Kako prigodno čestitati pravoslavni uskrs?

Jeste li se ikad pitali zašto ortodoksni kršćani, takozvani pravoslavci, ne slave blagdane na isti dan kad i ostatak svijeta? Razlog tome je što umjesto gregorijanskog, oni u vjerskom aspektu slijede julijanski kalendar. Mnogi ga zovu pravoslavni Uskrs, u našoj se regiji ovaj blagdan po julijanskom kalendaru naziva Vaskrs ili Uskrs, a slavi se kao najveći kršćanski blagdan, jer slavi uskrsnuće Isusovo.

Kako čestitati pravoslavni Uskrs?

Uskrs je, kao i prema gregorijanskom kalendaru, pomični blagdan. Ove godine pada na nedjelju, 16. travnja. Imate prijatelje i/ili poslovne suradnike iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Grčke, Ukrajine ili neke druge zemlje gdje je prevladavajuće istočno kršćanstvo? Donosimo savjete kako čestitati pravoslavni Uskrs.

Ovo su neke od čestitki koje možete odaslati putem poruke ili e-maila.

Tamjan miriše i gori svijeća, neki vašu kuću ispuni sreća, a dušu nek’ ti ispuni vjera, primi u srce Hrista spasitelja. Hristos voskrese, radost donese.

Nedjeljno jutro kad zablista, radosno dočekajte vaskrslog Hrista, jer on pobjedi smrt i uvede nas u rajski vrt. Hristos vaskrse!

Svaki je kraj početak novi, nek’ ti se ostvare sve želje i snovi. Neka ti od sreće duša zablista, sretan ti praznik vaskrsenja Hrista.

Suprotno poopćenom mišljenju, napisati ‘sretan Vaskrs’ nije najbolja čestitka. Isto tako, nemojte govoriti ‘Hristos uskrsnu.’ Pazite i da ne kažete ‘vaskrese.’


Pročitajte više: Čestitke za Uskrs za obitelj i prijatelje, ali i poslovne partnere


Čestitke za pravoslavni Uskrs sa slikama

Čestitke mogu biti jednostavne. Dapače, kad je u pitanju ovako velik blagdan, jednostavne čestitke, bez pretjeranih detalja i bez puno teksta, odat će dojam većeg poštovanja.

pravoslavni uskrs

Kad su u pitanju čestitke poslovnim partnerima, jednostavne čestitke odaju dojam profesionalnosti.

pravoslavni uskrs
pravoslavni uskrs

Naravno, vaši pravoslavni prijatelji vrlo će vjerojatno cijeniti malo šarenila. Simpatične pisanice svima su drage, posebno djeci.

pravoslavni uskrs

Pročitajte više: Slasni i brzi uskršnji kolači koje morate probati


Čestitka za Uskrs ima odgovor

Kao i u čestitanju Božića, čestitka za Uskrs ima odgovor. Tako ćete na Hristos vaskrse, odnosno Hristos voskrese odgovoriti ‘vaistinu voskrese’ ili ‘voistinu vaskrse.’

Grci koriste izraz Christos Anesti, koji znači Krist je uskrsnuo. Ova čestitka također ima odgovor, koji upućujete. Alithos Anesti, što znači uistinu uskrsne.

Kad svoju čestitku upućujete na engleskom jeziku, na kraj dodajte Christ has risen. U slučaju da primite čestitku i na nju odgovarate, napisat ćete Indeed he has!

Izbjegavajte izraz pravoslavni Uskrs

Ako pak niste sigurni u religioznost osobe kojoj čestitate, uvijek im možete zaželiti ugodan dan i odmor povodom blagdana Uskrsa. Gesta čestitanja bit će pozitivno prihvaćena, čak i ako pošaljete religioznu poruku.

Izbjegavajte čestitke koje sadrže pojam ‘pravoslavni Uskrs’. Uskrs je Uskrs, a to što ga određeni ljudi slave na drugačiji datum od vas, ne mijenja bit i važnost tog, svim kršćanima najvažnijeg, blagdana. Pravoslavni blagdani zapravo ni nisu toliko drugačiji od katoličkih.

Članak preuzet sa womeninadria.com

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...