Ljiljana Krsman: “U 40-oj godini ostvarila sam svoj dječji san o radu u banci”

Svijet financija i bankarstva u našoj zemlji predvode sjajne žene i izvrsne managerice svjetskog kalibra. Za mnoge od njih niti ne znamo, jer znamo da mnogim ženama samohvala i pretjerana promocija nisu prioriteti u poslovnim karijerama. Ljiljana Krsman, jedna je od takvih žena, koja je kao nekadašnja uspješna mlada odbojkašica, davne 1984. godine, bila i nositeljica olimpijske baklje na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Danas nosi direktorsku baklju na čelu NLB Banka a.d. Banja Luka. Donosimo vam priču o ovoj izuzetnoj managerici i o tome kako je u zrelim godinama ostvarila svoje dječje snove i postala članica Uprave NLB Banke Banja Luka.

Prvo radno iskustvo u nekadašnjem poslovnom gigantu

Svoju je karijeru Ljiljana Krsman započela osamdesetih, odmah nakon završetka Ekonomskog fakulteta u jednoj od najvećih fabrika motora u ex-Jugoslaviji, sarajevskom Famosu. Kao stipendistica Famosa osjećala se privilegiranom kada je u tadašnjem gigantu, koji je brojao preko 13 hiljada zaposlenih, dobila svoj prvi posao u sektoru financija. Ubrzo je prešla u sektor prodaje gdje je imala priliku surađivati sa velikim kompanijama i kupcima iz bivših jugoslovenskih republika, od Slovenije do Makedonije.

Takva prilika da kao mlada osoba počnem da radim i učim u praksi posao prodaje, dala mi je samopouzdanje, naučila prvim pregovaračkim vještinama ali prije svega dala mi uvid u način organizacije rada velikih sistema. U godinama koje su uslijedile nakon 90-tih, nažalost, Famos prolazi kao i svi naši veliki kolektivi, a ja svoj dalji rad i profesionalno učenje nastavljam u samostalnom preduzetništvu, ponovo na strani prodaje ali sada kao mikro i mali preduzetnik što mi ponovo daje nove uvide i učenja o ovom segmentu poslovanja“, prisjeća se Ljiljana.

Prije nego je započela svoju bankarsku karijeru, Ljiljana je radila kao financijska revizorica u jednoj međunarodnoj humanitarnoj organizaciji, što joj je omogućilo da se naoruža vrijednim iskustvima iz najrazličitijih oblasti poslovanja od velikog privrednog giganta, malog privatnog biznisa, do nevladinog sektora. Ta joj je riznica iskustava uveliko pomogla da se u bankarskom pozivu lakše „smjesti“ u cipele različitih klijenata bolje na taj način razumjevši njihove potrebe.

Ljiljana Krsman
Ljiljana Krsman, članica Uprave NLB Banke Banja Luka

Postala članica uprave NLB Banke – ni u četrdesetoj nije kasno ostvariti dječje snove

Ljiljana ne propušta naglasiti da je radeći sve te poslove u svojoj plodnoj karijeri uvijek sanjala o profesiji kojom želi da se bavi, čekajući pravu priliku da ostvari svoj dječji san.

Taj san nastao još u ranom djetinjstvu, dok sam još kao školarka u uniformi, sa divljenjem gledala tete u lokalnoj banci, kako ljubazne, dotjerane i nasmijane dočekuju svoje klijente, a nas djecu časte slatkišima. U tom mom dječjem snu, ja sam željela biti ta divna teta iz banke“, navodi s osmijehom Ljiljana.

Ne zaboravljajući nikada svoj dječji san o bankarskoj karijeri Ljiljana se prisjeća da je koristila svaku priliku da aplicira na oglase za pozicije u bankama, a onda je poziv na intervju uslijedio kad ga je najmanje očekivala, u trenutku kad je radila kao finansijska revizorka u međunarodnoj organizaciji.

Bio je poziv iz jedne, u vrijeme tržišno veoma uspješne banke 2005. godine i ja tada, sa svojih četrdeset godina, počinjem da živim svoj dječiji san. Postajem voditelj jedne od poslovnica, ali sa jednim posebnim entuzijazmom, znanjem i željom da sve svoje dotadašnje iskustvo i znanje stavim u funkciju podrške klijentu i zadovoljenja njegovih potreba”, kaže Ljiljana.


