Božićni keksi: recepti za 5 kolačića koje morate probati ove godine

Blagdanski stol nepotpun je bez nečega čime bi se mogli zasladiti nakon finog obroka. Osim što će napuniti vaše želuce, vaš dom će neodoljivim mirisima Božića ispuniti božićni keksi. Recepati koji će oduševiti vas i vaše goste zasigurno su oni koji nose arome vanilije, cimeta, ruma… Evo što vam donosimo!

Božićni keksi – recepti

Husari ili dugmad

Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 100 g mljevenih oraha (badema ili lješnjaka)
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 80 – 100 g šećera
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u posudu i zamijesite glatko prhko tijesto. Ostavite tijesto u hladnjaku na sat vremena da se stisne.
  2. Izvaditi tijesto i praviti male loptice koje onda utisnete vrškom kuhače ili prstom.
  3. Zagrijati pećnicu na 180℃ i peći 15-ak minuta.
  4. Gotove kekse posipajte šećerom u prahu i u utisak stavite džema po želji.

Pročitajte više: Ukusni i brzi recepti za ultra zdrave slatkiše koje morate isprobati!


Vanilin kiflice

Sastojci:

  • 350 g oštrog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 bjelanjak
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 160℃.
  2. Sve sastojke osim bjelanjka stavite u zdjelu i izmiješajte.
  3. Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg i dodaj malo po malo u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješajte.
  4. Od tijesta napravite valjke debljine 2 cm i izrežite na manje komadiće koje ćete oblikovati u polumjesece.
  5. Kiflice složite na pleh i pecite 15-18 minuta.
  6. Pustite da se malo ohlade pa ih valjajte u smjesu šećera u prahu i vanilin šećera.

Pročitajte više: Ukusna savijača sa višnjama i pudingom od vanilije


Keksići od vanilije

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 70 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • Par kapi ekstrakta vanilije
  • 20 g kakaa

Priprema:

  1. Sve sastojke izuzev kakaa umijesiti u tijesto. Podijelite ga na dva dijela.
  2. U jedan dio dodajte kakao i zamijesite dok se ne sjedini.
  3. Tijesta stavite u hladnjak na sat vremena.
  4. Razvaljajte tijesto i iz njih malim kalupom izrežite zvjezdice. Tamne zvjezdice stavite u svijetlo tijesto i obrnuto. Izrežite kekse okruglim kalupom.
  5. Kekse pecite na 180℃ oko 10 minuta.

Pročitajte više: Zlatno mlijeko od kurkume je prirodni antibiotik i poboljšava imunitet


Božićni cimet keksi

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 125 g maslaca (ili žlica svinjske masti)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • Žlica cimeta
  • 2 jaja
  • Žličica meda
  • Žlica mljevenih orašastih plodova po želji

Priprema:

  1. U jednu zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, cimet i mljevene orašaste plodove. U drugoj posudi 10-ak minuta miješajte jaja, smeđi šećer, maslac, med i vanilin šećer. Sve sastojke sjedinite u homogenu smjesu.
  2. Tijesto stavite u hladnjak na 30 minuta.
  3. Valjkom razvaljajte tijesto i izrežite ga u željene oblike.
  4. Kekse složite na pleh i pecite 10-ak minuta na 180℃.
  5. Ukrasite ih po želji (marmeladom, čokoladom, šećerom…)

Pročitajte više: Ukusne carske knedle sa šljivama


Breskvice

Sastojci:

Tijesto:

  • 500 g oštrog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 2 dcl ulja
  • 3 žlice mlijeka
  • Korica pola limuna

Punjenje:

  • 250 g pekmeza po izboru
  • 1 dcl marmelade (tko želi)
  • Mrvice izdubljenih breskvica
  • Rum po želji

Priprema:

  1. U brašno dodajte koricu limuna. Prašak za pecivo pomiješajte s mlijekom i pustite da se diže. Jaja izmiksajte te im dodajte šećer i vanilin šećer. Malo po malo dodajte ulje.
  2. Sve sjedinite i umijesite glatko tijesto.
  3. Na pobrašnjenu plohu izvadite tijesto i oblikujte ga u štrucu. Tijesto stavite u hladnjak na 20 minuta.
  4. Ohlađeno tijesto premijesite. Podijelite ga u manje komade koje ćete razvaljati i izrezati na manje komadiće cca 2 cm. Komadiće oblikujte u kuglice i složite ih na pleh.
  5. Breskvice pecite 15 minuta na 180℃ dok ne porumene.
  6. Tako pečene, breskvice izdubite bez da puknu.
  7. Od preostalih mrvica, džema, marmelade i ruma napravite smjesu kojom ćete breskvice puniti.
  8. Dvije napunjene polovice spojite u jedno i umočite u crveni ekstrakt (boja ili ekstrakt jagode), a zatim u kristalni šećer.

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...