Žene iz BiH,poduzetnice i managerice, koje su obilježile 2022. godinu na našem portalu

Nije ovo bila nimalo jednostavna i obična godina koju smo ostavili iza nas. 2022. ćemo pamtiti kao godinu u kojoj smo se opravljali poslije dvogodišnje Covid 19 pandemije, vidali rane i privatne i one poslovne, koje su ostavile za sobom poprilične promjene. Neki su zbog svega što je pandemija donijela sa sobom bili prinuđeni zatvoriti svoje firme, neki promijeniti segment poslovanja, neki su pak unaprijedili svoje poslovanje pa otvorili nove firme i pogone, neki pokrenuli nove franšize, neki stare zatvorili…

A taman kad smo se na početku godine ponadali da nam slijedi dugo, toplo i bezbrižno ljeto i konačno zasluženi dugotrajni odmor na proljeće, pa opet i na ljeto, kao munja iz vedra neba nas je pogodila ratna situacija u Ukrajini, nova izbjeglička kriza u Evropi i prijeteća energetska kriza. U tom trenutku nismo znali šta će nam donijeti kraj godine, no ipak smo se na koncu prošlogodišnje, ne tako sjajne balade, imali čemu radovati. Sjajne žene su obljižile proteklu godinu na našem portalu. Pratile smo naše BH poduzetnice i njihove poduzetničke priče iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, managerice u korporativnom svijetu, sportistkinje, umjetnice, obične žene, koje su sjajne, ali ponekad medijski vrlo nevidljive.

U ovom prvom postprazničnom tekstu, dok se polako oporavljamo od novogodišnjeg slavlja podsjetićemo vas na neke od njih, na žene koje su obilježile 2022. na našem portalu.

Naše vrijedne, kreativne poduzetnice

Ove smo godine po prvi put u BiH organizirali izbor Najbolje poduzetnice u BiH u 2022. u dvije kategorije Mikro poduzetnica i Start up poduzetnica. Odabrane su naše vrijedne i kreativne poduzetnice koje su bile sjajan primjer za sve žene koje još uvijek premišljaju da li ostvariti svoje snove i pokrenuti svoj sopstveni biznis.

Merjem Hamzićvlasnica i suosnivačica Bashka, bivša je bankarica koja je, želeći postići balans u svom privatnom i poslovnom životu, odlučila podržati suprugovu strast za artisan čokoladom i pokrenuti manufakturu ručno rađene, tzv. craft čokolade. Svoje je fenomenalne čokoladne delicije nazvala Bashka chocollatier i za kratko vijeme osvojila tržište u BiH sa svojim posebno dizajniranim čokoladnim delicijama. U našem izboru za Najbolju poduzetnicu u BiH u 2022. bila je proglašena Najboljom Mikro poduzetnicom.

Adisa Duharkić Serdarević, vlasnica ADS consaltinga, bila je druga finalistica u kategoriji Mikro poduzetnica godine. Svoju je poduzetničku priču započela je u sektoru računovodstvenih usluga i poreznog savjetovanja i unatoč krizi tokom prošle godine, vrlo je zadovoljna ostvarenim rezultatima.

Senita Slipacsuosnivačica i CEO Orea Bazaara, najbolja je poduzetnica u BiH u 2022. u kategoriji Start up. Senita je nakon povratka iz Amerike odlučila svojim primjerom pokazati da se i u BiH može započeti online biznis kao i drugdje u svijetu. Osnovala je zajendo s mužem i prijateljicom sjajnu online business platformu za online prodaju rukotvorina BH kreatvaca, na kojoj su plasirani proizvodi naših sjajnih poduzetnika i poduzetnica iz BiH. Također organiziraju i Orea Art markete na kojima se predstavljaju poduzetnici sa svojim proizvodima, a na kojima možete kupiti sjajne kreativne rukotvorine proizvedene u BiH.

Erna Šoševićosnivačica i CEO Bizbook, osnovala je B2B online business platformu koja ima zadatak da poveže poslovne korisnike iz BiH sa onima u regiji i svijetu i tako omogući digitalnu transformaciju business ekosistema u BiH. Njen je Bizbook 2018. proglašen za najbolji BH start up godine, da bi naredne godine dobili međunarodno priznanje “Runner up” u Podgorici za postignuća u ekonomskoj digitalnoj tarnsformaciji.

