Pokloni za Ramazanski bajram kojem će se svi obradovati

Ovog petka obilježava se jedan od najradosnijih praznika muslimana – Ramazanski bajram (Eid al-Fitr). Nakon Ramazana, mjeseca posta dolazi mjesec Ševval u kojem se prva tri dana obilježava bajram. To je poseban praznik u islamu, a post od mjesec dana je jedna od pet temeljnih dužnosti svih muslimana. Tokom trideset dana muslimani se uzdržavaju od hrane, pića, ružnog govora i spolnog kontakta. To je mjesec u kojem muslimani učvršćuju svoje vjerovanje, obnavljaju znanje i čiste dušu od svih negativnih i loših navika u protekloj godini.

Ramazanski bajram je praznik pun radosti, ljubavi, mira i vremena provedenog sa porodicom i dragim prijateljima. U danima bajrama tradicionalno se posjećuje porodica, pravi se baklava i ostali tradicionalni kolači, ali naravno dijele se i pokloni.

Ukoliko nemate ideje šta pokloniti dragim ljudima za bajram, u nastavku pogledajte naše preporuke kakvi bi pokloni za ramazanski bajram bili idealni.

SAMUSA nakit je idealan poklon za bajram

Složit ćete se da je nakit jedan od najljepših poklona jer svaki komad nakita sa sobom nosi priču. Ima li ljepših komada nakita od onih sa motivima Sarajeva? SAMUSA je brend dizajnerskog nakita napravljenog prema arhitekturi Sarajeva. Tarik Musakadić je nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu odlučio nastaviti stoljetnu porodičnu tradiciju i nastaviti pričati priču o unikatnom nakitu. Ono što SAMUSA nakit čini posebnim je upravo taj spoj tradicije i moderne arhitekture i kako kroz jednostavne linije dočarava najljepše znamenitosti grada Sarajeva.

Unikatni Waga Wood proizvodi

Raznolika i bogata tradicija Bosne i Hercegovine najljepše se ogleda kroz ideje umjetnika i kako su oni našli način da ih pretoče u umjetnička djela. Jasmina Dizdarević je arhitektica koja nije mogla gledati kako tradicija drvorezbarstva pada u zaborav. Tako je nastao njen brend Waga Wood i ručno rađeni proizvodi od drveta. Možda ne biste povjerovali da drvene daske za serviranje mogu biti tako lijepe i intersante ali Jasmina zaista pravi magiju na drvetu. Pored divnih poslužavnika, u ponudi možete pronaći i svijećnjake, ogledala, kutije i neizostavne u starim bosanskim domovima – sinije.

Za bajramsku kafu – ”bokajok” fildžani

Nećete nigdje u svijetu čuti kakav je ”ćejf” bosanska kafa, a posebno bajramska. Nije rijetka situacija da svako od ukućana ima svoj ”poseban fildžan” iz kojeg će ”ćejfiti” kafu pa je ovo idealna prilika da nekome poklonite unikatan set fildžana. Bojana Jokmanović klasične keramičke predmete pretvara u unikatne komade ručno obojene pastelnim bojama. Pokloni za Ramazanski bajram iz širokog asortimana ”bokajok” rukotvorina će biti divna uspomena za vaše drage prijatelje.


Pročitajte više: Savršeni pokloni za Valentinovo made in BiH


Mirisni pokloni - Shebek prirodni sapuni

Možda vam na ovoj fotografiji djeluju kao ukusni kolačići, ali ove šarene kockice su sapuni raznovrsnih mirisa i prirodnih sastojaka. Azra Karkin Spahić je od malena učila o biljkama i njihovom uticaju na organizam pa se tako rodio njen brend Shebek Soaps nakon završenog studija farmacije. Ovi prirodni premium sapuni izrađeni od najkvalitetnijih sastojaka su nepogrešiv izbor za bajramski poklon. Kokosovo mlijeko, med, kakao puter, shea puter, ulje avokada... samo su neki od prirodnih sastojaka odličnih za njegu vaše kože.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...