Magična pećina Vjetrenica najveća je pećina na svijetu po broju životinjskih vrsta

Kad krenete kroz Popovo polje, pa skrenete prema mjesta Ravno, nekih 300 metara od sela Zavala, gdje je još uvijek stoji stara, napuštena zgrada iz perioda Kraljevine Jugoslavije u kojoj je nekoć bila otkupna duhanska stanica, dočekaće vas najveća i napoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, Vjetrenica.

Zbog “vjetra” na ulazu u pećina nazvana je Vjetrenica

Još od 1950. godine Vjetrenica je zaštićeni spomenik prirode a od 2021. uvrštena je na privremenu UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, i ako bude uvrštena na tu listu biće prvi prirodni spomenik u BiH pod UNESCO-vo zaštitom.

Ulaz u Vjetrenicu

Udaljena samo 12 kilometara od gradića Slano, na obali Jadranskog mora. Ova spleološka ljepotica jedinstvena je po mnogo čemu. Na ulazu će vas dočekati vrlo snažan “vjetar”, odnosno inverziono strujanje zraka nalik vjetru, koji se pojavljuje zbog fizikalne pojave izjednačavanja vanjske i unutarnje temperature u pećini, a po čemu je pećina i dobila ime Vjetrenica. Zbog tog fenomena temperatura zraka u pećini uglavnom je oko 11 C stepeni, što je zimi toplije od one vanjske temperature. Ali je zato ljeti obrnuto, dok vani “gori hercegovačka zemlja” unutar pećine će vam zatrebati dobra jakna.

Zbog 200 različitih životinjskih vrsta prva je pećina u svijetu po bioraznolikosti

U ovoj se jedinstvenoj pećini kriju magične stvari, od prostranih prolaza i mističnih kamenih dvorana, brojnih jezera, nekoliko vodopada i potoka. Ova najduža i jedna od najljepših pećina na svijetu krije u sebi i razne špiljske kanali, pukotine, brojne podzemne vode.

No, ono što Vjetrenicu čini prvom pećinom u svijetu je njena bioraznolikost, jer u njoj obitava preko 200 različitih životinjskih vrsta. Najznačajnija je endemska čovječja ribica, koja svoje stanište nalazi i u pećini Postojna u Sloveniji.

Praistorijski crteži u Vjetrenici

Treba nagalsiti da se Vjetrenica spominje prvi put još davne 77. g prvog vijeka u enciklopediji antičkog pisca Plinija starijeg kao jedna od “čuvenih pećina iz koje stalno puše podzemni vjetar”.


Pročitajte više: Posjetite Trebinje, biser hercegovačkog juga koji posjeća na Toscansku Firencu


Na ulazu u pećinu na zidovima se vide uklesani crteži stećaka, ali i prizori iz viteškog turnira i jeleni, za koje se pretpostavlja da potiču iz praistorijskog doba i da su stari oko 10 000 godina.

Nekoliko dvorana i Veliko jezero unutar pećine

Vjetrenica se sastoji od nekoliko dvorana, kanala i Velikog jezera. Na ulazu vas dočekuje Glavni kanal, vertikalni kanali, dimnjaci, ispod njega nekoliko nižih kanala poput Donje Vjetrenice i Absolonova kanala, sve do Skrivenog glavnog kanala na kraju pećine.

Prva dvorana je dugačka je oko 40 metara, završava Vratima. Tu je 20 metara duža Rogljasta dvorana, koja nas uvodi u Prostranu dvoranu Raskrsnicu, dugu preko 100, a široku između 10-15 metara. Vilino guvno je posebna dvorana, poznata po mitološkim srednjovjekovnim pričama. Tu su i kanali Donje Vjetrenice, splet od ukupno 370 metara kanala.

U Vjetrenici se nalzi nekoliko stalnih jezera, od kojih je Treće kalcitno jezero najdublje smješteno, na 480 metara od ulaza u pećinu. Tu je i Zlatna dvorana, koja je simbol Vjetrenice. Tursko groblje predstavlja skupinu stalagmita nataloženih na glinenu podlogu koji oblikom podsjećaju na muslimanske nadgrobne spomenike, pa otuda nose i taj naziv.

Tursko groblje u Vjetrenici

Hajdučki stol je umjetno napravljen kameni stol i nekoliko kamenih sjedišta gdje završava turistički dio staze.

Zanimljivo je Veliko jezero, koje se nalazi na 1250 metara od Glavnog kanala. Sa 180 metara najveća je vodena površina Vjetrenice.

Veliko jezero u Vjetrenici

Sve su ovo kamene i stjenovite zanimljivosti koje u sebi krije ova magična pećina.

U blizini posjetite i manastir Zavala

U neposrednoj blizini Vjetrenice, prije nego skrenete prema selu Ravno, na obližnjem brdu s puta možete vidjeti i manastir Zavala, koji možete posjetiti, uz najavu naravno. Tu u blizini, u Crkvini, možete vidjeti i arheološke ostatke predromaničke katoličke crkve, Crkve Sv. Petra, a oba spomenika predstavljaju nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. Na području Zavala – Crkvina naći ćete i nekropole stećaka.

Manastir Zavala

Za posjet Vjetrenice trebate posebno izučiti i raspored posjeta, jer se on razlikuje u zimskim i ljetnim mjesecima, pa ga pogledajte prije puta na ovoj stranici vjetrenica.ba.

Također treba u obilasku ove magične pečine poštovati i pravila ponašanja nazvana Špiljski bonton, koja su istaknuta na ulazu u pećinu Vjetrenica.

Špiljski bonton:

  1. Nosite duge hlače i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.
  2. Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.
  3. Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.
  4. Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je ovo zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.
  5. Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  6. Ne uzimajte rekvizite iz špilje!
  7. Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.

Photo: Vjetrenica.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...