Zeničanka Lejla Selimović vlasnica je radionice Wood surgery za restauraciju namještaja i glavna majstorica, jedna od rijetkih žena u ovoj zemlji, a i šire, koja se bavi restauracijom starog i odbačenog namještaja, vještine koju je sama izučavala učeći od starih majstora. Novi život koji ona udahnjuje svakom komadu namještaja koji dođe u njenu radionicu je posebna čarolija i o njenoj hrabrosti i kreativnosti da se uhvati ukoštac s definitivno “muškim” zanimanjem je vrijedno svake pažnje.

Vesna Krišto iz Livna, vlasnica je brenda Didaktik, koji se bavi proizvodnjom dječije konfekcije, dekica, vreća za spavanje, setova posteljina i drugih proizvoda za djecu i bebe. Svoj je biznis započela s proizvodnjom Didaktičke knjige, po kojoj je firma i dobila ime, a danas proizvode različite proizvode za bebe i djecu, koji oslikavaju onaj trenutak ljepote koju ima majka kada drži svoje dijete. 

Vizionarski trendovi svjetskog poduzetništva u BiH

Oksana Sadžik, stomatologinja i oralna hirurginja, koja živi i radi u Njemačkoj, na svom imanju u Prnjavoru, zemlji koju je naslijedila od svojih ukrajinskih predaka, 2009. je zajedno s mužem, francuskim enologom, osnovala Vinariju Fazan, prvu u svom kraju. Danas imaju posve ekološki uređen proizvodni pogon i sve količine vina koje proizvedu izvoze uglavnom u Francusku. U njihovim vinogradima za vrijeme berbe grožđa često pomaže stanovništvo iz obližnjeg sela Lišnja i svojim su vinom uspjeli okupiti cijelo selo na njihovom imanju i pokazati da se u njihovom kraju može proizvoditi i vino.

Hercegovka Gloria Galić Volarić prije desetak godina je pretočila snagu bezvremenske ljepote s hercegovačkog krša iz biljke smilje, u kreme i serume za njegu lica i sa svojom prirodnom kozmetikom Gloria postigla je munjevit uspjeh na regionalnom tržištu. Svoju je vještinu naučila iz priča i tajni koje joj je prenijela baka i pomogla da stvori sjajan hercegovački kozmetički brand.

Konjičanka, Jasmina Dizdarević, je arhitektica koja je svoju ljubav iz djetinjstva prema konjičkom drvorezbarstvu prije desetak godina pretvorila je u svoju poduzetničku avanturu, okupila je stare majstore konjičkog rezbarstva i osnovala malu zanatsku drvorezbarsku radionicu, koja je prerasla u inovativan brand i pravu malu rezbarsku fabriku, Waga Wood. Svojim vizonarskim angažmanom Jasmina nastoji očuvati stare tajne konjičkog drvorezbarstva, koje se još 2017. UNESCO uvrstio na svoju Listu nematerijalne svjetske baštine.

Nino i Nervesa Kasupović iz Bihaća, su bračni par i vlasnici agencije Effect Agency doo, jedne od najuspješnijih marketinških i advertising agencija u Krajini i BiH i vlasnici vrlo uspješnog branda trahane Braško, koji je već drugu godinu zaredom, kao jedan od rijetkih brandova proizvedenih u BiH, potpuno osvojio tržište u Skandinaviji. U međuvremenu su Nino i Nervesa ostvarili dio svog sna i pored skandinavskog tržišta plasirali svoj brend Braško i na tržište UK, a prije sedam dana palete s Braškom su iz riječke luke krenule put američkog tržišta.

Još jedan bosansko-iranski bračni par, Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian, svoju su vizionarsku ideju o stvaranju čudesnog, unikatnog nakita ELIRD uspjeli ostvariti u svojoj maloj umjetničkoj radionici na sarajevskoj Baščaršiji. Njihov nakit je postao posebno prepoznatljiv vani gdje se najviše i prodaje. Elird je nakit koji krasi posebna minuciozna vještina utkana u slikarske i skulptorske tehnike, koje Ebrahim koristi u stvaranju svojih savršenih minijaturnih umjetničkih remek djela, predivnog unikatnog nakita.

