Posjetite atraktivni kanu safari na rijeci Trebižat

Zapadna Hercegovina je za mnoge sinonim za pusti hercegovački kamenjar, nesnosnu ljetnu vrelinu i sušu i stalni žamor zrikavaca, koji svojim zvukovljem narušavaju tišinu vrelog hercegovačkog kamenjara. No, ovaj dio Hercegovine obiluje prekrasnim rijekama sedrenog reljefa, a jedna od najinteresantnijih je Trebižat, koja kod Vitaljine u Studencima blizu Ljubuškog pravi skoro 30 metara visoki vodopad Kravice o kojem smo pisali prošli put. 

Jedina ponornica Trebižat u Evropi

Trebižat je jedina rijeka ponornica u Evropi koja na svom toku kroz kraški kraj ponire čak 9 puta i u narodu ima čak 9 različitih imena: Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Matica, Vrljika, Tihaljina, Mlade, Trebižat.

Kanuing na Trebižatu

Trebižat je rijeka duga 50 km i izvire nedaleko od Ljubuškog u Peć Mlinima kod Drinovaca i teče do svog ušća u Neretvu kod sela Struga nedaleko od Čapljine.


Pročitajte više: Posjetite spektakularan vodopad Kravice u Hercegovini


Trebižat se prvi put spominje u dokumentima Nesuh-age Vučjaka, vakufnami pisanoj 1564., a dva vijeka kasnije, pod imenom Trebisat u svom putopisu Put po Dalmaciji pominje ju i talijanski putopisac Alberta Fortisa. Pretpostavlja se da ime rijeke Trebižat potiče od starog talijanskog naziva za jegulje trebizatto, upravo zbog toga što je bogata jeguljama. Pored jegulja u njoj se nalaze i druge endemske ribe, neretvanska mekousna pastrmka, zubatak i glavatica. Obilje mediteranskih ljekovitih trava može se naći na njenim obalama, a također i stabla smokve, grožđe. 

Kanu safari na Trebižatu

Adrenalinska avantura kanu safari

U ove vrele ljetne dane ova hercegovačka krasotica, rijeka Trebižat, sa zadivljujućim prirodnim pejzažima je idealno mjesto za vikend odmor i bijeg s vrelog gradskog asfalta. Trebižat vam danas nudi od raznovrsnog team buildinga do izvrsnog kanuinga, odnosno kanu safarija.


Pročitajte više: Isprobajte rafting na Neretvi, priroda će vas ostaviti bez daha!


Ova adrenalinska avantura je idealna i za djecu i za odrasle, a počinje na lokaciji Božijak. Prva polovina ture je duga 12 kilometara i dosta je mirnija, idealna je za uživanje u prekrasnim pejzažima i ljepoti Trebižata, ali i za kupanje. Potom obično slijedi ručak u nekom od obližnjih restorana a potom se kanu safari tura nastavlja sa možda najljepšom, 6 km dugom, adrenalinskom dionicom s vrlo uzbudljivim veslanjem.

Ručak na Trebižatu

Kanu safari je avanturistička turistička atrakcija na rijeci Trebižat koja će vam zasigurno u ove vrele ljetne dane ponuditi  savršeno osvježenje i napuniti vam baterije da lakše i jednostavnije provedete ostatak ljeta u svom gradu. 

Photo: Vanja Spaho/ visitbih.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...