Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite se i vi

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život žena oboljelih od karcinoma dojke, za njihovu borbu za dostupnost najbolje i nasuvremenije medicinske terapije, za poboljšanje uvjeta medicinskih tretmana onkoloških pacijenata, za bolju podršku cijelog zdravstvenog sistema i posebice za poboljšanje dijagnostičkih tretmana, kojima će se ubrzati rano otkrivanje raka dojke u cijeloj BiH. Žene u ružičastom oboje svojim aktivnostima svaki početak oktobra, koji je i zvanično mjesec borbe protiv raka dojke u svijetu. Žene u ružičastom u BiH već šesnaestu godinu trče zajedno u trci Race for Cure, za sve pacijentkinje koje su se borile s rakom dojke, za one koje se trenutno bore s tim opakim uljezom i za one koje će sutra možda biti na njegovom radaru.

Sve zajedno udruŽene u ružičastom

Oktobar je mjesec koji već godinama biva obojen u ružičasto, jer je to mjesec borbe protiv raka dojke. Iz Udruženja Think Pink BiH najavljuju da će ovogodišnja 16. Trka ili šetnja za ozdravljenje „Race For The Cure“, za žene najvećeg društveno odgovornog događaja u Bosni i Hercegovini, biti održana na trgu ispred Sarajevo City Centra 1. oktobra 2023. sa početkom u 11 sati

Think Pink – Zajedno smo jedno zasigurno je jedna od najuspješnijih organizacija koja se u BiH bavi promocijom ženskog zdravlja. Još od 2004. ova organizacija aktivna je u globalnoj kampanji podizanja svijesti o karcinomu dojke i promocije zdravlja žena, bez obzira na njihovu finansijsku situaciju, nacionalnu pripadnost ili obrazovanje. Od početka 2017. godine u BiH djeluje nacionalno udruženje „Think Pink – Zajedno smo jedno“ , kojima je primarni zadatak pružanje podrške ženama koje su preživjele rak dojke i ženama koje se trenutno nalaze na terapiji raka dojke.

Žena koja je od samog početka na čelu ove organizacije i koja se neumorno bori da “Think pink – Zajedno smo jedno” postane prepoznatljiv u bh javnosti i da osvijesti svaku ženu u BiH koliko je borba za prevenciju raka dojke važna za njihovo zdravlje je Nela Hasić, regionalna direktorica.

Race for cure
Nela Hasić, direktorica Think Pink BiH

Nama je i ove godine cilj da podignemo svjest o nužnosti ranog otkrivanja raka dojke, da osnažimo sve žene koje prolaze kroz tešku borbu s karcinomom i da naročito naglasimo da rak dojke nije bolest koja se dešava samo starijim ženama. Jako nam je važno da ukažemo na sve veći porast raka dojke kod mlađih žena, čak i onih koje nisu rađale i da se pravovremenom dijagnostikom i liječenjem i toj pošasti može stati u kraj”, poručila je Nela Hasić.

Svim ženama u BiH obezbijeđujemo besplatan mamografski pregled

U traljavo organiziranom i nedovoljno dobro opremljenom zdravstvenom sistemu u BiH mnoge žene kojima je mamografski pregled nužan susreću se s problemom nemogućnosti pregleda u svojim sredinama. Ili zbog toga što zdravstvene ustanove, bolničke ustanove ili Klinički centri u mjestima u kojima su prijavljene i ostvaruju pravo na zdravstvene usluge nemaju na raspolaganju mamografe, ili oni pak nisu u funkciji zbog različitih razloga. Često se dešava da žene jednostavno nisu u mogućnosti finansirati odlazak do najbliže ustanove gdje je moguće obaviti mamografski preged i u takvim uvjetima uskače njihov mobilni tim.

Race for cure
Race for cure trka 2022.

Mi proteklih 15 godina od doniranih sredstava koje prikupimo u Race for cure trci finansiramo dolazak našeg mobilnog mamografskog tima do svake žene koja je u potrebi za tim pregledom. Bilo da su te žene u nekom selu ili malom gradu u kojem nemaju pristup mamografu ili iz nekih drugih razloga ne mogu doći na pregled u sredinama u kojima žive. U ovoj smo godini do ovog mjeseca obavili više od 2500 besplatnih mamografskih pregleda, što je naš najvažniji zadatak u borbi za rano otkrivanje raka dojke”, ističe Nela.

Pridružite se i vi ženama u ružičastom!

Do srijede ujutro, 27.9.2023., na linku za registraciju za učešće u Race for cure trci prijavilo se 6200 žena, a do nedjelje će, kao i svake godine kako veli Nela Hasić, sigurno doživjeti još dosta iznenađenja vezanih za broj prijavljenih žena.

I ove godine su se mnoge poznate ličnosti iz svijeta zabave, biznisa, nauke, sporta pridružile ovoj humanoj akciji udruživanja žena u borbi protiv raka dojke, pa se i vi možete pridružiti prijavljenim timovima. Među najpoznatijom i najstarijim su i ambasadorice ovogodišnje trke, majka i kćer, Amra Džeko i Sofija Vićentijević, potom su tu dizajneri Emina Hodžić Adilović i Marko Feher, Amra Hašimbegović i Nađa Lutvikadić, voditeljsko kuharski par s Hayat TV-a Almasa i Miran, glumac Enis Bešlagić i voditeljica Emela Burdžović, Amna Džambić i Vesna Beganović, sestre Ramović, Šejla, Džejla i Lejla, influenserica Selma Krifica i Ensar Dervišbegović, Martina Nevrt iz Orbica, glumica Nadine Mičić, fudbaler Sergej Barbarez i Almir Kurt Kugla, Maida Slatina Mehmedagić iz Vise i mnogi drugi.

Instagram will load in the frontend.

Registracije su već otvorene i do današnjeg dana (srijeda ujutro, op.at.) registrirano je čak 6200 žena, a i vi im se možete pridružiti i u samo nekoliko koraka možete registrirati svoj tim, svoju porodicu, prijatelje, kolege… Registrirajte se na ovom linku.

I vi se možete pridružiti bilo kojem od ovih timova ambasadorica i ambasadora trke Race for cure tako što ćete odabrati kod ambasadorskog tima na Facebook ili Instagram profilu Think Pink BiH i izvršiti registarciju online, a možete prošetati i do njihovog štanda ispred SCC-a i uživo se prijaviti.

Ulice Sarajeva u nedjelju bojimo u ružičasto i slavimo život. Pokazaćemo svim ženama koje boluju od raka dojke da nisu same u svojoj borbi i da mogu računati na našu podršku“, poručuju na kraju iz tima Think Pink BiH.

Photo: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...