Baklava, korak po korak! Upoznajte se s umjetnošću pripreme

Porijeklo baklave seže u daleka vremena do Asirskog Carstva, a obuhvaća dijelove današnjeg Armenije, Irana, Kuvajta, Sirije, Turske… No, baklava kakvu znamo danas dio je malo bliže povijesti, one za vrijeme Osmanskog Carstva. Danas se ne može pobrojati koliko recepata za baklavu ima, ali mi smo za vas pripremili recept koji će pripremu ove slastice približiti čak i onim najzelenijim u kuhinji.

Baklava, recept u kojemu ćete uživati

Ovaj slatkiš, koji se često povezuje s turskom kuhinjom, sastoji se od tankih slojeva kore od tijesta, obilato premazanih rastopljenim maslacem i složenih s pažljivo pripremljenim slojevima mljevenih orašastih plodova, poput oraha, lješnjaka ili badema. Nakon što se slojevi poslože, baklave se izrezuju na male kvadrate ili rombove, a zatim peku do savršene zlatno smeđe boje.

Sastojci:

  • 450-500 g kora (jufki) za baklavu
  • 600 g oraha
  • 300 g maslaca ili masti
  • 800 g šećera
  • 800 ml vode
  • 1-2 koluta limuna

Pročitajte više: Mramorni kolač po starinskom receptu – baš kakav treba biti


Priprema:

  1. Prije svega pripremite agdu (sirup) tako da u loncu pomiješate vodu i šećer i pustite da prokuhaju. Kad zakuha ostavite ju na najjačoj vatri 6-8 minuta bez poklopca. Dodajte kolutove limuna i lonac maknite s vatre. Sirup poklopite i pustite da se ohladi.
  2. U blenderu malo grublje samljeti orahe.
  3. Ukoliko koristite maslac potrebno ga je pročistititi (napraviti ghee). Tako se odstranjuje mliječna mast koja bi zagorila prilikom pečenja baklave.
  4. Maslac stavite u lonac na srednju vatru, a kada se na njemu pojavi bijela pjena uklonite ju kašikom. Nakon nekoliko minuta maslac će postati bistar, a na dnu lonca stvorit će se bijeli talog. Žuti bistri dio stavite u posebnu posudu, a talog izostavite.
  5. Kore izrežite na veličinu kalupa 35×27 cm. Tako ćete imati jednu veću i manju hrpu. Manja hrpa će trebati dva lista kako bi pokrila dimenzije kalupa.
  6. Kalup namastite s malo maslaca. Uzmite 4 kore i stavite ih postrance za površinu.
  7. Stavite prvi list, premažite ga maslacem. Stavite drugi, treći i četvrti koji ćete isto premazati masnoćom.
  8. Na četvrti list stavite orahe. Nakon toga stavljate po dva lista (svaki premazan masnoćom, a drugi posut orasima). Tako nastavite dok ne potrošite sve listove.
  9. Na kraju slijede ona 4 odvojena lista koji se svi osim posljednjeg premazuju.
  10. Kad je sve složeno, baklavu dijagonalno narežite na trake jednake veličine u oba smjera kako biste dobili rombove. Nakon toga ako želite možete premazati ili pošpricati zadnji sloj sa masnoćom.
  11. Baklavu pecite oko 30 minuta na 180℃. Pazite da ne zagori.
  12. Kada poprimi zlatno žutu boju izvadite je iz pećnice i zalijte ohlađenim sirupom.
  13. Po želji možete na pleh staviti kuhače na koje ćete staviti vlažnu krpu. Ostavite baklavu da upije sirup i da se ohladi.
  14. Nakon toga ju spremite u frižider na barem 2-3 sata nakon čega ju možete poslužiti. Baklava je spremna!

U slast!

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...