Pokrenuta je zastupnička inicijativa za ukidanje PDV-a na higijenske proizvode u BiH

Menstrualno siromaštvo je termin koji označava onemogućen pristup higijenskim proizvodima koje žene koriste tokom menstrualnog krvarenja, jednokratni/višekratni higijenski ulošci, higijenska vata i tamponi. Situacija u kojoj djevojčicama, djevojkama i ženama, zbog loše ekonomske situacije, kupovina tih higijenskih proizvoda predstavlja značajno financijsko opterećenje naziva se menstrualno siromaštvo. Pored higijenskih potrepština bitno je naglasiti da se u menstrualno siromaštvo ubraja i nemogućnost kupovine lijekova za bolove, koji su mnogim ženama tokom menstruacije prijeko potrebni za normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ne treba zaboraviti ni potpuno odsustvo osnovnih higijenskih uvjeta poput prostora u poslovnim zgradama, školama, tržnim centrima, kafićima, restoranima, drugim javnim objektima, koji bi osigurao potpunu privatnost nužnu za održavanje higijene tokom mentsruacije, kao ni pristup toploj vodi i sapunu. 

Zašto je menstruacija još uvijek predmet srama?

Na ovo pitanje nije teško odgovoriti, jer se sa stigmom i sramom zbog menstrualnog krvarenja djevojčice u BiH svakodnevno susreću još od malih nogu i nesvjesno im se usađuje sram zbog menstrualnog krvarenja kao da je to nešto što treba sakriti i što ne treba ni nazivati pravim imenom nego nekim “stvarima”  koje si “dobila” ili nekoj “crvenoj tetki” koja ti je došla u posjetu…

Edukacija vezana za žensko i sexualno zdravlje u koje spada i ova tema u obrazovnom sistemu u BiH, od vrtića do fakulteta, je apsolutno poražavajuća i menstrualni ciklus se u široj drštvenoj zajednici još uvijek promatra kao “nelagoda koja strefi svaku ženu mjesečno” i zbog koje žene imaju pravo da ih se u predmenstrualne i menstrualne dane promatra kao pomalo “lude i živčane”. 

Treba naglasiti da menstrualno siromaštvo nije rezervirano isključivo za žene u zemljama u razvoju, nego se jednako odnosi i na one u bogatim i industrijski razvijenim zemljama. Nažalost, svakodnevne brige i financijske teškoće s kojima se susreću sve žene, a naročito familije s nekoliko ženskih članova, pri nabavci veće količine higijenskih potrepština vezanih za menstrualno krvarenje imaju direktan i vrlo snažan utjecaj na živote djevojčica, djevojaka, žena, ali i transrodnih osoba koje menstruiraju, a pritome i društvo u cjelini osjeća direktan utjecaj zbog izostanka s nastave u školama i na fakultetima, s posla i sa sportskih i drugih aktivnosti.

PDV od 17% na higijenske porizvode u BiH treba hitno ukinuti 

Zabrinjavajući su podaci dobiveni u istraživanju koje je krajem 2020. provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRite iz Hrvatske, koje je pokazalo da je svaka treća žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima. Žene su izjavile da su prisiljene štedjeti zbog previsokih cijena, dok je također prisutan trend kupovine manje kvalitetnih potrepština uvjetovanih nemogućnošću više od 10% žena da kupe dovoljnu količinu uložaka ili tampona. U Bosni i Hercegovini nažalost još uvijek nema relevantnih podataka, jer nije urađeno valjano istraživanje o ovoj problematici, no smatra se da su podaci iz naše zemlje vrlo slični onima iz istraživanja u Hrvatskoj zbog još lošije financijske situacije našeg stanovništva. 

U Bosni i Hercegovini, PDV u iznosu od 17% isti je za sve proizvode i usluge, a reguliran je Zakonom o porezu na dodanu vrijednost. Istu poreznu stopu ima i Luksemburg, država u kojoj minimalna mjesečna plaća iznosi oko 4000 KM, a PDV na higijenske proizvode u većini država u Europskoj Uniji iznosi izmđu 3 i 9%. dok je u susjednoj Hrvatskoj visokih 25%. U posljednih par godina bilo je više pokušaja da se ukine ova tzv. jedinstvena stopa PDV-a i uvede diferencirana stopa od 7-8% na proizvode kao što su životne namirnice, dječiju opremu i hranu, lijekove, knjige… no nažalost niti jedna od predlaganih izmjena nisu usvojene u parlamentarnoj proceduri. Istovremeno, postojećim zakonom određeni proizvodi i usluge su potpuno oslobođeni PDV-a, usluge koje pružaju javne poštanske ustanove, promet dobara i pružanje usluga povezanih sa zaštitom djece i omladine iz domena socijane zaštite i mnoge druge, što ukazuje na to da mogućnosti za ukidanje postoji.

Ukoliko pretpostavimo da svakoj ženi mjesečno treba minimalno 2 pakovanja uložaka, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da žene koje redovito menstruiraju u prosječnoj dobi od 12-55 god za svog života potroše između 2200-4000 KM na higijenske proizvode, ne uključujući troškove drugih dodatnih proizvoda, tableta za bolove i sl. Ovaj dodatni godišnji trošak pogađa isključivo djevojke i žene, što ukazuje na spolnu neravnopravnost poreznog sustava.

Kako rješiti problem menstrualnog siromaštva?

Razgovarali smo sa zastupnicom Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednicom Komisije za ravnopravnost spolova, Vildanom Bešlijom o konkretnoj mjeri za smanjenje menstrualnog siromaštva koju je najavio premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Naime, simbolično na Dan žena, najavljeno je kako će u svim srednjim školama Kantona Sarajevo biti dostupni besplatni higijenski ulošci, prateći standard mnogih razvijenih zemalja. „Kao što je i sam premijer Forto rekao, zaista nismo dovoljno bogato društvo da si svaka djevojčica i djevojka u našem Kantonu može priuštiti osnovne higijenske potrepštine. Nažalost, iako je tako, činjenica je da je problem menstrualnog siromaštva i sramoćenja prisutan u našem društvu i da je sama menstruacija još uvijek tabu. Pored ove mjere postoje i druge vrijedne spomena. Sarajevski otvoreni centar (SOC) pokrenuo je inicijativu da se u Bosni i Hercegovini ukine PDV (porez na dodanu vrijednost) od 17% na higijenske potrepštine, koju je u parlamentarnu proceduru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke. Ima tu još mnogo prostora za napredak, zasigurno, ali stvari se pokreću i krećemo se naprijed. Nadam se da će Kanton Sarajevo kao pozitivan primjer pratiti i ostali kantoni u Bosni i Hercegovini”, izjavila je zastupnica Vildana Bešlija.

Photo: Privatna arhiva/Unsplash

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...