili u industrijama s velikom potražnjom. Osim toga, freelancing nudi veću fleksibilnost u pogledu rasporeda rada. Freelanceri mogu odabrati da rade u bilo koje vrijeme koje im odgovara, bilo rano ujutro ili kasno navečer. To može biti osobito korisno za pojedince s drugim obavezama, poput brige o djeci ili starijim osobama.

Pored brojnih prednosti freelancinga postoje i brojne mane koje bi svako trebao uzeti u obzir prije nego što se odluče da postanu freelanceri. Jedna od tih mana jeste nedostatak stabilnosti. Freelanceri obično nemaju zagarantovani prihod ili sigurnost radnog mjesta. Stalno su u potrazi za novim klijentima i projektima kako bi održali stalne prihode. Također nemaju pravo na pogodnosti za zaposlenike kao što su zdravstveno osiguranje, plaćeni godišnji odmor. Moraju osigurati vlastite beneficije ili ih kupiti po višoj cijeni. U još jednu od mana ubrajamo izolaciju, freelanceri često rade sami i mogu propustiti društvene aspekte rada u poslovnom okruženju.


Pročitajte više: Osjećate se neproduktivno u Vašem radnom prostoru? Vrijeme je da otkrijete šta možete promijeniti


Porast freelancinga također su potaknule kompanije koje žele smanjiti troškove i povećati produktivnost. Mnoge se kompanije okreću freelancerima kao načinu pristupa specijaliziranim vještinama bez troškova zapošljavanja zaposlenika na puno radno vrijeme. To je stvorilo više prilika za freelancere, posebno u industrijama kao što su tehnologija, marketing i kreativne usluge.

Međutim, freelancing nosi sa sobom i brojne izazove. Freelanceri moraju biti samomotivirani i disciplinirani kako ti ispoštovali rokove i isporučili kvalitetan posao. Također moraju posjedovati sposobnosti upravljanja svojim finansijama, jer su odgovorni za fakturisanje klijentima, plaćanje vlastitih poreza i štednju za penziju.

U našoj zemlji freelancing u potpunosti nije usaglašen sa Zakonom o radu BiH, pa freelanceri još uvijek imaju problem s plaćanjem poreza na dohodak i doprinosa, jer naš Zakon o radu ne poznaje kategoriju free lancera/ice koa legitimnog samozaposlenika, koji treba plaćati porez i doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, a da pritome ne mora plažati doprinos za penziono osiguranje ako to ne želi, jer ima recimo dobrovoljno životno osiguranje. Ukoliko vas zanima kakva prava i obaveze kao freelancer možete očekivati u našoj zemlji sve važne informacije i savjete ćete pronaći na linku freelancing.ba.

Rastući trend freelancinga nudi mnoge pogodnosti za pojedince koji traže veću fleksibilnost, veći potencijal zarade i mogućnost rada na projektima koji su u skladu sa njhovim vještinama i interesima. Kako tehnologija napreduje, vrlo je vjerovatno da će freelancing postati još popularnija opcija za ljude koji traže ispunjenije i fleksibilnije radno iskustvo, ali i za kompanije koje u velikoj mjeri žele smanjiti operativne troškove poslovanja.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...