Kuglof – jednostavan recept za mekan i neodoljiv kolač

Osim po prepoznatljivom obliku, kuglof je poznat po izrazitoj mekoći. U njega često dodajemo različite arome i dodatke kako bismo ga obogatili, a među najpopularnijma su grožđice, limunova kora i narandže. Osvježavajući recept za ovaj bezvremenski kolač s narandžom pronašle smo na Instagramu.

Sastojci

Tijesto

  • 2 velika jaja
  • 180 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika korice od narandže
  • 60 ml soka od narandže
  • 280 g kisele pavlake
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g glatkog brašna
  • 3 male kašice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Glazura

  • 130 g šećera u prahu
  • pola kašikice ekstrakta vanilije
  • 1-3 kašike soka od narandže
Instagram will load in the frontend.

Pročitajte više: Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!


Priprema

  1. Rernu zagrijte na 160°c, a kalup za pečenje pospite brašnom.
  2. U zasebnu posudu stavite ulje sa jajima, šećerom, vanilin šećerom, koricom i sokom od narandže, pavlakom i vanilijom. Sve izmiješajte dok se ne sjedini.
  3. U brašno dodajte prašak za pecivo i sol. Prosijajte i dodajte u smjesu. Kratko pomiješajte da se sve sjedini.
  4. Sipajte u kalup i pecite oko sat vremena. Pečeno ostaviti u kalupu 10-15 minuta. Zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na rešetki.
  5. Red je na glazuri. Pomiješajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Postepeno dodajte malo po malo soka, tek toliko da glazura bude gusta.
  6. Prelijte glazuru preko kuglofa i ostavite da se osuši. Kolač ostavite da se hladi.

Pročitajte više: Princes krofne – recept za omiljenu laganu slasticu


Kako poslužiti kuglof?

Kuglof se najčešće poslužuje kao desert uz kafu, čaj ili mlijeko (obično ili čokoladno). Najčešće se poslužuje ohlađen i narezan. Prije rezanja pričekajte da se posve ohladi kako se ne bi raspao. Koliko će kriške biti debele ili tanke, u potpunosti je vaša odluka.

Iako kuglof sam po sebi ima bogat okus, mnogi ga vole dodatno zasladiti tako da ga posipaju šećerom u prahu ili cimetom. Uz kuglof možete poslužiti i svježe voće ili pak šlag koji će poslužiti i kao krasna dekoracija.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...