Nahranite i hidratizirajte kosu nakon boravka na moru s nekom od ovih maski za kosu

Žene vrlo često zanemare njegu kose nakon što se vrate s godišnjeg odmora, tokom kojeg je naša kosa bila izložena pretjeranom sunčanju i slanoj vodi. Jednako kao što koža lica i naše tijelo zahtijevaju detoxificirajuće tretmane nakon povratka sa godišnjeg odmora i naša kosa zahtijeva isti tretman. Treba je nahraniti, povratiti joj izgubljenu vlažnost pretjeranim boravkom na suncu i preagresivnim djelovanjem slane vode.

Pretjerano sunčanje oštećuje kutikulu ali i keratin vaše kose i treba je nahraniti

Izlaganju suncu, naročito na duže vrijeme, značajno oštećuje kutikulu dlake, ali također narušava strukturu prirodnog proteina u kosi, keratina. Oštećeni keratin omogućava da UV zraci lakše prodru u kutikulu dlake i na taj način je isušuju i oštećuju, pa nimalo ne čudi zašto nam je kosa nakon povratka s mora beživotna, krhka, lomljiva i krta, suha kao “slama”.


Pročitajte više: Kosu je važno njegovati dok boravite na moru!


Napravite jednu od ovi 5 maski za kosu, nahranite dubinski svoju kosu, hidratizirajte ju i vaša će kosa zablistati novim sjajem pred jesenju, hladniju sezonu.

Kokosovo ulje za kosu

Maska s kokosovim uljem i medom

Za dužu kosu:

3 supene kašike kokosovog ulja

1 supena kašika meda

(za kraću kosu prepolovite sastojke)

Med i zagrijano kokosovo ulje pomiješajte i masku ravnomjerno nanesite na kosu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite nekih 30-45 minuta na kosi, pa kosu potom temeljito operite šamponom i nanesite regenerator.

Kokosovo ulje, avokado i med za kosu

Maska s bananom, avokadom i maslinovim uljem

Za dužu kosu:

1 zrela banana

½ avokada

2 kašike meda

1 žumance

2 supene kašike maslinovog ulja

Banane i avokado izmiješajte viljuškom ili izmikasjte u blenderu. Žumance izmiješajte viljuškom i polako kap po kap dodajte toplo maslinovo ulje, kao da pravite majonezu. Na kraju dodajte med i izmikasnu bananu i avokado. Nanesite ravnomjerno na kosu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite nekih 30 minuta na kosi, pa kosu potom temeljito operite šamponom i nanesite regenerator.

Avokado, banana z akosu

Maska s avokadovim uljem, žumancem i bananom

1 zrela banana

1 žumance

3 supene kašike avokadovog ulja

Bananu izmiksajte viljuškom, dodajte izmiksano žumance i kap po kap avokadovog ulja, te nanesite na kosu. Ostavite da djeluje 45 min, šamponirajte i isperite kosu. Ova će maska, zbog nutritivnih svojstava avokadovog ulja, posebno dubinski nahraniti vašu kosu isušenu od sunca.

Maska s medom, žumancetom i maslinovim uljem

½ šolje meda

1-2 žumanca

2 supene kašike maslinovog ulja

Izmiješajte žumance i toplo maslinovo ulje, kap po kap, kao za majonezu, i na kraju dodajte med. Ravnomjerno nanesite na kosu, ostavite da djeluje 1 sat, operite i posušite na zraku, bez feniranja.

Avokado, žumance i banana za kosu

Maska sa sirćetom i medom za masnu kosu

1 kašika jabukovog sirćeta

1 supena kašika meda

Pomiješajte sirće i med i sipajte tekućinu u bočicu sa raspršivačem. Poprskajte kosu sa kompletnom ovom smjesom i ostavite da djeluje 10tak minuta, potom šamponirajte i isperite kosu.

Kokosovo ulje za kosu

Napravite jednu od ovih maski, koristite ih bar dva puta mjesečno i vaša će kosa zasjati novim sjajem, zdrava i nahranjena, posve hidratizirana i spremna za jesenje hladne dane koji nas očekuju.

Photo: Pexel/amandakbythebay/Diane Shear/medicalnewstoday/kitchenconcotions

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...