Pročitajte više: Konferencija za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga ukazala je na sve veću upravljačku moć žena u bankama


Njen san o bankarstvu pomogao joj je i da dosegne sjajne rezultate u radu, pa je vrlo brzo dospjela i do mjesta regionalne managerice, a dvije godine poslije i do direktorice sektora za upravljanje prodajom.

Sa pozicijom direktora Retail-a dolazi i novi izazov, ovaj put porodični, jer sa novom poslovnom prilikom dolazi i prilika za preseljenje u drugi grad. U to vrijeme moji sinovi su imali 10 i 12 godina i morala sam im nekako objasniti da mama sada ima priliku koja se ne propušta, poput prilike koju njih dvojica, jednog dana, uspješnih mladih košarkaša sigurno nikad ne bi propustili ukoliko bi bili pozvani da zaigraju za NBA ligu. Odmah su razumjeli ovo moje poređenje i podržali su me, kao što me je podržao i suprug, bez čijeg razumijevanja i pomoći ne bih mogla sa lakoćom i uspješno da balansiram između porodičnog i profesionalnog života sve ove godine”, priznaje Ljiljana.

Ponosna na svoj tim i njihove uspješne rezultate

Nakon decenije rada na najodgovornijim pozicijama u prodaji i brojnih nagrada za uspješne rezultate, stigla je i nova prilika za primjenu stečenog znanja, prodajnog iskustva i menadžerskih vještina. Bila je to nova promocija na poziciji direktorice Operacija, najprije na nivou banke, a potom i Centralne upravljačke funkcije za administraciju klijenata i računa i Dokumentacionog centra na Grupnom nivou. Na toj poziciji ostala je sve do trenutka kada je preuzela svoju trenutnu funkciju članice Uprave u NLB Banci Banja Luka.

Na našoj Konferenciji za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga, održanoj 19.10.2023. u Sarajevu, jedna od govornica je bila i Ljiljana Krsman, koja nas je oduševila i nadahnula svojim predavanjem o svom profesionalnom putu, te izazovima koji su se pred njom nalazili na različitim funkcijama koje je obavljala, a koji su bili temelj za učenje i sjajna prilika za njen snažan profesionalni rast.

Konferencija za žene u bankarstvu i sektoru financisjkih usluga
Ljiljana Krsman, NLB Banka ad, Banja Luka

Zahvalna je svom prvom radnom iskustvu u velikom poslovnom sistemu, potom ono koje je stjecala u privatnom biznisu, ali i ono koje je stekla radeći u međunarodnoj organizaciji. Svako od tih iskustava naučilo ju je koliko su važni dobri odnosi sa ljudima, podrška tima, profesionalno usavršavanje i rad na sebi, kao i izgradnja široke mreže saradnika i partnera.

Ono što najviše pamtim u svojoj karijeri su zajednička slavlja uspješnih rezultata. A onda i zajednička putovanja sa kolegama, od kojih su mi većina postali dobri prijatelji, pa sam na neka poslovna putovanja vodila i svoje sinove. Međutim posebno pamtim i ponosna sam na jednu od naših proslava uspjeha koju smo imali na ostrvu Brač, kada smo, ne samo kroz rezultate i brojeve predstavili naš tim, nego kroz muziku, ples i pjesmu, predstavili i neke naše druge interesantne talente. Naime, na jednom od team building druženja moj tim i ja smo se obukli u bosanskohercegovačke narodne nošnje, pa smo kroz igru i pjesmu pokazali duh i običaje naše zemlje. Moram reći da mi je tu ponovo podrška bio moj suprug, inače folklorni koreograf, koji nas je danima unaprijed spremao za taj plesni podvig. Pa, tako dok sam ja moje kolege spremala da budu najbolji u prezentaciji prodajnih rezultata, moj muž nas je sve spremao za igranje kola. Moram reći da su nas tada nekoliko puta vraćali na bis“, s ponosom nam otkriva članica Uprave NLB Banke.