Žene mangerice iz IT, fintech i bankarskog sektora

Jovana Vidaković je svojoj je 15-togodišnjoj karijeri uspješno krojila prodaju od kozmetičkih proizvoda, vijesti i informacija u medijima do današnjih modernih aplikativnih softverskih rješenja u IT industriji, i u konačnici dospjela na poziciju Leader-ice prodaje aplikacija za javni sektor za Adriatik regiju u kompaniji Oracle, priznajući da joj se dolaskom u IT industriji osjećala kao Alisa u zemlji IT skraćenica.

Elmana Pelko, arhitektice je novih IT rješenja u IT kompaniji Mistral. U našem je razgovoru Elmana priznala da je informatičkom svijetu sve više žena na vrlo odgovornim liderskim pozicijama, opravdavši svoju poziciju žene, liderice novog virtuelnog doba u BiH.

Magistrica ekonomije, Alma Kratovac, direktorica je kompanije ESP, koja je prva na tržište BH plasirala OPA mobilnu aplikaciju za bezkontaktno plaćanje. Ona je jedna od žena u fintech industriji koja uporno podcrtava važnost digitalne transformacije, nudeći rješenja za bezbolan i jendostavan izlazak iz te krizne situacije, zbog koje mnogi segmenti današnjeg online poslovanja i u bankarstvu i u financijskim kanalima stagniraju.

Lidija Žigić, svoju je bankarsku karijeru započela kao kreditna službenica u financijskom odjelu USAID-u, ne sanjajući da će taj posao odrediti njenu životnu karijeru u bankarstvu, gdje danas obavlja funkciju Predsjednice Uprave NLB banke u BiH.

Žene iz BiH u sportu i umjetnosti

Bosna i Hercegovina je prvi put u svojoj istoriji dobila ove godine svjetsku prvalkinju u brdskom MTB biciklizmu, sarajevsku bicikliskinju, Lejlu Njemčević, koja je sa samo 28. godina napravila herojski podvig za ženski i uopće biciklistički sport u BiH, osvojivši prvo mjesto na  UCi marathon ranking listi za žene, kao prva biciklistkinja na svijetu.

Mostarka Lana Pudar, sjajna je 16-togodišnja BH plivačica, koja je prvi put ove godine na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila zlatnu medalju u plivanju na 200 m delfin stilom. Ovaj sjajan uspjeh mlade Mostarke, koja je u posljednjih godinu dana osvojila čak 10 medalja, je bilo njeno prvo seniorsko prvenstvo u plivanju u kojem se takmičila u disciplini delfin 200 m, jednoj od najtežih disciplina u plivanju. 

Alisa Teletović, ekspresivna i figurativna umjetnica iz Sarajeva, ove godine je predstavila BiH na 15.tom po redu Venice International Art Fair, jednoj od najvećih svjetskih izložbi moderne umjetnosti, koja se održala od 14. septembra do 05. Oktobra 2022. godine u Palazzo Albrizzi-Capello u Veneciji. Bila je ovo Alisina godina u kojoj je otvorila i svoj umjetnički atelje za posjetitelje i ljubitelje umjetnosti.

Jasmila Žbanić, nakon nominacije za Oscara za svoj film “Quo vadis, Aida” u 2021.-oj još jednim sjajnim filmom, ovaj put radnom verzijom dokumentarnog filma o Emeriku Blumu, koji je u kao predpremijera prikazan dan prije početka Sarajevo Film Festivala, dokazala je svoj zvjezdani umjetnički status, koji je uvijek povezan sa društvenim angažmanom u odnosu na zajednicu i društvu u kojem živi. Film je to prepun vrlo dirljivim uspomenama na neko davno vrijeme u bivšoj Jugoslaviji, tokom 70 godina, kada je Bosna i Hercegovina bila predvodnicom privrednog rasta u bivšoj državi sa tadašnjim privrednim gigantom Energoinvestom na čelu sa vizionarom poduzetništva Emerikom Blumom.

Prethodna je godina bila njihova godina uspjeha, u kojoj su naše poduzetnice i managerice dokazale snagu i umijeće žena na liderskim pozicijama. Nadajmo se da će i ova godina biti još jedna u nizu sjajnih poslovnih i poduzetničkih ženskih priča.

Photo: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...