Predfestivalska SFF premijera: Radna verzija dokumentarca o Emeriku Blumu podsjetila je sinoć gledatelje na zlatno doba privrede u BiH 

Na prepunom Metalcu, Ljetnom kinu Sarajevo film festivala, sinoć je premijerno prikazana radna verzija dokumentarnog filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić. Bilo je to veče prepuno vrlo dirljivih uspomena na neko davno vrijeme u bivšoj Jugoslaviji, tokom 70 godina, kada je Bosna i Hercegovina bila predvodnicom privrednog rasta u bivšoj državi sa tadašnjim privrednim gigantom Energoinvestom.

Dokumentarac je radna verzija u kojoj će se još dorađivati i zvuk i slika, jer su  Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović iz Deblokade, koja je producirala film, poručili gledateljima da žele da im se jave svi oni koji imaju neke fotografije, video metarijal ili bilo kakvu arhivsku građu koju mogu iskoristiti za konačnu verziju filma.

Emerik Blum je bio vizionar i čudotvorac

Ono što smo sinoć mogli vidjeti na Metalcu bila je priča o jednom vizionaru i genijalcu kakav je Emerik Blum bio. Kao generalni direktor Energoinvesta od te je firme u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, po riječima konsultanata iz američke kompanije McKinsey, s kojim je Blum radio na unaprijeđenju organizacijskog poslovanja Energoinvesta, napravio svjetsko, a ne samo socijalističko privredno čudo.

Zanimljivo je da je ovim filmom Jasmila željela podsjetiti na to kako je Blum svojim vizionarskim potezima, koji su bili spoj funkcioniranja kompanija u kapitalističkom svijetu sa samoupravljačkim praksama u bivšoj Jugoslaviji, uspio od male BH firme napraviti privrednog giganta koji je i u kapitalističkoj Americi osvajao najznačajnije tendere.

Bilo je to vrijeme kada je Emerik Blum vrlo hrabro osnaživao svoje osoblje ulagajući ogromne novce u znanje i edukaciju svojih kadrova, šaljući ih na svjetske Univerzitete da stiču nova znanja i uče svjetske jezike. Za razliku od današnjih praksi u privredi i našoj zemlji, gdje znanje niko dovoljno ne valorizira, i gdje je partijska podobnost važnija od kompetentnosti, ovo je prisjećanje na Blumove prakse iz 60-tih i 70-tih godina, kada je ulagao u talentirane mlade stručnjake, ne vodeći računa o partijskoj pripadnosti. Omogućavao je mladim stručnim kadrovima iz Energoinvesta najbolje i najkvalitetnije specijalizacije, magistarske i doktorske studije u Americi i u svijetu, potičući ih da stiču nova znanja i uče svjetske jezike, nakon kojih su se svi vraćali u BiH kako bi pomogli u izgradnji Energoinvesta. 

Emerik Blum

Ono što ga je krasilo i što su brojni njegovi suradnici istakli u filmu je upravo to vizionarsko vođstvo, nesebičnost u dijeljenju znanja i ogromna empatija za najobičnijeg čovjeka i radnika. Slušajući svjedočenja njegovih suradnika na filmu stičete dojam kao da slušate crtice iz nekog naučno-fantastičnog filma, jer je iz današnje perspektive apsolutnog beznađa jedan takav privredni poduhvat naprosto neizvodljiv i nemoguć.

Zahvaljujući Blumovoj genijalnoj ideji Sarajevo je dobilo Olimpijadu

Energoinvest je bio privredni sistem koji je postao čuven u svijetu po proizvodnji dalekovoda i ostalih energetskih postrojenja, koja su gradili od Meksika, USA, Kenije, Gane, Iraka, Indonezije i drugih zemalja, zarađujući milijarde dolara godišnjeg prometa. Pritome je Blum ogromne količine novaca ulagao u edukaciju svojih zaposlenika, obezbijeđivanje stanova i godišnjeih odmora za svakog radnika, i povrh svega dostojnog života za sve radnike u tadašnjem Energoinvestu. Bila je to svjetski poznata firma, koja je i u okvirima bivše Jugoslavije, predstavljala vrhunski privredni sistem, kojeg je Blum gradio i razvijao po jedinstvenom sistemu upravljanja, koji je sam napravio prema američkom sistemu poslovanja u kapitalizmu prilagođenog samoupravljanju i socijalističkim tekovinama tadašnjem društvenog sistema. Energoinvest je bila vrhunski organizirana svjetska kompanija koja je izvozila u preko 60 zemalaja svijeta, a već krajem 70 tih godina koristila je računare. Prema rječima Amile Omersoftić, tadašnje zaposlenice na razvoju računarskih sistema u Energoinvestovom IRCu, krajem 80 tih godina ona je predvodila tim koji je naravio u Energoinvestu i internu email komunikaciju. 

Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? To su samo neka od pitanja koje je Jasmila željela postaviti svojim gledateljima.

I kako reče Amila Omersoftić na kraju “kad bi Blum ustao i vidio da smo mi danas u Energoinvestovu zgradu uselili Vladu FBiH sve bi nas pobio”.

“Voljela bih da mladi ljudi vide ovaj film, da vide BiH kao uspješnu, otpimističnu, prosperitetnu zemlju u kojoj su se cijenili ljudi, naročito mladi”, poručila je Jasmila. 

Emerik Blum je bio vizionar koji je bio daleko ispred svog vremena. Bio je i gradonačelnik Sarajeva i jedan je od najvećih zagovarača ideje da Sarajevo treba dobiti Olimpijske igre. Ovaj će dokumetarac podsjetiti mnoge na zlatna vremena kada je BiH bila predvpdnik privrednog razvoja u bivšoj zemlji i na ljude koji vojim vizionarstvom grade nove, uspješnije svjetove.

Photo: Klix.ba/Canva/Wikipedia

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...