5 savjeta za njegu kose zimi

Svake godine zima, pored zimskih radosti, donese grijanje, nagle promjene temperature, te hladan i suh zrak koji znatno utiču na cijeli naš organizam, pa tako i na kosu. Zimi je kosa posebno izložena isušivanju, sporije raste, suha je i bez sjaja, te često se lomi. Zbog toga zahtjeva posebnu njegu i zaštitu, a uz par jednostavnih trikova kosa može biti blistava i sjajna tokom hladnih zimskih dana, ali i cijele godine.

Zaštita kose iznutra

Prvi korak u postizanju zdrave kose jeste zaštita iznutra. Tokom zimskih dana poželjno je u prehranu uvrstit što više voća i povrća, kako bi se u organizam unio dovoljan broj vitamina. Na svakodnevnom meniju zimi pored voća i povrća trebale bi se naći i omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu procesa u tijelu i potiču obnovu kose, namirnice bogate željezom, ali i bijelo meso, te žitarice. Naravno, tijelo i kosu je potrebno opskrbiti sa dovoljno tekućine, te je poželjno piti čajeve, prirodne sokove i vodu. 


Pročitajte više: Nahranite i hidratizirajte kosu nakon boravka na moru s nekom od ovih maski za kosu.


Sve što treba znati o pranju kose

Previše često pranje kose čini da se kosa brzo masti, a pored toga stalno pranje je dodatno isušuje. Mokra kosa je mnogo krhkija od suhe, stoga je potrebno kosu iščešljati prije pranja odozgo prema gore i to laganim pokretima.  Za zdravu kosu vrlo je bitna i temperatura vode kojom se kosa pere jer vruća voda dodatno isušuje kosu. U rutinu pranja poželjno je uvrstiti i korištenje regeneratora koji će spriječiti pucanje dlake u hladnim zimskim danima. 

Redovno šišanje 

Uz redovno šišanje, pa čak i zimi, izbjeći će se pucanje vrhova kose, ali i njihovo cvjetanje. Ako se ispucali vrhovi ne skrate na vrijeme, cvjetanje se širi prema korijenu što će učiniti da kosa izgleda nenjegovano. Povremeno skraćivanje kose učinit će da ona brže raste, te da izgleda zdravo i sjajno.

Njegovanje

U zimskim danima nikako se ne smiju ostaviti po strani hranjivi proizvodi poput ulja i mlijeka za kosu koji zahvaljujući lipidnim komponentama pospješuju zdravlje, elastičnosti i sjaj kose. Poželjno je i da se izbjegava upotreba pegle za kosu i figara, a ukoliko je baš neophodno da se koriste obavezno je korištenje termo zaštite i barem jednom sedmično maska za kosu. 

Kapa od prirodnih materijala

Kapa štiti glavu od hladnoće zimi, ali znatno šteti našoj kosi aktivirajući lojne žlijezde koje uslijed nedostatka zraka ubrzavaju proces prljanja kose. Kako bi je zaštitili od toga, preporučuje se da kapa bude napravljena od prirodnih materijala. 

Photo: cottonbro,Yan Krukov/Pexels

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...