Kraljica bosanske trpeze: begova čorba

Begova čorba je jedna od najpoznatijih čorbi koje se spremaju na našem prostoru, a zbog njenog specifičnog okusa, te bogatog i raskošnog sastava kažu da se ni “pred begom” ne bi postidjeli da je iznesete. Legenda kaže da je ova čorba nastala u Osmanskom carstvu, međutim ova čorba se danas ne nalazi na turskoj sofri, dok se kod nas priprema u svim specijalnim prilikama. 

Ova divna čorba bogatog ukusa pravi se od korijenastog povrća, piletine i bamije ili okre. Iako bamija nije prvo povrće koje Vam pada na pamet u kontekstu zdrave hrane, ali njeno bogatstvo vitamina i minerala trebalo bi biti signal da se uvrsti češće u jelovnik.  Bamija obiluje vitaminima A, C, E, K i B kompleksa, kao i mineralima kalcijem, magnezijem, cinkom, kalijem i željezom. Također, bamija snižava krvni pritisak, nivo šećera u krvi, te pomaže pri mršavljenju.

Potrebni sastojci za begovu čorbu:

  • 1 pile
  • 3 veće mrkve
  • 1 celer
  • svežanj peršuna
  • 35g sušene bamije
  • 50g brašna
  • 50g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 50g pavlake
  • lovorov list
  • so 
  • biber

Pročitajte više: Dašak Turske na Vašem stolu uz okrepljujuću mercimek čorbu


Priprema:

Pile srednje veličine dobro operite i stavite da se kuha u slanoj vodi. Tome dodajte mrkvu, celer, peršun i lovorov list. Kada se meso skuha, supu procijedite, te odvojite meso od kosti i sitno ga nasjeckajte zajedno sa povrćem. Istu šerpu vratite na vatru, a potom dodajte maslac i rastopite ga. Maslacu dodajte brašno, propržite ga, a zatim zalijte supom koju ste procijedilii kuhajte oko 15 minuta. Nakon što se zgusne, dodajte meso i povrće narezano na kockice, posolite i pobiberite, te sve zajedno ostavite da prokuha. U međuvremenu pripremite bamiju tako što ćete je oprati i kuhati oko 10 minuta u kipućoj vodi zajedno sa dvije kašike sirćeta koje će pomoći da se riješite sluzi. Bamiju dobro operite nakon kuhanja i dodajte je na samom kraju pripreme čorbi, te ostavite samo par minuta da se poveže sa ostalim sastojcima. Pri samom serviranju begove čorbe, dodajte joj još i umućeni žumanjak sa pavlakom koji će joj dati kremastiji ukus.

Prijatno!

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

izvršna direktorica Nelt BiH

Suzana Sikimić: ‘Nisam osetila da se odričem bilo čega u bilo...

U okviru FMCG industrije, na poziciju izvršnog direktora često dolaze osobe iz prodaje. Ipak, Suzana Sikimić, izvršna direktorica Nelt BiH, na tu je poziciju...
sankcije na radnom mjestu

Batina je iz raja izašla?