Slasni i brzi uskršnji kolači koje morate probati

U nedjelju je katolički Uskrs, najveći kršćanski blagdan – dan kada se slavi Isusovo uskrsnuće. Uz šunku i vesela šarena jaja, posebno se radujemo ukusnim kolačima.

Uskršnji kolači koje morate imati na stolu

S obzirom na to da se veselimo još jednom svečanom, šarenom i veselom Uskrsu donosimo Vam tri recepta za neodoljivo ukusne kolačiće koji ćete spremiti za čas posla i ukrasiti Vašu uskršnju trpezu.

Recept za najsočniju pincu

Pinca, sirnica ili slatki kruh jedno je od najpoznatijih jela koje se tradicionalno spremaju za Uskrs. Ovaj slatki kruh prepoznatljiv je po svom karakterističnom izgledu odnosno znaku križa ili trokrake zvijezde koji se urezuje prije pečenja. Iako se naziva sirnicom, sir nije dio recepta ovog uskršnjeg kolača već se smatra kako je naziv ostao od davnina kad se za tijesto koristio usireni kvasac.

Potrebni sastojci:

  • 350g oštrog brašna
  • 150g glatkog brašna
  • 10g svježeg kvasca
  • 100g šećera
  • kora jedne narandže
  • kora jednog limuna
  • 2 kašike rakije
  • Kašika ruma
  • žumanjak za premazivanje

Priprema:


Kvasac razmutite u toplom mlijeku, a maslac rastopite u drugih 200ml toplog mlijeka. Suhe sastojke pomiješajte u dublju posudu, a potom dodajte kvasac koji je nadošao, kao i rastopljeni maslac. Sastojke miješajte drvenom kuhačom i dobro sjedinite. Kada je tijesto povezano, “lupajte” s njim kako bi što više zraka ušlo u tijesto, a potom ostavite oko pola sata da nadođe. Nakon što je tijesto nadošlo formirajte jednu veću ili dvije manje kugle, prebacite ih na papir za pečenje i prekrijte krpom te ostavite opet oko pola sata na se dižu.. Prije pečenja pince je potrebno zarezati nožem u obliku trokrake zvijezde, a sve osim tog reza treba premazati žumanjkom. Tako premazane, pince pecite 20 minuta na 180, a potom pokrijte aluminijskom folijom, povećajte temperaturu na 220°C i pecite još 30 minuta. Ako niste sigurni da li je gotovo, možete zabosti čačkalicu. Ako se tijesto ne uhvati, odnosno čačkalica bude čista – gotovo je Pince ostavite da se prohlade, a potom ih pospite šećerom u prahu i uživajte u svakom zalogajčiću.

Uskršnja makovnjača

Uskrs nije moguće obilježiti bez barem jedne štrudle, a mi Vam donosimo recept za divnu makovnjaču.

Sastojci – za tijesto:

  • 400g brašna
  • 10g svježeg ili 5g suhog kvasca
  • 250ml toplog mlijeka
  • 100g šećera
  • 80g maslaca
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • korica jednog limuna

Sastojci – za punjenje:

  • 400g mljevenog maka
  • 350 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 15g maslaca

Toplo mlijeko i šećer pomiješati, a potom dodajte kvasac te ostavite da nadođe. U drugu posudu pomiješajte suhe sastojke, te potom dodajte kvasac koji je nadošao, žumanjke i maslac te umijesite glatko tijesto.Tijesto ostavite da nadolazi, dok pripremite punjenje tako što ćete ugrijati mlijeko da bude mlako s maslacom, a potom dodati šećer i mak. Tijesto podijelite u dvije loptice, razvaljajte i napunite smjesom od maka. A potom zarolajte i prebacite na pleh za pečenje. Štrudle premažite umućenim žumancetom i pecite oko 35 minuta na 220°C.

Ukusna uskršnja lješnjak gnijezda

Sastojci za gnijezda:

  • 150g maslaca
  • 150g tamne čokolade
  • 80g šećera
  • 250g mljevenog keksa
  • 150g prženih mljevenih lješnjaka
  • 200ml vode
  • aroma vanilije

Sastojci za punjenje:

  • 150g prženih sjeckanih lješnjaka
  • 200g ganache kreme ili čokoladnog namaza za punjenje

Na vatri otopiti vodu, šećer i maslac pa u smjesu dodati sjeckanu čokoladu. Kad se smjesa otopi, maknuti s vatre i u to umiješaj mljevene lješnjake i keks, te dodati aromu vanilije. Smjesu staviti između dvije plastične folije i formirati u pravougaonik debljine 1.5cm. Nakon toga ohladite dobro na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru. Nakon što se ohladilo, smjesu režite na kvadratiće istih promjera kako bi gnijezda bila iste veličine. Dlanovima preoblikujte kvadratiće u kuglice, a svaku kuglicu uvaljajte u sjeckane lješnjake, a zatim u sredini drvenom kuhačom napravite rupu za punjenje. Kremu ili čokoladni namaz stavite u vrećicu za ukrašavanje i napunite svako gnijezdo. Prije serviranja, lješnjak gnijezda je potrebno ostaviti nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći.

Prijatno!

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

dnevnik poduzetničkih grešaka

Poduzetnica podijelila svojih 10 grešaka koje ne želi ponoviti

Danas poslovna anđelica, a nekad početnica u poduzetništvu koja je - vjerovali ili ne - griješila. Kristina Miklavčić više od 15 godina radila je u...