Kako pravilno čestitati pravoslavni Božić?

Pravoslavni ili ortodoksni kršćani blagdan Božića slave 7. siječnja. To je zato što u vjerskom aspektu prate julijanski, a ne gregorijanski kalendar. Božić se smatra i najradosnijim kršćanskim blagdanom jer se slavi rođenje Isusa Krista. Naziv i njegovo shvaćanje isti su i kod katolika i kod pravoslavaca.

Kako čestitati pravoslavni Božić?

Božić se svake godine slavi na isti datum. Ako imate prijatelje i/ili poslovne suradnike iz zemalja gdje prevladava pravoslavno kršćanstvo, donosimo vam savjete kako ispravno čestitati pravoslavni Božić.

Najučestaliji i najispravniji božićni pozdrav glasi: “Mir Božji, Hristos se rodi!”. Može proći i kraća varijanta “Hristos se rodi!”, no ipak ne biste trebali izostaviti “Mir Božji”. Kada ovako čestitate Božić, odgovor koji ćete dobiti je “Vaistinu se rodi”. Prema crkvenim učenjima, ovako se pozdravlja sve od Božića do Bogojavljenja, 19. siječnja.

Ako i dalje niste sigurni u to kako ispravno čestitati pravoslavcima Božić, nećete pogriješiti s jednostavnim “Sretan Božić” ili “Sretni božićni praznici”.

U nastavku pronađite prigodne čestitke za pravoslavni Božić kojima možete razveseliti svoje drage.


Pročitajte više: Božićni keksi: recepti za 5 kolačića koje morate probati ove godine


Prigodne čestitke

Zauvijek nam zdravi bili, s badnjakom se veselili, nek’ vas život zdravlju vodi, Mir Božji Hristos se rodi!

Mnogo zdravlja i sreće uz plamen svijeće, neka vam snaga Hrista lice i osmijeh zablista. Mir Božji Hristos se rodi!

Neka ti ovoj sveti dan donese mir u srcu, radost u životu, a ljubav i sreću tvojoj porodici! Od srca ti želim mir Božji. Hristos se rodi!

Gledaj u vatru dok Badnjak gori i slušaj dobro što ti govori: Blagostanje, mir i dobrota nek’ vas prate cijelog života. Hristos se rodi!

Srce čovjeka određuje put, ali Bog upravlja njegovim koracima! Sve što učiniš i kud god da kreneš, neka ti bude sretno i blagoslovljeno. Sretan Božić!

Kad svoju čestitku upućujete na engleskom jeziku, na kraj dodajte Christ is born! U slučaju da primite čestitku i na nju odgovarate, napisat ćete Glorify Him!

Ako ste možda nekad prije čestitali Božić prijateljima ili suradnicima na “krivi” način, ne brinite. Božić je pravo vrijeme za uputiti želje mira, radosti i blagostanja. Najvažnija od svega je ipak vaša namjera. Sigurni smo da vam nisu zamjerili, a nakon ovog teksta znat ćete i ispravan način za čestitanje.

Članak je prvotno objavljen na portalu www.womeninadria.com.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...