Ženska snaga je u umrežavanju i međusobnom podržavanju

Kad imate priliku razgovarati o ženskom poduzetništvu i liderstvu sa ženom koja je u svojoj karijeri prošla kroz sve segmente profesionalnog razvoja, od onog u poduzetništvu i razvoju privatnog biznisa do korporativnog biznisa, onda je to nemjerljivo zadovoljstvo. Ljiljana priznaje da, bivajući i sama preduzetnica, zna koliko truda, odricanja, balansiranja i žrtvovanja je potrebno za jednu ženu da uspije na svom putu od poslovne ideje do realizacije, a potom i truda da se očuva poslovni uspjeh i osigura kontinuiran razvoj.

Vjerujem da žene imaju veliku snagu svaka za sebe, a posebno kada se umreže i međusobno podržavaju – onda imaju snagu da razvijaju ne samo pojedinačan biznis, nego čitavu zajednicu. Zato se moramo međusobno ohrabrivati, motivisati, podsticati na usavršavanje i umrežavanje. Moramo raditi na jačanju liderskih vještina kod žena, ali i vještina upravljanja timovima i drugim resursima – jer žene često nastoje da mnogo toga urade same, a zapravo snaga je u jakom timu. Međutim, možda je i najvažnije od svega, to da žene trebaju da shvate da sa istom pažnjom i posvećenosti koju imaju u poslu, treba da vode računa i o svom zdravlju, jer samo zdrava žena je uspješna i zadovoljna žena, a potom i majka, partnerka, prijateljica, sestra i liderka“, ističe Ljiljana.

Zagovarajući od samog početka svoje karijere važnost timskog rada unutar jednog kolektiva i osnaživanje svakog člana tima Ljiljana pojašnjava zašto su harmoničan timski rad i zajednički rezultati tima ključ svakog uspjeha:

Vjerujem da najbolje timove čine različiti pojedinci koji su udruženi i usmjereni na isti cilj. Zato sam veoma ponosna što sam sama učestvovala u razvoju mnogih timova i što sam bila mentor velikom broju sjajnih pojedinaca, koji su danas uspješni u najrazličitijim segmentima poslovanja i života. Neki od njih znaju za moju želju da se jednog dana svi zajedno okupimo i napravimo osvrt na sve ono što smo prošli skupa, a potom i svako pojedinačno i što je najvažnije da proslavimo zajedno“.


Pročitajte više: Lidija Žigić: Prošla sam trnovit put od kreditne službenice do predsjednice Uprave NLB banke


Sport mi je pomogao u životu

Svoje iskustvo bavljenja sportom Ljiljana smatra jednom od najvažnijih životnih škola. Bila je vrlo perspektivna mlada odbojkašica, koja je za nagradu za svoje rezultate izabrana za nositeljicu baklje s olimpijskim plamenom na Otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu davne 1984. Kako joj je sport pomogao da izgradi samosvjesnost i odlučnost u životu, te nužnu discipliniranost u poslovnoj karijeri Ljiljana nam otkriva:

Ljiljana Krsman
Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu


Sport mi je jako pomogao u životu. Prvo, da razvijem timski duh, da usavršim disciplinu, da naučim da preuzmem odgovornost, da znam da prepoznam prilike i da u ključnim trenucima preuzmem odgovornost za ključni potez. Da znam da se radujem i da slavim uspjehe, ali isto tako da prihvatim neuspjehe i da ih analiziram u namjeri da iz njih naučim lekciju i proizvedem nove uspjehe“, kaže članica Uprave NLB Banke.

Iako se više aktivno ne bavi sportom već decenijama njen sportski duh se ogleda i u današnjim rekreativnim aktivnostima koje često upražnjava provodeći svoje slobodno vrijeme s petogodišnjim unukom. Njen je radni dan ispunjen brojnim poslovnim obavezama počev od sastanaka s timom u banci do onih van banke sa partnerima ili na poslovnim putovanjima.

Međutim, trudim se da dan započnem dobro naspavana i odmorna, da se zdravo hranim i da rekreativno idem u šetnje. Naravno dragocjeno mi je vrijeme provedeno sa porodicom i mojim unukom, zato je svako slobodno poslijepodne posvećeno njima i našim porodičnim i prijateljskim druženjima i okupljanjima“, priznaje nam Ljiljana na kraju našeg razgovora.

Photo: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...