Neodoljive lazanje – klasik italijanske kuhinje

Stanovnici doline Jordana su bili među prvima koji su konzumirali različite vrste tjestenine, a smatra se da historija tjestenine seže čak 10.000 godina unatrag. U tjesteninu ubrajamo i lazanje, tanke kore napravljenje od najjednostavnijih sastojaka.  Riječ lazanje dolazi od grčke riječi laganon, a opisuje velike, tanke komade tjestenine koji su se rezali na komade.

Lazanje kakve mi danas poznajemo prvi su pripremali Talijani u pokrajini Emiliji u Italiji, a spremaju se u cijelom svijetu uz različite kombinacije sočnih nadjeva i divnih umaka. U okolici Firence, lazanje se prelijevaju bešamel umakom, u Liguriji ih pune pestom, a Kalabriji ricotta sirom.

Najpopularnije lazanje na našem području su definitivno one sa bolognese umakom, a u cijeloj priči je nemoguće zaobići i bešamel koji im daje nevjerojatnu teksturu i ukus. 

U nastavku Vam donosimo najbolji recept za ovo tradicionalno talijansko jelo.

Potrebni sastojci za lazanje

Sastojci za bolognese umak:

  • 500g mljevenog junećeg ili telećeg mesa
  • dvije glavice crvenog luka
  • 100ml ulja
  • 500g pasiranog paradajza
  • 400ml tople vode
  • 10g soli
  • 5g origana
  • 5g šećera

Sastojci za bešamel umak:

  • 70g maslaca
  • 50g brašna
  • 800 ml mlijeka
  • 7g soli
  • 5g muškantnog oraščića 

Ostali potrebni sastojci:

  • 500g kora za lazanje
  • 250g mozzarelle
  • 150g parmezana
Instagram will load in the frontend.

Priprema

Na zagrijanom ulju popržimo crveni luk, a potom dodamo meso i pržimo oko 2-3 minute dok ne promijeni boju, a potom zalijemo vodom. Nakon desetak minuta, dodajemo i pasiranu rajčicu, te začine i sve kuhamo 30 minuta na umjerenoj vatri. 

Dok se meso kuha pripremamo bešamel umak tako što na laganoj vatri otopimo maslac, a potom dodamo brašno koje pržimo dok ne dobije zlatnu boju. Kada je brašno spremno, prelijemo ga toplim mlijekom i kuhamo dok se ne zgusne. Pri samom kraju začinimo solju i muškatnim oraščićem. 


Pročitajte više: Musaka od patlidžana – znate li razliku između grčke i turske verzije?


Nakon što spremimo oba umaka, vrijeme je da ih posložimo u posudu za pečenje, najbolje vatrostalnu. Na samo dno posude rasporedimo 2-3 kašike bolognese umak, a zatim redamo kore. Na kore prvo nanosimo bešamel umak, potom bolognes i na kraju mozzarellu. Lazanje slažemo na navedeni način dok ne potrošimo kore, a zadnji sloj završavamo sa bolognese umakom. 

Tako složene lazanje prekrijemo aluminijskom folijom i ubacimo u prethodno zagrijanu pećnicu  (220 stepeni) na 20 minuta. Nakon dvadeset minuta, skinemo foliju, pospemo parmezanom  i pečemo još 10-15 minuta zavisno od jačine pećnice. 

Lazanje isječemo na kocke i serviramo uz par listova svježeg bosiljka.

Buon appetito!

Photo: Alleksana/Pexels/Instagram

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

izvršna direktorica Nelt BiH

Suzana Sikimić: ‘Nisam osetila da se odričem bilo čega u bilo...

U okviru FMCG industrije, na poziciju izvršnog direktora često dolaze osobe iz prodaje. Ipak, Suzana Sikimić, izvršna direktorica Nelt BiH, na tu je poziciju...
sankcije na radnom mjestu

Batina je iz raja izašla?